Για όγδοη εφιαλτική νύχτα καίγεται η Ελλάδα

Ανεξέλεγκτα μέτωπα σε Ρόδο και Κέρκυρα, φλόγες μπήκαν σε κατοικημένες περιοχές. Τρεις νεκρούς μετρά η χώρα: τους δύο πιλότους του ηρωικού Canadair και έναν κτηνοτρόφο στην Κάρυστο.

Για όγδοη εφιαλτική νύχτα καίγεται η Ελλάδα

Μάχη με τις φλόγες και τον χρόνο δίνουν πυροσβέστες σε Ρόδο και Κέρκυρα, προκειμένου να ανακόψουν τα πύρινα μέτωπα σε απόσταση από τις κατοικημένες περιοχές και να περιορίσουν την επέκταση των πυρκαγιών. 

Παράλληλα, τρεις νεκρούς μετρά ήδη η χώρα από τις φωτιές. Στην Κάρυστο κατέπεσε Canadair, που επιχειρούσε στην περιοχή του Πλατανιστού, και οι δύο πιλότοι δυστυχώς εντοπίστηκαν νεκροί, βυθίζοντας στο πένθος τη χώρα. Επιπλέον, το απόγευμα εντοπίστηκε απανθρακωμένος ο κτηνοτρόφος που αγνοούνταν από προχθές στην ίδια περιοχή.

Στην Κέρκυρα, μήνυμα για εκκένωση της περιοχής Λούτσες εστάλη μέσω του 112 στους κατοίκους του οικισμού, ζητώντας τους να κατευθυνθούν προς Αραχάβη. Η πυρκαγιά μπήκε στο χωριό.

Τα κύρια μέτωπα μαίνονται στα χωριά Λούτσες, Παλιά Περίθεια και Λαυκί. Η πυρκαγιά βρίσκεται σε εξέλιξη για τρίτο 24ωρο στο νησί.

Επίσης, εκκενώθηκαν οι περιοχές Καλαμάκι και Απραός, όπου η φωτιά έφτασε στη θάλασσα. Οι κάτοικοι των οικισμών ειδοποιήθηκαν μέσω μηνύματος του 112 να εκκενώσουν την περιοχή και να κατευθυνθούν προς το λιμάνι της Κασσιόπης.

Με νέο μήνυμα ενημερώθηκαν και όσοι βρίσκονται στην περιοχή Ημερολιά, πριν από το λιμάνι της Κασσιόπης, ότι πρέπει να απομακρυνθούν, καθώς οι φλόγες έχουν πλησιάσει επικίνδυνα την περιοχή.

Εκκενώθηκε η περιοχή Σύκι στην Κέρκυρα. Οι κάτοικοι του οικισμού ειδοποιήθηκαν μέσω του 112 προκειμένου να εκκενώσουν την περιοχή και να κατευθυνθούν προς το λιμάνι της Κασσιόπης.

Στη βορειοανατολική Κέρκυρα, όπου είναι πολλές οι αναζωπυρώσεις, επιχειρούν 62 πυροσβέστες, 3 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων και 21 υδροφόρα οχήματα. Μέχρι τη δύση του ηλίου συνέδραμαν από αέρος 6 αεροσκάφη και 4 ελικόπτερα.

Εκτός ελέγχου η φωτιά στη Ρόδο

Η φωτιά έχει μπει στο χωριό Γεννάδι, το οποίο εκκενώθηκε. Η φωτιά προήλθε από τον οικισμό Βάτι, όπου επίσης απειλήθηκαν σπίτια. Ωστόσο, εκεί το μέτωπο οριοθετήθηκε και η φωτιά διασπάστηκε στα δύο. Το ένα πύρινο μέτωπο οδηγεί στο Γεννάδι και το υπόλοιπο στη Λαχανιά.

Οι πύρινες γλώσσες αναπτύσσονται συνεχώς και σε συνδυασμό με τους ισχυρούς ανέμους κάνουν δύσκολη την κατάσταση. Η φωτιά  διέσχισε περίπου 7 χιλιόμετρα σε λιγότερο από μία ώρα. 

