Πυρκαγιές: Βελτιωμένη η κατάσταση στη Μάνδρα

Μάχη με τις συνεχείς αναζωπυρώσεις δίνουν οι πυροσβεστικές δυνάμεις σε Μάνδρα και Ρόδο. Σε ύφεση η πυρκαγιά στη Λακωνία.

Πυρκαγιές: Βελτιωμένη η κατάσταση στη Μάνδρα

Μάχη με τις φλόγες εξακολουθούν να δίνουν οι δυνάμεις πυρόσβεσης υπό τον κίνδυνο των αναζωπυρώσεων, ενώ μεγάλη είναι η οικολογική καταστροφή που προκάλεσαν οι πυρκαγιές τα τελευταία 24ωρα. Σε ύφεση είναι το πύρινο μέτωπο στη Δυτική Αττική και στο Λευκόχωμα Λακωνίας.

Ενεργό παραμένει το μέτωπο στη Ρόδο. Σε επιφυλακή βρίσκονται οι αρχές, καθώς ιδιαίτερα αυξημένος είναι ο κίνδυνος εκδήλωσης νέων πυρκαγιών, λόγω και των πολύ υψηλών θερμοκρασιών που καταγράφονται.

Στη Μάνδρα δεν υπάρχει ενεργό μέτωπο ούτε μικροεστίες, ενώ η νύχτα ήταν ήρεμη αφού πρώτα είχε δοθεί εντολή εκκένωσης για τους οικισμούς Αγία Σωτήρα, Παλαιοκούνδουρα, Πανόραμα και Παλαιοχώρι και στη συνέχεια και για τις περιοχές της Οινόης, του Αγίου Ιωάννη Κόρακα, του Αγίου Παντελεήμονα και της Κιάφας.

Στη Μάνδρα τρία σπίτια παραδόθηκαν στις φλόγες μετά τη χθεσινή αναζωπύρωση. Στη Δυτική Αττική επιχειρούν 300 πυροσβέστες με 120 οχήματα, ενώ από το πρώτο φως της ημέρας ξεκίνησαν να επιχειρούν 3 αεροσκάφη και 4 ελικόπτερα.

Μάχη με τις αναζωπυρώσεις στη Ρόδο

Μάχη με τις αναζωπυρώσεις συνεχίζουν να δίνουν για ακόμη μία ημέρα οι δασοπυροσβεστικές δυνάμεις στο νησί της Ρόδου, σε μία προσπάθεια να σβήσουν τον πύρινο εφιάλτη που καίει το νησί τέσσερις ημέρες.

Συγκεκριμένα, προσπάθειες καταβάλλονται από τα τέσσερα αεροσκάφη και δύο ελικόπτερα που επιχειρούν στη φωτιά, να αντιμετωπιστούν οι τέσσερις τουλάχιστον αναζωπυρώσεις που έχουν εκδηλωθεί στην περιοχή του Προφήτη Ηλία, αλλά και στο κύριο μέτωπο της φωτιάς από Απόλλωνα προς Λάερμα, το οποίο συνεχίζει να καίει ακάθεκτο.

Οι προσπάθειες αυτές ενισχύονται και από τις επίγειες δυνάμεις, δασοπυροσβέστες, εθελοντές, στρατό, αστυνομία κ.ά., ενώ από χθες χειριστές οχημάτων βαρέου τύπου και χωματουργικών πραγματοποιούν διανοίξεις αντιπυρικών ζωνών σε όλη τη περιοχή όπου πιθανολογείται ότι μπορεί να κατευθυνθεί η φωτιά.

Σε κάθε περίπτωση όλοι οι συμμετέχοντες στην κατάσβεση της πυρκαγιάς καταβάλλουν υπεράνθρωπες προσπάθειες για να επέλθει το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα, δεδομένου των αντίξοων συνθηκών αλλά και του χρόνου (είμαστε στην τέταρτη ημέρα) που καίει η πυρκαγιά. Χθες η προσπάθεια των πυροσβεστικών δυνάμεων επικεντρώθηκε στο μέτωπο των Λαέρμων προς Αγ. Ισίδωρο, που ξέσπασε σε δύσβατη περιοχή και το οποίο τελικά περιορίστηκε και βρίσκεται οριοθετημένο. Ένα άλλο μέτωπο, αυτό στον Προφήτη Ηλία, ελέγχθηκε και δεν είναι ενεργό.

