Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ατομα με επαναλοίμωξη μεταδίδουν λιγότερο την Ομικρον

Αξίζει να σημειωθεί πως οι υπο-παραλλαγές της κυριαρχούν απολύτως και στην Ελλάδα, είτε με τη μορφή της Ομικρον 5 (51% των νέων κρουσμάτων), είτε με τη μορφή της BQ.1 (49%).

Ατομα με επαναλοίμωξη μεταδίδουν λιγότερο την Ομικρον

Η προηγούμενη νόσηση από Covid, περιορίζει τη μετάδοση της παραλλαγής Όμικρον του κορωνοϊού. Αυτό προκύπτει από μελέτη, η οποία δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό Nature.

Οπως μεταδίδει το iatronet.gr, η μελέτη βασίζεται στις εμπειρίες που αποκτήθηκαν σε φυλακές της Καλιφόρνια κατά τη διάρκεια του πρώτου κύματος omicron το χειμώνα 2021/22.

Αξίζει να σημειωθεί πως οι υπο-παραλλαγές της Όμικρον κυριαρχούν απολύτως και στην Ελλάδα, είτε με τη μορφή της Όμικρον 5 (51% των νέων κρουσμάτων), είτε με τη μορφή της BQ.1 (49%).

Στις φυλακές, ο χώρος μετακίνησης των κρατουμένων και η επαφή τους με άλλους κρατούμενους ρυθμίζεται αυστηρά. Αυτό διευκολύνει τους επιδημιολόγους να ανατρέξουν εκ νέου σε τρόπους μετάδοσης και να εκτιμήσουν τον κίνδυνο μετάδοσης που ενέχει ένα μολυσμένο άτομο.

Μια επιστημονική ομάδα με επικεφαλής τον Nathan Lo από το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας στο Σαν Φρανσίσκο αξιολόγησε την εμπειρία του πρώτου κύματος της Ομικρον στις πολιτειακές φυλακές της Καλιφόρνιας.

Από τους 111.687 κρατούμενους εκείνη την περίοδο, 22.334 - δηλαδή ένας στους πέντε - είχε μολυνθεί από τον ιό SARS-CoV-2 και αυτό παρά το γεγονός ότι το 81 % των κρατουμένων είχε λάβει τον βασικό εμβολιασμό και το 59 % αναμνηστικό εμβολιασμό. Για πολλούς κρατούμενους δεν ήταν η πρώτη φορά που προσβλήθηκαν από την CοViD-19.

Ο κίνδυνος μετάδοσης ήταν μεγάλος στα στενά κελιά των φυλακών. Παρόλο που οι κρατούμενοι απομονώνταν αμέσως μετά την ασθένεια, ο μέσος κίνδυνος μετάδοσης ήταν 30%.

Οι εμβολιασμένοι κάτοικοι με επαναλαμβανόμενες λοιμώξεις είχαν σημαντικά λιγότερες πιθανότητες να μεταδώσουν: 28% έναντι 36% για τους μη εμβολιασμένους τροφίμους. Ωστόσο, η πιθανότητα μετάδοσης αυξάνεται κατά 6% με την αύξηση του διαστήματος από τον τελευταίο εμβολιασμό κάθε 5 εβδομάδες.

Η φυσική ανοσία από προηγούμενη μόλυνση είχε επίσης προστατευτική επίδραση. Ο κίνδυνος μόλυνσης άλλων κρατουμένων από τα άτομα του δείκτη ήταν 23% για κάποιον που είχε μολυνθεί εκ νέου σε σύγκριση με 33% για κάποιον που δεν είχε μολυνθεί ποτέ.

Ο κίνδυνος μετάδοσης ήταν ο χαμηλότερος μετά την υβριδική ανοσία: Τα άτομα που ανάρρωσαν με πρόσθετο εμβολιασμό είχαν 40% λιγότερες πιθανότητες να μεταδώσουν τον ιό σε άλλους κρατούμενους από ό,τι εκείνα χωρίς μόλυνση και εμβολιασμό. Σύμφωνα με τους υπολογισμούς του Lo, ο κίνδυνος μειώθηκε κατά 22% μόνο μετά τον εμβολιασμό και κατά 23% μόνο με ανοσία από προηγούμενες λοιμώξεις.

Το γεγονός ότι τόσοι πολλοί κρατούμενοι μολύνθηκαν παρά το υψηλό ποσοστό εμβολιασμού κάνει τον Lo να αμφιβάλλει ότι μια επιδημία στις συνθήκες περιορισμού μιας φυλακής μπορεί να σταματήσει μόνο με τον εμβολιασμό. Ωστόσο, την εποχή του πρώτου κύματος της Οmicron, υπήρχαν διαθέσιμα μόνο εμβόλια κατά του άγριου τύπου.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v