Μέσω του 112 ειδοποιήθηκαν νωρίτερα οι κάτοικοι του χωριού Βάτι να απομακρυνθούν προς Λίνδο

Επιχειρούν 266 πυροσβέστες, 16 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, 55 υδροφόρα οχήματα και πλήθος εθελοντών, που ξεπερνούν τις 3.000. Από αέρος συνέδραμαν 9 αεροσκάφη και 4 ελικόπτερα, όσο το επέτρεπε το φως του ήλιου.

Την εκκένωση του χωριού Λαχανιά και της τουριστικής περιοχής Πλημμύρι αποφάσισε επίσης για προληπτικούς λόγους το υπουργείο Κλιματικής Αλλαγής.

Το τρίτο επικίνδυνο μέτωπο βρίσκεται στο χωριό Μαλώνα, όπου δίνεται πραγματική μάχη για να μην εισβάλουν στον οικισμό οι φλόγες.

Στην τοποθεσία του Αγ. Γεωργίου, άτομα εντόπισαν έναν ύποπτο να κρατά μπιτόνι με βενζίνι και κάλεσαν την αστυνομία.

Αντιμετωπίζονται οι αναζωπυρώσεις σε Κάρυστο και Αχαΐα

Στον Πλατανιστό Καρύστου και στο Δερβενάκι Αχαΐας, όπως τόνισε ο εκπρόσωπος της Πυροσβεστικής κ. Γιάννης Αρτοποιός, οι πολλαπλές αναζωπυρώσεις «αντιμετωπίζονται από τις ισχυρές δυνάμεις που έχουν διατεθεί στις περιοχές».

Στη μάχη για την αντιμετώπιση των πυρκαγιών επιχειρούν στο πλευρό των ελληνικών δυνάμεων πυροσβέστες και υδροφόρα οχήματα από 10 χώρες και αργά το βράδυ, όπως έγινε γνωστό από τον κ. Αρτοποιό, φτάνουν 38 πυροσβέστες με 14 οχήματα από τη Σερβία.

«Διανύουμε ίσως τις δυσκολότερες ημέρες του καλοκαιριού. Με τις θερμοκρασίες να παρουσιάζουν περαιτέρω αύξηση. Παραμένουμε όλοι σε κατάσταση συναγερμού. Παρακαλούμε όλους τους πολίτες, σε περίπτωση πυρκαγιάς να ακολουθούν πιστά τις οδηγίες των αρμόδιων αρχών», κατέληξε.

Ακραίος και πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς

Σύμφωνα με το Χάρτη Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς που εκδίδει η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης & Πολιτικής Προστασίας (civilprotection.gov.gr), για Τετάρτη 26 Ιουλίου 2023, προβλέπεται:

Ακραίος κίνδυνος πυρκαγιάς - Κατάσταση Συναγερμού (κατηγορία κινδύνου 5) για τις εξής περιοχές:

  • Περιφέρεια Αττικής
  • Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας (ΠΕ Βοιωτίας, ΠΕ Εύβοιας, ΠΕ Φθιώτιδας, ΠΕ Φωκίδας)
  • Περιφέρεια Πελοποννήσου (ΠΕ Αργολίδας, ΠΕ Κορινθίας)
  • Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος (ΠΕ Αχαΐας)
  • Περιφέρεια Θεσσαλίας (ΠΕ Λάρισας, ΠΕ Μαγνησίας)
  • Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας (ΠΕ Θεσσαλονίκης)

Πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς (κατηγορία κινδύνου 4) για τις εξής περιοχές:

  • Περιφέρεια Κρήτης
  • Περιφέρεια Πελοποννήσου (ΠΕ Αρκαδίας, ΠΕ Λακωνίας, ΠΕ Μεσσηνίας)
  • Περιφέρεια Ιονίων Νήσων
  • Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος (ΠΕ Αιτωλοακαρνανίας, ΠΕ Ηλείας)
  • Περιφέρεια Θεσσαλίας (ΠΕ Καρδίτσας, ΠΕ Τρικάλων)
  • Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας (ΠΕ Πιερίας, ΠΕ Ημαθίας, ΠΕ Πέλλας, ΠΕ Κιλκίς, ΠΕ Σερρών, ΠΕ Χαλκιδικής, Άγιον Όρος)

Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας (civilprotection.gov.gr) του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης & Πολιτικής Προστασίας έχει ενημερώσει τις αρμόδιες υπηρεσιακά εμπλεκόμενες κρατικές υπηρεσίες, καθώς και τις Περιφέρειες και τους Δήμους των ανωτέρω περιοχών, ώστε να βρίσκονται σε αυξημένη ετοιμότητα πολιτικής προστασίας προκειμένου να αντιμετωπίσουν άμεσα τυχόν επεισόδια πυρκαγιών.

Παράλληλα, η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας συνιστά στους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να αποφεύγουν ενέργειες στην ύπαιθρο που μπορούν να προκαλέσουν πυρκαγιά από αμέλεια, όπως το κάψιμο ξερών χόρτων και κλαδιών ή υπολειμμάτων καθαρισμού, η χρήση μηχανημάτων που προκαλούν σπινθήρες όπως δισκοπρίονα, συσκευές συγκόλλησης, η χρήση υπαίθριων ψησταριών, το κάπνισμα μελισσών, η ρίψη αναμμένων τσιγάρων, κ.α. Επίσης, υπενθυμίζεται ότι κατά τη διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου απαγορεύεται η καύση των αγρών.

Σε περίπτωση που αντιληφθούν πυρκαγιά, οι πολίτες παρακαλούνται να ειδοποιήσουν αμέσως την Πυροσβεστική Υπηρεσία στον αριθμό κλήσης 199.

Για περισσότερες πληροφορίες και οδηγίες αυτοπροστασίας από τους κινδύνους των δασικών πυρκαγιών, οι πολίτες μπορούν να επισκεφθούν την ιστοσελίδα της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας στην ηλεκτρονική διεύθυνση civilprotection.gov.gr.

Άρχισαν οι αυτοψίες για την αποτίμηση των ζημιών στη Ρόδο

Άρχισαν σήμερα οι αυτοψίες των πραγματογνωμόνων μηχανικών για την αποτίμηση των ζημιών που έχει προκαλέσει σε κτήρια η φωτιά στη Ρόδο, ώστε να δρομολογηθεί η χορήγηση αποζημιώσεων στους πληγέντες. Το πρωί έγινε στην έδρα της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου σύσκεψη για την κατανομή των περιοχών ευθύνης ανάμεσα στα συνεργεία.

Στις αγροτικές περιοχές οι αυτοψίες γίνονται σε συνεργασία με τον ΕΛΓΑ, ώστε να γίνει πλήρης καταγραφή πυρόπληκτων καλλιεργειών.

Προχωρούν παράλληλα οι εργασίες για την αποκατάσταση της αδιάλειπτης ηλεκτροδότησης σε ολόκληρο το νησί. Στόχος είναι να έχουν λυθεί όλα τα πρόβληματα στον κύριο κορμό μεταφοράς ρεύματος έως το βράδυ της Τετάρτης και στις διακλαδώσεις έως το βράδυ της Πέμπτης.

Έμφαση δίνεται σε παραθαλάσσιους οικισμούς και τουριστικά θέρετρα στο νότιο τμήμα του νησιού, όπου σε πολλές περιπτώσεις πλησίασαν οι φλόγες τις προηγούμενες μέρες, με συνέπεια να διακοπεί η λειτουργία της κυρίας ηλεκτροπαραγωγού μονάδας. Για παράδειγμα, γύρω από το Κιοτάρι η φωτιά έπληξε σε πολλά σημεία την κύρια γραμμή ψηλής τάσης και έχουν πέσει ή καταστραφεί περίπου 60 στύλοι. Συνολικά, με βάση τις επιθεωρήσεις που έχουν γίνει ως τώρα, έχουν καταστραφεί περισσότεροι απο 110 στύλοι και τρεις υποσταθμοί.

