Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Υπό έλεγχο η φωτιά στη Δαδιά, εντείνονται οι προσπάθειες σε Λέσβο και Γρεβενά

Έχει οριοθετηθεί η αναζωπύρωση στη Λέσβο, ωστόσο παραμένει ενεργό το βόρειο μέτωπο. Απεγκλωβίστηκαν επιτυχώς δύο ηλικιωμένοι από την υπό εκκένωση Βρίσα.

Υπό έλεγχο η φωτιά στη Δαδιά, εντείνονται οι προσπάθειες σε Λέσβο και Γρεβενά

Βελτιωμένη είναι η κατάσταση στην πολύ δύσκολη πυρκαγιά στο στο δάσος της Δαδιάς στο Σουφλί Έβρου, τόνισε ο εκπρόσωπος Τύπου του Πυροσβεστικού Σώματος επιπυραγός Γιάννης Αρτοποιός. Ειδικότερα, δήλωσε ότι η εικόνα από το νοτιο-νοτιοδυτικό μέτωπο είναι καλή, ενώ τα υπόλοιπα σημεία της πυρκαγιάς είναι οριοθετημένα από την Τρίτη. Υπάρχουν μόνο, είπε, διάσπαρτες μικροεστίες όπου επιχειρούν εναέρια μέσα, ενώ αμείωτη είναι και η προσπάθεια από το επίγεια μέσα για πιθανές αναζωπυρώσεις.

Επιχειρούν 320 πυροσβέστες με 13 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων και 75 οχήματα, ενώ περιοδικά επιχειρούν από αέρος καθ' όλη τη διάρκεια της ημέρας 5 αεροσκάφη και 11 ελικόπτερα, εκ των οποίων ένα για εναέριο συντονισμό. Εκτός των επίγειων και εναερίων πυροσβεστικών επιχειρήσεων, ταυτοχρόνως δημιουργούνται επιπλέον αντιπυρικές ζώνες με χωματουργικά μηχανήματα βαρέος τύπου, προκειμένου να έχουν καλύτερη πρόσβαση οι δασοκομάντος και τα πεζοπόρα τμήματα εντός του πυκνού δασικού οικοσυστήματος.

Σε εξέλιξη είναι πυροσβεστικές επιχειρήσεις και στη Λέσβο. Σύμφωνα με τον κ. Αρτοποιό, εξαιτίας ισχυρών ριπών βορειοανατολικού ανέμου δημιουργήθηκαν μεγάλες κηλιδώσεις από την τοποθεσία Λαγκάδα με αποτέλεσμα να δημιουργηθεί νέο μέτωπο, που κινήθηκε προς το χωριό Βρίσα. Άμεσα εστάλη μήνυμα από το 112 για οργανωμένη προληπτική απομάκρυνση πολιτών από Βρίσα προς Πολιχνίτο. Όπως τόνισε, η επιχείρηση ολοκληρώθηκε άμεσα, ενώ χρειάστηκε η επέμβαση αστυνομικών και πυροσβεστικών δυνάμεων για να απεγκλωβιστούν δύο ηλικιωμένοι κάτοικοι του χωριού. Και οι δύο είναι καλά στην υγεία τους.

Το μεγαλύτερο μέρος της αναζωπύρωσης έχει οριοθετηθεί, ωστόσο παραμένει ενεργό το βόρειο μέτωπο σε ιδιαίτερα δύσβατη περιοχή. Στη πυρκαγιά της Λέσβου επιχειρούν 85 πυροσβέστες, με 5 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, 21 οχήματα, 8 αεροσκάφη και 1 ελικόπτερο, ενώ όλες οι Πυροσβεστικές Υπηρεσίες της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου είναι σε γενική επιφυλακή. Επίσης συνδρομή παρέχουν το Γενικό Επιτελείο Εθνικής Άμυνας και εθελοντές.

Παράλληλα, σε εξέλιξη βρίσκεται πυρκαγιά στη θέση Τσακατούρα Γρεβενών, όπου επιχειρούν 21 πυροσβέστες με 2 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, 3 οχήματα και 1 ελικόπτερο.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v