Σε ύφεση η φωτιά στη Λακωνία

Σε ύφεση παραμένει το πύρινο μέτωπο στην περιοχή Λευκοχώματος - Δαφνί Λακωνίας, που ξέσπασε το μεσημέρι της περασμένης Τετάρτης και χθες σημειώθηκε σημαντική αναζοπύρωση. Καθ’ όλη τη διάρκεια της νύχτας, πεζοπόρα τμήματα της πυροσβεστικής υπηρεσίας προσπαθούσαν να σβήσουν και τις μικρές εστίες, ώστε να περιορίσουν τις πιθανότητες αναζωπυρώσεων. Με το πρώτο φως της ημέρας, στο μέτωπο επιχειρούν 4 αεροσκάφη καθώς και ένα ελικόπτερο. Μέλημα των πυροσβεστικών δυνάμεων είναι η φωτιά να μην περάσει τον επαρχιακό δρόμο από το Λευκόχωμα προς το Βρονταμά.

Την ίδια ώρα, σε συλλήψεις τριών ατόμων προχώρησαν οι αρχές στην Κρήτη, επειδή πραγματοποιούσαν υπαίθριες εργασίες, επικίνδυνες για πρόκληση πυρκαγιάς. Ακόμη, επιβλήθηκαν διοικητικά πρόστιμα σε δύο άνδρες στον Άγιο Αθανάσιο του δήμου Χαλκηδόνος Θεσσαλονίκης και στα Χάνια Πηλίου αφού έκαναν χρήση ράβδου καύσης οξυγόνου για κοπή μετάλλων.

Εξάλλου, το Υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, σε συνεργασία με όλα τα εμπλεκόμενα Υπουργεία, ενεργοποιεί το πλαίσιο της κρατικής αρωγής για τη στήριξη περιοχών που επλήγησαν από πυρκαγιές το καλοκαίρι του 2023.

Επίγειες πυροσβεστικές δυνάμεις και εναέρια μέσα από το εξωτερικό

Με τα επίσημα αιτήματα της Πολιτικής Προστασίας και μετά τις επαφές του Πρωθυπουργού με ομολόγους του, μέχρι σήμερα συνδράμουν τις δυνάμεις τους Πυροσβεστικού Σώματος που είναι στο πεδίο, τα παρακάτω επίγεια και εναέρια μέσα από το εξωτερικό:

Μέσω Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας της Ένωσης

  • Ιταλία 2 αεροσκάφη CL-415 (ενταγμένα στο rescEU, άφιξη 18/7, αναχώρηση 22/7) και
  • Γαλλία 2 αεροσκάφη CL-415 (άφιξη 18/7, αναχώρηση 24/7)
  • Η Ρουμανία, μια μονάδα επίγειας δασοπυρόσβεσης αποτελούμενη από 40 πυροσβέστες και 5 οχήματα (άφιξη 19-7-2023), επιπλέον 50 πυροσβέστες και 10 οχήματα (αναχώρηση από Ρουμανία 21/7)
  • Η Σλοβακία, μια μονάδα επίγειας δασοπυρόσβεσης αποτελούμενη από 31 πυροσβέστες και 15 οχήματα (20-7-2023)
  • Η Πολωνία, μια μονάδα επίγειας δασοπυρόσβεσης αποτελούμενη από 149 πυροσβέστες και 49 οχήματα (21-7-2023)
  • Κύπρος, 2 air tractors (άφιξη 21/7)
  • Κροατία, 1 CL-415 (ETA 21/7, 13.00 , Μέσω rescEU)
  • Βουλγαρία-υπό διερεύνηση 50 άτομα, 10 οχήματα

Σε διμερές επίπεδο η χώρα

  • Ισραήλ , 2 Air-Tractors, άφιξη 20-7-2023
  • Ιορδανία, 2 Mi-26 (ETA 21/7, 16.00) και 2 Super Puma (ETA 21/7, 16.00), μέσω Ρόδου

Πηγή: ertnews.gr

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v