Ο ΔΕΔΔΗΕ κατάφερε να αμβλύνει σε μεγάλο βαθμό το πρόβλημα της ηλεκτροδότησης ενισχύοντας την παλιά μονάδα που διαθέτει στο βόρειο τμήμα τη Ρόδου με τέσσερα εφεδρικά ηλεκτροπαραγωγικά ζεύγη. Αποτέλεσμα ήταν να καλυφθεί μεγάλο μέρος της ζήτησης και να γίνονται μόνο εκ περιτροπής τοπικές διακοπές ρεύματος, διάρκειας μίας ώρας, με μεγάλη χρονική απόσταση μεταξύ τους. Μάλιστα, οι εκ περιτροπής διακοπές έχουν λήξει από το μεσημέρι.

Με την αποκατάσταση της ηλεκτροδότησης και την καταγραφή των ζημιών ουσιαστικά η επιχείρηση για τη στήριξη της τοπικής κοινωνίας και των τουριστών μπαίνει σε νέο στάδιο, γεγονός που θα διευκολύνει ουσιαστικά την επανεκκίνηση της τουριστικής βιομηχανίας και στις πληγείσες περιοχές τις επόμενες ημέρες. Άλλωστε ήδη έχει αρχίσει η σταδιακή ομαλοποίηση της κατάστασης με τους τουρίστες που απομακρύνθηκαν από τα καταλύματά τους τις προηγούμενες μέρες λόγω των εκκενώσεων.

Σήμερα το πρωί βρίσκονταν στους χώρους προσωρινής φιλοξενίας λιγότερα από 180 άτομα, καθώς από χθες, σε συνεργασία με την Ένωση Ξενοδόχων της Ρόδου, χιλιάδες φιλοξενούμενοι στις δομές απορροφήθηκαν σε δωμάτια ξενοδοχείων. Άλλοι επέστρεψαν στις ξενοδοχειακές μονάδες που εκκενώθηκαν προ ημερών αλλά πλέον έχει αρθεί η εντολή απομάκρυνσης. Πολλοί μάλιστα συνεχίζουν τις διακοπές τους.

Tην ίδια στιγμή, ομαλή είναι η κατάσταση στο αεροδρόμιο της Ρόδου, καθώς όσοι επισκέπτες ήταν προγραμματισμένο να αναχωρήσουν ή ήθελαν να επιστρέψουν στις πατρίδες τους εξυπηρετούνται κανονικά, και με την ενεργό στήριξη του ειδικού help desk που συγκροτήθηκε στον αερολιμένα από την κυβέρνηση.

ΠΗΓΕΣ: ΑΠΕ-ΜΠΕ, ΕΡΤ

Μήνυμα για εκκένωση της περιοχής Λούτσες στην Κέρκυρα εστάλη μέσω του 112 στους κατοίκους του οικισμού ζητώντας τους να κατευθυνθούν προς Αραχάβη.

Συγκεκριμένα το μήνυμα αναφέρει:

«Αν βρίσκεστε στην περιοχή Λούτσες, εκκενώστε τώρα προς Αραχάβη. Δασική πυρκαγιά στην περιοχή σας. Ακολουθείτε τις οδηγίες των αρχών».

Με νέο μήνυμα από το 112 ενημερώνονται όσοι βρίσκονται στην περιοχή Ημερολιά, πριν από το λιμάνι της Κασσιόπης, ότι πρέπει να απομακρυνθούν, καθώς οι φλόγες έχουν πλησιάσει επικίνδυνα την περιοχή.

Η αστυνομία έχει κλείσει τους δρόμους, τόσο προς το χωριό Λούτσες, όπου εστάλη και μήνυμα εκκένωσης πριν από τρεις ώρες, όσο και προς την Κασσιόπη.

Στα μέτωπα της φωτιάς επιχειρούν πυροσβέστες, εθελοντές, κάτοικοι και επικρατεί εκνευρισμός, καθώς πολλοί είναι εκείνοι που θέλουν να πάνε προς τα σπίτια τους και η αστυνομία δεν τους το επιτρέπει.

Μαίνεται η φωτιά στη Ρόδο

Στη Ρόδο, η μεγάλη μάχη δίνεται κοντά στον οικισμό Βάτι μετά από μεγάλη αναζωπύρωση. Οι πύρινες γλώσσες συνεχώς αναπτύσσονται και σε συνδυασμό με τους ισχυρούς ανέμους κάνουν την κατάσταση δύσκολη.

