Δεύτερη νύχτα κόλασης σε Μάνδρα και Λουτράκι, τεράστια η φωτιά

(upd) Πύρινο μέτωπο χιλιομέτρων στη Δυτική Αττική, με συνεχείς αναζωπυρώσεις. Στο επίκεντρο η Αγια-Σωτήρα, ανησυχία για τη Νέα Πέραμο. Εκκενώσεις οικισμών, καμένα σπίτια. Αγώνας για να προστατευθούν τα διυλιστήρια.

Δεύτερη νύχτα κόλασης σε Μάνδρα και Λουτράκι, τεράστια η φωτιά

Σε μήκος που ξεπερνά τα 20 χιλιόμετρα, και κάτω από δυνατούς ανέμους έντασης 6 μποφόρ, μαίνεται ανεξέλεγκτο το μέτωπο της φωτιάς που ξεκίνησε από το Πάνακτο Βοιωτίας, στα Δερβενοχώρια, φτάνοντας να απειλήσει οικισμούς της Μάνδρας, ενώ, από την άλλη πλευρά, κατευθύνθηκε προς την Οινόη.

Η πυρκαγιά καίει κυρίως πεύκα και πουρνάρια, σε μια δύσβατη έκταση με κατά τόπους πυκνή βλάστηση. Στο επίκεντρο βρίσκονται οικισμοί στην Αγια-Σωτήρα, ενώ κάηκαν σπίτια στην Κιάφα Μάνδρας. Την κατάσταση δυσχεραίνει η απουσία εναέριων μέσων πυρόσβεσης κατά τη διάρκεια της νύχτας.

Από την άλλη, σε μια νέα κατεύθυνση του μετώπου προς τα παράλια, μήνυμα του 112 στάλθηκε σε όσους βρίσκονται στον Λουτρόπυργο και την Άνω Βλυχάδα, στους συνοικισμούς Ευταξία και Όθωνα, κοντά στη Νέα Πέραμο, προκειμένου να εκκενώσουν την περιοχή και να μετακινηθούν προς Ελευσίνα.

Το εν λόγω μέτωπο, σε επίσης δύσβατη περιοχή, εκτείνεται σε μήκος 11 χλμ και φθάνει στον Λουτρόπυργο, δυτικά της Ελευσίνας, ορατό από το Καραούλι της Μάνδρας, το οποίο έχει τεθεί σε επιφυλακή.

Σημειώνεται ότι ανακλήθηκαν οι άδειες όλου του ένστολου προσωπικού του Πυροσβεστικού Σώματος μέχρι νεωτέρας, λόγω των εκτεταμένων πυρκαγιών.

Δεν λείπουν οι καταγγελίες ότι απουσίασαν επαρκή εναέρια μέσα πυρόσβεσης, ενώ οι αναζωπυρώσεις είναι συνεχείς.

Αποκαταστάθηκε η κυκλοφορία στην εθνική οδό, από τα διόδια Ελευσίνας μέχρι την Κόρινθο και στα δύο ρεύματα, ωστόσο με ανακοίνωσή της η αστυνομία ζητά από τους οδηγούς που κινούνται από την Δυτική Ελλάδα προς Κόρινθο και Αθήνα, μετά τον κόμβο της Επιδαύρου, να μη μετακινούνται προς τις προαναφερόμενες περιοχές.

Ειδικότερα, αναφέρει:

«Παρακαλούνται οι οδηγοί των οχημάτων που κινούνται στην Ιόνια Οδό και στην εθνική οδό Αντιρρίου - Ιωαννίνων, στο ρεύμα προς Πάτρα, καθώς και στην νέα, αλλά και την παλαιά εθνική οδό Πατρών-Κορίνθου στο ρεύμα προς Κόρινθο, με προορισμούς προς την Κόρινθο και την Αθήνα, μετά τον κόμβο Επιδαύρου να μην μετακινούνται προς τα προαναφερόμενα σημεία, λόγω της πυρκαγιάς».

