Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πυρκαγιές: Ένα ενεργό μέτωπο σε Δαδιά και Λέσβο

Οι επιχειρήσεις επικεντρώνονται στο νοτιοδυτικό μέτωπο στο Σουφλί. Νωρίτερα εκκενώθηκαν οι οικισμοί Νέος Πόντος και Νέα Ζωή στη Μάνδρα Αττικής. Καλύτερη εικόνα στη Λέσβο. Επτά συλλήψεις υπόπτων για εμπρησμό το τελευταίο πενθήμερο.

Πυρκαγιές: Ένα ενεργό μέτωπο σε Δαδιά και Λέσβο

Στο ενεργό νοτιοδυτικό μέτωπο επικεντρώνονται οι προσπάθειες των επιχειρήσεων στην πυρκαγιά στο δάσος της Δαδιάς, τόνισε ο εκπρόσωπος Τύπου του Πυροσβεστικού Σώματος επιπυραγός Γιάννης Αρτοποιός σε έκτακτη ενημέρωση που πραγματοποιήθηκε για τις δασικές πυρκαγιές. «Στην πολύ δύσκολη πυρκαγιά στο Σουφλί Έβρου στο δάσος της Δαδιάς, λόγω της πυκνής δασικής ύλης των συνεχών αλλαγών κατεύθυνσης της φοράς του ανέμου και της αδυναμίας πρόσβασής μας, διότι πρόκειται για προστατευόμενη περιοχή Natura, το σύνολο των προσπαθειών μας και των επιχειρήσεών μας επικεντρώνονται στο ενεργό νοτιοδυτικό μέτωπο, ενώ στα υπόλοιπα σημεία η κατάσταση είναι ελεγχόμενη», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Σύμφωνα με τον κ. Αρτοποιό, λόγω του ισχυρού Α/ΒΑ ανέμου που πνέει στην περιοχή πυροδοτήθηκε μερική εξάπλωση του ήδη ενεργού νοτιοδυτικού μετώπου, που οδηγεί προς το πυροφυλάκιο της Λευκίμμης, ωστόσο, όπως είπε, καταβάλλεται πολύ μεγάλη και συντονισμένη προσπάθεια να δημιουργηθεί νέα ζώνη άμυνας προς τον ασφαλτοστρωμένο δρόμο.

«Λόγω της εκτεταμένης διάνοιξης αντιπυρικών ζωνών με χωματουργικά μηχανήματα βαρέος τύπου, έχει αποτραπεί η πιθανότητα να μεταδοθεί προς το παρόν η πυρκαγιά από την Α2 ζώνη στην Α1 που βρίσκεται ο σκληρός πυρήνας του δάσους και είναι η αποικία του σπάνιου είδους του μαυρόγυπα με τις φωλιές του», σημείωσε ο κ. Αρτοποιός.

Στο σημείο επιχειρούν από την πρώτη στιγμή 320 πυροσβέστες, 13 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, 75 υδροφόρα οχήματα, ενώ περιοδικά επιχειρούν από αέρος καθ' όλη τη διάρκεια της ημέρας 5 αεροσκάφη και 9 ελικόπτερα. Εκτός των επίγειων και εναερίων πυροσβεστικών επιχειρήσεων, ταυτοχρόνως δημιουργούνται επιπλέον αντιπυρικές ζώνες και λωρίδες με χωματουργικά μηχανήματα βαρέος τύπου προκειμένου να έχουν καλύτερη πρόσβαση οι δασοκομάντος και τα πεζοπόρα τμήματα εντός πυκνού δασικού οικοσυστήματος που εμποδίζει δυστυχώς την πρόσβαση των πυροσβεστών.

Επιπλέον, το ΓΕΕΘΑ έχει διαθέσει 8 μηχανήματα έργου, 1 ομάδα "Δευκαλίων" αποτελούμενη από 36 στελέχη, 4 υδροφόρα οχήματα, ενώ η Περιφερειακή Ενότητα Έβρου έχει διαθέσει 3 υδροφόρα οχήματα και 8 μηχανήματα έργου.

Ο κ. Αρτοποιός χαρακτήρισε εξίσου σημαντική τη συνδρομή που παρέχουν οι δασικές υπηρεσίες Έβρου με τους υλοτόμους, οι οποίοι πραγματοποιούν αραίωση της καύσιμης ύλης και δημιουργία επιπλέον αντιπυρικών ζωνών και λωρίδων, ενώ προσέθεσε ότι σημαντικότατη επίσης είναι η συνδρομή της τοπικής αυτοδιοίκησης.

Καλύτερη εικόνα σε Μάνδρα, Χαϊδάρι, Λέσβο - Νέα φωτιά στα Γρεβενά

Βελτιωμένη είναι η κατάσταση στη Μάνδρα Αττικής, όπου νωρίτερα ξέσπασε πυρκαγιά σε αγροτοδασική έκταση και ενεργοποιήθηκε το 112 για την προληπτική απομάκρυνση των κατοίκων από τους οικισμούς Νέος Πόντος και Νέα Ζωή. Επιχειρούσαν 50 πυροσβέστες, 2 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, 22 οχήματα, 5 αεροσκάφη και 3 ελικόπτερα.

Συνεχίζεται η κατάσβεση και στο Μικρό Σχιστό Χαϊδαρίου, όπου επίσης είναι καλύτερη η εικόνα. Στο σημείο επιχειρούσαν 70 πυροσβέστες, 2 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, 23 οχήματα, 2 αεροσκάφη και 2 ελικόπτερα.

Βελτιωμένη είναι η εικόνα και από τις πυροσβεστικές επιχειρήσεις στη Λέσβο, καθώς σε εξέλιξη βρίσκεται μόνο ένα μικρό ενεργό μέτωπο ανατολικά της Βρίσας, και ειδικότερα στο ρέμα της Λαγκάδας. Επιχειρούν 85 πυροσβέστες, 5 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, 21 οχήματα, 7 αεροσκάφη, 1 ελικόπτερο. 

Τέλος, φωτιά ξέσπασε και σε βραχώδη περιοχή στη θέση Τσακατούρα Γρεβενών όπου εκεί επιχειρούν 21 πυροσβέστες 2 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, 3 οχήματα και 1 ελικόπτερο.

Ο κ. Αρτοποιός τόνισε ότι από τις 22 Ιουλίου μέχρι και σήμερα έχουν συλληφθεί από πυροσβεστικούς ανακριτικούς υπαλλήλους 7 άτομα, εκ των οποίων τα 6 κατηγορούνται για εμπρησμό από πρόθεση και 1 άτομο για εμπρησμό από αμέλεια.

Σύμφωνα με τον Χάρτη πρόβλεψης κινδύνου πυρκαγιάς που εκδίδει η ΓΓΠΠ, και για αύριο Τετάρτη 27 Ιουλίου προβλέπεται πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς (κατηγορίας κινδύνου 4) για την Περιφέρεια Αττικής και την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v