Μάλιστα, την εκκένωση του χωριού Βάτι αποφάσισε πριν από λίγο το υπουργείο Κλιματικής Αλλαγής. Ήδη, μέσω του συστήματος 112 ειδοποιήθηκαν οι κάτοικοι του χωριού να απομακρυνθούν. Για την αντιμετώπιση της πυρκαγιάς στο συγκεκριμένο μέτωπο επιχειρούν ισχυρές δυνάμεις της Πυροσβεστικής και εθελοντές, ενώ συνεχίζονται και οι ρίψεις νερού από τα πυροσβεστικά αεροπλάνα.

Στόχος πυροσβεστών και εθελοντών είναι να ανακόψουν το πύρινο μέτωπο ώστε να μην φθάσει μέσα στον οικισμό. Ο άλλος στόχος, να μην περάσει η φωτιά από την άλλη όχθη του ποταμού, δυστυχώς δεν ήταν δυνατό να επιτευχθεί.

Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, η φωτιά πέρασε το ποτάμι που βρίσκεται στο χωριό και ο άνεμος το οδηγεί στο Γεννάδι. Στο συγκεκριμένο σημείο δεν έχει δρόμους για τα πυροσβεστικά. Έτσι, μονο τα εναέρια μέσα μπορούν να επιχειρήσουν.

Πέντε καναντέρ πετούν πάνω από το Βάτι, ενώ στο σημείο έκαναν ρίψεις και ελικόπτερα. Την ίδια ώρα τα σκαπτικά μηχανήματα δημιουργούν αντιπυρικές ζώνες με τη βοήθεια πυροσβεστών και εθελοντών.

Σύμφωνα με την ίδια πηγή ισχυρές αναζωπυρώσεις καταγράφονται και στο δεύτερο μέτωπο προς το χωριό Γεννάδι.

Το τρίτο μέτωπο προς Μαλώνα - Μάσσαρι επίσης προβληματίζει και θεωρείται επικίνδυνο και για το λόγο αυτό, ζητήθηκαν πριν από λίγο έκτακτες ενισχύσεις.

Ακραίος και πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς

Σύμφωνα με το Χάρτη Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς που εκδίδει η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης & Πολιτικής Προστασίας (civilprotection.gov.gr), για Τετάρτη 26 Ιουλίου 2023, προβλέπεται:

Ακραίος κίνδυνος πυρκαγιάς - Κατάσταση Συναγερμού (κατηγορία κινδύνου 5) για τις εξής περιοχές:

  • Περιφέρεια Αττικής
  • Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας (ΠΕ Βοιωτίας, ΠΕ Εύβοιας, ΠΕ Φθιώτιδας, ΠΕ Φωκίδας)
  • Περιφέρεια Πελοποννήσου (ΠΕ Αργολίδας, ΠΕ Κορινθίας)
  • Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος (ΠΕ Αχαΐας)
  • Περιφέρεια Θεσσαλίας (ΠΕ Λάρισας, ΠΕ Μαγνησίας)
  • Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας (ΠΕ Θεσσαλονίκης)

Πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς (κατηγορία κινδύνου 4) για τις εξής περιοχές:

  • Περιφέρεια Κρήτης
  • Περιφέρεια Πελοποννήσου (ΠΕ Αρκαδίας, ΠΕ Λακωνίας, ΠΕ Μεσσηνίας)
  • Περιφέρεια Ιονίων Νήσων
  • Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος (ΠΕ Αιτωλοακαρνανίας, ΠΕ Ηλείας)
  • Περιφέρεια Θεσσαλίας (ΠΕ Καρδίτσας, ΠΕ Τρικάλων)
  • Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας (ΠΕ Πιερίας, ΠΕ Ημαθίας, ΠΕ Πέλλας, ΠΕ Κιλκίς, ΠΕ Σερρών, ΠΕ Χαλκιδικής, Άγιον Όρος)

Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας (civilprotection.gov.gr) του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης & Πολιτικής Προστασίας έχει ενημερώσει τις αρμόδιες υπηρεσιακά εμπλεκόμενες κρατικές υπηρεσίες, καθώς και τις Περιφέρειες και τους Δήμους των ανωτέρω περιοχών, ώστε να βρίσκονται σε αυξημένη ετοιμότητα πολιτικής προστασίας προκειμένου να αντιμετωπίσουν άμεσα τυχόν επεισόδια πυρκαγιών.