Διακοπή της κυκλοφορίας των οχημάτων ισχύει επίσης:

  • επί της οδού Φυλής από την Ι.Μ. Κοιμήσεως Θεοτόκου,
  • επί της επαρχ. οδού Οινόης-Μαγούλας από το εργοστάσιο Τιτάν,
  • επί της επαρχ. οδού Ελευσίνας-Θηβών, από τον κόμβο Μάνδρας προς Θήβα μέχρι τα όρια με Θήβα και στα δύο ρεύματα.
  • επί των εξόδων Αττικής Οδού προς Θριάσιo και Μάνδρα,
  • επί της οδού Αγ. Αικατερίνης από Μάνδρα έως λ. Καταδρομών.

Σε άμεση ετοιμότητα, εφόσον απαιτηθεί, βρίσκονται πέντε πλωτά του Λιμενικού και ιδιωτικά σκάφη στην περιοχή Λουτρόπυργου Ελευσίνας.

«Ξημερώνει δύσκολη μέρα. Θυμίζουμε ότι οι μετεωρολογικές συνθήκες που αναμένεται να επικρατήσουν και αύριο σε συνδυασμό με τους ισχυρούς ανέμους εντάσεως 7 μποφόρ στο Αιγαίο υπεραυξάνουν τον κίνδυνο εκδήλωσης και επέκτασης πυρκαγιών. Ζητούμε τη συνεργασία όλων των πολιτών. Ο καύσωνας δεν έχει χάσει τη δυναμική του και κάθε αμέλεια μπορεί να οδηγήσει σε μεγάλη καταστροφή», σημείωσε στην τελευταία βραδινή ενημέρωση ο εκπρόσωπος Τύπου του Πυροσβεστικού Σώματος, πύραρχος Βασίλης Βαθρακογιάννης.

Κάηκαν σπίτια σε Μάνδρα και Νέα Ζωή

Σπίτια παραδόθηκαν στις φλόγες, ενώ μαύρος καπνός έχει σκεπάσει την περιοχή. Εστίες υπάρχουν σε Μάνδρα, Νέα Ζωή, Νέο Πόντο και Αγια-Σωτήρα.

Πλέον η κατάσταση είναι πολύ καλύτερη στον οικισμό της Νέας Ζωής, ενώ η φωτιά ανεβαίνει εκ νέου το βουνό. Η πορεία της αναμένεται να συναντήσει ήδη καμένες εκτάσεις, κάτι που προκαλεί αισιοδοξία για την αντιμετώπισή της.

Δυνάμεις της αστυνομίας βρέθηκαν σε μοναστήρι της περιοχής προσπαθώντας να πείσουν μοναχές να εκκενώσουν το μοναστήρι τους.

Οι φλόγες περικύκλωσαν τη Νέα Ζωή, όπου έχουν καεί σπίτια.

Οι κάτοικοι είναι απελπισμένοι, προσπάθησαν να σώσουν τα σπίτια τους, ωστόσο ο πυκνός καπνός και η ένταση με την οποία προχωρά η φωτιά δεν τους το επιτρέπει.

Μήνυμα του 112 κάλεσε από νωρίς το μεσημέρι σε εκκένωση των οικισμών Πανόραμα, Πουρνάρι, Παλαιοχώρι, Άγια Σωτήρα, Νέα Ζωή και Νέος Πόντος.

Όπως έγινε γνωστό από την Πυροσβεστική, επιχειρούν 250 πυροσβέστες με 8 πεζοπόρα τμήματα και, μέχρι τη δύση του ηλίου, 11 αεροσκάφη και 9 ελικόπτερα, το ένα συντονιστικό. Στη μάχη της κατάσβεσης στη Μάνδρα ρίχτηκαν και Αίαντες της ΕΛ.ΑΣ. 

Όπως είπε στη σχετική ενημέρωση ο εκπρόσωπος τύπου της Πυροσβεστικής Βασίλης Βαθρακογιάννης, «το μέτωπο παρουσιάζει δυναμική και κατευθύνεται προς Πανόραμα, Παλαιοχώρι, Πουρνάρια και Αγιά Σωτήρα».