Παράλληλα, η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας συνιστά στους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να αποφεύγουν ενέργειες στην ύπαιθρο που μπορούν να προκαλέσουν πυρκαγιά από αμέλεια, όπως το κάψιμο ξερών χόρτων και κλαδιών ή υπολειμμάτων καθαρισμού, η χρήση μηχανημάτων που προκαλούν σπινθήρες όπως δισκοπρίονα, συσκευές συγκόλλησης, η χρήση υπαίθριων ψησταριών, το κάπνισμα μελισσών, η ρίψη αναμμένων τσιγάρων, κ.α. Επίσης, υπενθυμίζεται ότι κατά τη διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου απαγορεύεται η καύση των αγρών.

Σε περίπτωση που αντιληφθούν πυρκαγιά, οι πολίτες παρακαλούνται να ειδοποιήσουν αμέσως την Πυροσβεστική Υπηρεσία στον αριθμό κλήσης 199.

Για περισσότερες πληροφορίες και οδηγίες αυτοπροστασίας από τους κινδύνους των δασικών πυρκαγιών, οι πολίτες μπορούν να επισκεφθούν την ιστοσελίδα της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας στην ηλεκτρονική διεύθυνση civilprotection.gov.gr.

Άρχισαν οι αυτοψίες για την αποτίμηση των ζημιών στη Ρόδο

Άρχισαν σήμερα οι αυτοψίες των πραγματογνωμόνων μηχανικών για την αποτίμηση των ζημιών που έχει προκαλέσει σε κτήρια η φωτιά στη Ρόδο, ώστε να δρομολογηθεί η χορήγηση αποζημιώσεων στους πληγέντες. Το πρωί έγινε στην έδρα της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου σύσκεψη για την κατανομή των περιοχών ευθύνης ανάμεσα στα συνεργεία.

Στις αγροτικές περιοχές οι αυτοψίες γίνονται σε συνεργασία με τον ΕΛΓΑ, ώστε να γίνει πλήρης καταγραφή πυρόπληκτων καλλιεργειών.

Προχωρούν παράλληλα οι εργασίες για την αποκατάσταση της αδιάλειπτης ηλεκτροδότησης σε ολόκληρο το νησί. Στόχος είναι να έχουν λυθεί όλα τα πρόβληματα στον κύριο κορμό μεταφοράς ρεύματος έως το βράδυ της Τετάρτης και στις διακλαδώσεις έως το βράδυ της Πέμπτης.

Έμφαση δίνεται σε παραθαλάσσιους οικισμούς και τουριστικά θέρετρα στο νότιο τμήμα του νησιού, όπου σε πολλές περιπτώσεις πλησίασαν οι φλόγες τις προηγούμενες μέρες, με συνέπεια να διακοπεί η λειτουργία της κυρίας ηλεκτροπαραγωγού μονάδας. Για παράδειγμα, γύρω από το Κιοτάρι η φωτιά έπληξε σε πολλά σημεία την κύρια γραμμή ψηλής τάσης και έχουν πέσει ή καταστραφεί περίπου 60 στύλοι. Συνολικά, με βάση τις επιθεωρήσεις που έχουν γίνει ως τώρα, έχουν καταστραφεί περισσότεροι απο 110 στύλοι και τρεις υποσταθμοί.

Ο ΔΕΔΔΗΕ κατάφερε να αμβλύνει σε μεγάλο βαθμό το πρόβλημα της ηλεκτροδότησης ενισχύοντας την παλιά μονάδα που διαθέτει στο βόρειο τμήμα τη Ρόδου με τέσσερα εφεδρικά ηλεκτροπαραγωγικά ζεύγη. Αποτέλεσμα ήταν να καλυφθεί μεγάλο μέρος της ζήτησης και να γίνονται μόνο εκ περιτροπής τοπικές διακοπές ρεύματος, διάρκειας μίας ώρας, με μεγάλη χρονική απόσταση μεταξύ τους. Μάλιστα, οι εκ περιτροπής διακοπές έχουν λήξει από το μεσημέρι.