Εκκένωση οικισμών στο μέτωπο του Λουτρακίου - Προς τα διυλιστήρια η φωτιά

Στην προληπτική εκκένωση των οικισμών Άγιος Χαράλαμπος και Πανόραμα, στην ευρύτερη περιοχή του Λουτρακίου, προχώρησαν οι αρχές. Η φωτιά που μαίνεται ανεξέλεγκτη στην περιοχή, πολύ κοντά στα διόδια του Καλαμακίου, αλλά και στο βουνό.

Μήνυμα έστειλε το 112 σε όσους βρίσκονται στην περιοχή Γλυκιά Ζωή, στο Σουσάκι, καλώντας τους για εκκένωση προς τους Αγίους Θεοδώρους

Το πύρινο μέτωπο είναι σε δύσβατη περιοχή δυσκολεύοντας το έργο των πυροσβεστών. Ξεκίνησε πάνω από την Καλλιθέα Λουτρακίου και κινείται νότια νοτιοανατολικά, πάνω από την εθνική οδό, αλλά και προς τα παράλια. 

Το μοναστήρι του Αγ. Χαράλαμπους έχει εκκενωθεί επίσης. 

Εκτιμάται ότι που έχουν υποστεί ζημιές δεκάδες σπίτια, αποθήκες και αγροικίες.

Η φωτιά πλησιάζει στα διυλιστήρια, δήλωσε στην ΕΡΤ ο αντιπεριφερειάρχης Κορινθίας Χαρίλαος Βυτινιώτης.

Το μέτωπο έχει «κρατηθεί»  από τις πυροσβεστικές δυνάμεις σε απόσταση πάνω από 1 χιλιόμετρο από τις εγκαταστάσεις της Motror Oil. Η προσπάθεια θα επικεντρωθεί εκεί όλο το βράδυ, ώστε να μη δημιουργηθεί μεγαλύτερο πρόβλημα.

Τρία πλωτά του Λιμενικού και ιδιωτικά σκάφη διαφόρων τύπων βρίσκονται σε επιφυλακή στους Αγίους Θεοδώρους, προς παροχή συνδρομής εφόσον απαιτηθεί.

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης κηρύχθηκε ο Δήμος Λουτρακίου-Περαχώρας-Αγίων Θεοδώρων από σήμερα, Τρίτη 18.07.2023 και για έξι μήνες, προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι έκτακτες ανάγκες και να γίνει διαχείριση των ζημιών και των προβλημάτων που δημιουργήθηκαν από την πυρκαγιά.

Ενεργοποιήθηκε ο Κοπέρνικος

Ενεργοποιήθηκε η υπηρεσία Copernicus/Emergency Management Service - Mapping της Ευρωπαϊκής Ένωσης από τη διεύθυνση Σχεδιασμού και Αντιμετώπισης Εκτάκτων Αναγκών της γενικής γραμματείας Πολιτικής Προστασίας, για τις περιοχές Ανατολικής Αττικής, Δυτικής Αττικής-Βοιωτίας και Κορινθίας (Λουτράκι), οι οποίες έχουν πληγεί από τις δασικές πυρκαγιές που εκδηλώθηκαν χθες.

Ειδικότερα, σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, κατόπιν εντολής του γενικού γραμματέα Πολιτικής Προστασίας, η διεύθυνση Σχεδιασμού και Αντιμετώπισης Εκτάκτων Αναγκών της γενικής γραμματείας Πολιτικής Προστασίας, ως Εθνικό Σημείο Επαφής, ενεργοποίησε την Υπηρεσία Copernicus/Emergency Management Service - Mapping της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ως Εθνικό Σημείο Επαφής.

Σκοπός της ενεργοποίησης είναι η παραγωγή χαρτογραφικών προϊόντων και δεδομένων για τις περιοχές Ανατολικής Αττικής, Δυτικής Αττικής-Βοιωτίας και Κορινθίας (Λουτράκι), οι οποίες επλήγησαν από δασικές πυρκαγιές που εκδηλώθηκαν την Δευτέρα 17 Ιουλίου 2023, προς υποβοήθηση του έργου των φορέων που εμπλέκονται στην αντιμετώπιση εκτάκτων αναγκών και στη διαχείριση των συνεπειών του φαινομένου.

Ξεκίνησαν οι αυτοψίες και καταγραφές ζημιών 

Ξεκίνησαν οι αυτοψίες και καταγραφές των ζημιών σε κτίρια και επιχειρήσεις από τις υπηρεσίες της Γενικής Γραμματείας Αποκατάστασης Φυσικών Καταστροφών και Κρατικής Αρωγής του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, σε συνεργασία με την Περιφέρεια Αττικής, αλλά και τον Δήμο Σαρωνικού, μετά την καταστροφική φωτιά που έπληξε χθες Κουβαρά και Σαρωνίδα.

Συγκεκριμένα, έξι κλιμάκια βρίσκονται στο πεδίο και πραγματοποιούν αυτοψίες σε όλο το εύρος της περιοχής που επλήγησαν από τη μεγάλη πυρκαγιά.

Πριν από την έναρξη της διαδικασίας αυτοψιών από τα αρμόδια κλιμάκια προηγήθηκε επίσκεψη στις πληγείσες περιοχές και συντονιστική σύσκεψη στο κινητό κέντρο επιχειρήσεων «Όλυμπος» του υπουργού Επικρατείας κ. Άκη Σκέρτσου και του υφυπουργού Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας κ. Χρήστου Τριαντόπουλου, με την ηγεσία του Πυροσβεστικού Σώματος, υπηρεσιακούς παράγοντες και αυτοδιοικητικούς φορείς, με στόχο η διαδικασία αυτοψιών, καταγραφής και εκτίμησης των ζημιών να προχωρήσει με τους συνήθεις ταχείς ρυθμούς για να ακολουθήσει -με αντίστοιχη ταχύτητα- η υλοποίηση των μέτρων του πλαισίου της κρατικής αρωγής προς όσους επλήγησαν από την πυρκαγιά.

Μηχανισμός Πολιτικής Προστασίας ΕΕ - Canadair στέλνουν Γαλλία και Ιταλία

Στο μεταξύ ενεργοποιήθηκε ο Μηχανισμός Πολιτικής Προστασίας της ΕΕ. Τέσσερα Canadair από τη Γαλλία και την Ιταλία φτάνουν στην Ελλάδα για να συνδράμουν στην κατάσβεση των πυρκαγιών, μετά την ενεργοποίηση του Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας, όπως αναφέρει, σε ανάρτησή του στο Τwitter, ο επίτροπος Διαχείρισης Κρίσεων, Γιάνες Λέναρσιτς.

Ειδικότερα, ο κ. Λέναρσιτς σημειώνει: «Μετά από αίτημα της Ελλάδας για βοήθεια για την αντιμετώπιση των πυρκαγιών στην περιοχή της Αττικής, κινητοποιούμε δύο Canadair από την Ομάδα Πολιτικής Προστασίας της ΕΕ στη Γαλλία και δύο Canadair από τον στόλο μας του rescEU στην Ιταλία, που αναμένεται να φθάσουν ακόμη και σήμερα. Οι Ευρωπαίοι πυροσβέστες από τη Ρουμανία βοηθούν ήδη».

Πολύ υψηλός κίνδυνος δασικών πυρκαγιών Τρίτη και Τετάρτη

Για πολύ υψηλή επικινδυνότητα εκδήλωσης και εξάπλωσης δασικών πυρκαγιών αύριο Τετάρτη 19/7 στο Αιγαίο, την ανατολική ηπειρωτική χώρα και τοπικά στη δυτική Πελοπόννησο προειδοποιεί η Πυρομετεωρολογική Ομάδα του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών/meteo.gr.

Αιτία των πολύ δυσμενών πυρομετεωρολογικών συνθηκών αποτελούν οι ενισχυμένοι βόρειοι άνεμοι (6-7 μποφόρ και τοπικά 8 μποφόρ) πάνω από το Αιγαίο και την ανατολική ηπειρωτική χώρα, σε συνδυασμό με τις πολύ θερμές και ξηρές συνθήκες που επικρατούν στη χώρα μας κατά τη διάρκεια των τελευταίων ημερών, οι οποίες έχουν αυξήσει σημαντικά την ευφλεκτότητα των δασικών καυσίμων.