Με την αποκατάσταση της ηλεκτροδότησης και την καταγραφή των ζημιών ουσιαστικά η επιχείρηση για τη στήριξη της τοπικής κοινωνίας και των τουριστών μπαίνει σε νέο στάδιο, γεγονός που θα διευκολύνει ουσιαστικά την επανεκκίνηση της τουριστικής βιομηχανίας και στις πληγείσες περιοχές τις επόμενες ημέρες. Άλλωστε ήδη έχει αρχίσει η σταδιακή ομαλοποίηση της κατάστασης με τους τουρίστες που απομακρύνθηκαν από τα καταλύματά τους τις προηγούμενες μέρες λόγω των εκκενώσεων.

Σήμερα το πρωί βρίσκονταν στους χώρους προσωρινής φιλοξενίας λιγότερα από 180 άτομα, καθώς από χθες, σε συνεργασία με την Ένωση Ξενοδόχων της Ρόδου, χιλιάδες φιλοξενούμενοι στις δομές απορροφήθηκαν σε δωμάτια ξενοδοχείων. Άλλοι επέστρεψαν στις ξενοδοχειακές μονάδες που εκκενώθηκαν προ ημερών αλλά πλέον έχει αρθεί η εντολή απομάκρυνσης. Πολλοί μάλιστα συνεχίζουν τις διακοπές τους.

Την ίδια στιγμή, ομαλή είναι η κατάσταση στο αεροδρόμιο της Ρόδου, καθώς όσοι επισκέπτες ήταν προγραμματισμένο να αναχωρήσουν ή ήθελαν να επιστρέψουν στις πατρίδες τους εξυπηρετούνται κανονικά, και με την ενεργό στήριξη του ειδικού help desk που συγκροτήθηκε στον αερολιμένα από την κυβέρνηση.

Συνεχείς αναζωπυρώσεις

Η φωτιά στη Ρόδο μαίνεται για 8ο 24ωρο, καταστρέφοντας τα πάντα στο πέρασμά της. Το «σμαραγδένιο νησί» έχει υποστεί ανυπολόγιστη ζημιά στη μέση ακριβώς της τουριστικής περιόδου, καθώς έχουν υποστεί ζημιές περιουσίες, εγκαταστάσεις και βέβαια έχουν καεί χιλιάδες στρέμματα παρθένου δάσους.

Η προσπάθεια επικεντρώνεται πέριξ των χωριών Μαλώνας και Μάσσαρι, όπου ισχυρές πυροσβεστικές δυνάμεις και ομάδες εθελοντών δίνουν μάχη για να ανακόψουν την προέλαση της φωτιάς και να μην κατευθυνθεί αυτή σε άλλες δασικές περιοχές. Μέτωπα της φωτιάς υπάρχουν επίσης και στο χωριό Βάτι, ενώ αναζωπυρώσεις σημειώνονται και σε άλλα σημεία του μετώπου, από τα Απόλλωνα έως και τα Λάερμα.

Νωρίτερα, το 112 ήχησε για τουλάχιστον πέντε περιοχές στο νησί. Πιο συγκεκριμένα εκκενώθηκαν το Γεννάδι, το Βατί, τα Μάσσαρι, η Μαλώνα και ο Κάλαθος.

Μάχη με τις συνεχείς αναζωπυρώσεις δίνεται και στην Κάρυστο, με το 112 να ηχεί χθες το μεσημέρι, καλώντας τους κατοίκους να απομακρυνθούν από οικισμούς και τις φλόγες να φτάνουν στις αυλές σπιτιών. H φωτιά μαίνεται κοντά στους οικισμούς Πλατανιστός και Ποτάμι Ευβοίας. Λόγω των ισχυρών ανέμων οι διάσπαρτες εστίες αναζωπυρώθηκαν σε ένα ενιαίο μέτωπο το οποίο κατευθύνθηκε προς Λιβάδι, Καστρί και Πλατύ Γιαλό.