Συνολικά, οι πυρομετεωρολογικές συνθήκες αναμένεται να χαρακτηριστούν από τον ιδιαίτερα επικίνδυνο για την εκδήλωση και εξάπλωση δασικών πυρκαγιών, τύπο καιρού Hot – Dry – Windy.

Για Τετάρτη (19/7) αναμένεται η υψηλότερη επικινδυνότητα για καθοδηγούμενες από τον άνεμο δασικές πυρκαγιές σε Αττική, Βοιωτία, Φωκίδα, Εύβοια, Κορινθία, Αργολίδα, Αρκαδία, Λακωνία, Μεσσηνία, Λέσβο, Χίο, Λήμνο, Σκύρο, Σάμο, δυτική και νότια Κρήτη.

Κατά τόπους υψηλή επικινδυνότητα αναμένεται, επίσης, σε δυτική Στερεά, Ηλεία, Αχαΐα, Ζάκυνθο, Κυκλάδες και Ρόδο.

Επισημαίνεται ότι στις παραπάνω γεωγραφικές ζώνες ιδιαίτερη προσοχή θα πρέπει να δοθεί σε περιοχές όπου οι βόρειοι άνεμοι θα «ευθυγραμμίζονται» με την τοπογραφία και τη δασική καύσιμη ύλη (π.χ. όταν ο άνεμος πνέει κάθετα στην πλαγιά ενός πυκνόφυτου ορεινού όγκου), μεγιστοποιώντας το δυναμικό εκδήλωσης ακραίας συμπεριφοράς φωτιάς.

Τέλος, τα προγνωστικά στοιχεία που αυτήν τη στιγμή είναι διαθέσιμα υποδεικνύουν συνέχιση των δυσμενών πυρομετεωρολογικών συνθηκών τις επόμενες ημέρες, καθώς αναμένεται εκ νέου σημαντική άνοδος της θερμοκρασίας.

Ερχεται νέο κύμα καύσωνα με 44άρια από Παρασκευή

Στο μεταξύ έρχεται νέο κύμα καύσωνα από Παρασκευή, με 44άρια στην κορύφωση του Σαββατοκύριακου.

Επικαιροποιήθηκε το έκτακτο Δελτίο Επικίνδυνων Καιρικών Φαινομένων, το οποίο αναφέρεται στο θερμό κύμα ζέστης που προκαλεί συνθήκες καύσωνα με την ονομασία «Κλέων» σε πολλές περιοχές της χώρας.

Σήμερα Τρίτη 18-7-2023 και αύριο Τετάρτη 19-7-2023 οι περιοχές που θα επηρεάζονται από πολύ υψηλές θερμοκρασίες θα είναι περιορισμένες στα δυτικά τμήματα της χώρας, ενώ στα ανατολικά οι θερμοκρασίες θα είναι χαμηλότερες, αλλά και η ένταση της ζέστης μικρότερη, κυρίως επειδή θα πνέουν ετησίες άνεμοι (μελτέμια) που θα φθάνουν στο Αιγαίο τα 7 μποφόρ.

Την Πέμπτη 20-7-2023 οι άνεμοι θα εξασθενήσουν και η θερμοκρασία θα αρχίσει να ανεβαίνει.

Από την Παρασκευή 21-7-2023 έως και την Κυριακή 23-7-2023 προβλέπεται περαιτέρω άνοδος της θερμοκρασίας. Οι μέγιστες τιμές θα φθάνουν στα ηπειρωτικά τους 41 με 43 και κατά τόπους στο εσωτερικό της Θεσσαλίας και της Στερεάς Ελλάδας τους 44 βαθμούς και στη νησιωτική χώρα τους 38 με 41 βαθμούς Κελσίου.

Τη Δευτέρα 24-7-2023 η θερμοκρασία προβλέπεται να υποχωρήσει κατά 2 με 5 βαθμούς Κελσίου, με τη μεγαλύτερη πτώση να παρατηρείται στην ανατολική χώρα και τη μικρότερη στη δυτική.

 

ΠΗΓΕΣ: ΑΠΕ-ΜΠΕ, ΕΡΤ

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v