Λίγο πριν από τις δύο τα ξημερώματα εστάλη εκ νέου μήνυμα του 112 στους κατοίκους του Πλατανιστού να εκκενώσουν προς Κάρυστο, λόγω της φωτιάς.

Στις 3:30 το απόγευμα, το 112 ενημέρωσε τους κατοίκους του χωριού Άγιοι να φύγουν και να κατευθυνθούν με ασφάλεια προς Κάρυστο.

Η φωτιά που είχε ξεκινήσει το μεσημέρι της Κυριακής στο νότιο άκρο της Εύβοιας, με τη βοήθεια των ισχυρών ανέμων, είχε αναζωπυρωθεί. Κάηκαν στάνες και ακούστηκαν εκρήξεις σε μια περιοχή κατάφυτη από ελιές, πεύκα και χαμηλότερη βλάστηση. Επιπλέον εκκενώθηκαν οι οικισμοί Πλατύς Γιαλός και Αγιοι ενώ χθες τα ξημερώματα ζητήθηκε η εκκένωση των οικισμών Λιβάδι και Καστρί.

Νωρίτερα είχε χρειαστεί να εκκενωθούν οι οικισμοί Πλατανιστό και Παλαιοχώρι.

Στην Κέρκυρα, μεγάλη μάχη έδωσαν επίγειες και εναέριες πυροσβεστικές δυνάμεις σε Παντοκράτορα και Βιγλατούρι, όπου το μέτωπο παρέμενε σε εξέλιξη μέχρι νωρίς χθες το απόγευμα, ενώ οι πυροσβεστικές δυνάμεις συγκεντρώθηκαν κάτω από το μοναστήρι του Παντοκράτορα.

Κατά τη διάρκεια της νύχτας εστάλη μήνυμα από το 112 για εκκένωση 17 περιοχών. Στις Σινιές, οι φλόγες έφτασαν στις αυλές εξοχικών κατοικιών. Τα τρία μέτωπα μαίνονταν κατά τη διάρκεια της νύχτας στο βορειοανατολικό κομμάτι του νησιού και νότια της Περίθειας, αλλά σύμφωνα με την Πυροσβεστική δεν μπήκαν σε κάποιο οικισμό.

Περίπου 2.500 άνθρωποι, κυρίως τουρίστες, χρειάστηκε να απομακρυνθούν και όταν κρίθηκε ασφαλές επέστρεψαν στα τουριστικά καλύμματα.  

Αγωνιώδεις προσπάθειες ώστε να θέσουν υπό έλεγχο τα πύρινα μέτωπα της Κέρκυρας πραγματοποιούν πυροσβέστες και εθελοντές, με τους ανέμους ωστόσο ακόμα να προκαλούν αναζωπυρώσεις.

Στην Αχαΐα, οι δυνάμεις πυρόσβεσης πάλεψαν όλη τη νύχτα με τα πύρινα μέτωπα. Μεγάλο και ανεξέλεγκτο το πύρινο μέτωπο κατευθυνόταν στον οικισμό Τράπεζα. Οι κάτοικοι έβλεπαν τη φωτιά να κατευθύνεται πάνω τους, αλλά δεν εγκατέλειψαν στιγμή τα σπίτια τους.

Με τη φωτιά να ξεσπά σε τρία σημεία ταυτόχρονα, οι κάτοικοι της Αχαΐας «βλέπουν» εμπρησμό πίσω από τις φωτιές.

Από τον Ελαιώνα μέχρι το Διακοπτό και την Τράπεζα, το μέτωπο έκαιγε ανεξέλεγκτο, ενώ στο έργο των πυροσβεστικών δυνάμεων συνέδραμαν υδροφόρες και μηχανήματα των ΟΤΑ.

Η κατάσταση στο πύρινο μέτωπο της Αχαΐας είναι βελτιωμένη πλέον, ωστόσο, οι πυροσβεστικές δυνάμεις παραμένουν σε επιφυλακή υπό τον φόβο ισχυρής αναζωπύρωσης. 

Πηγή: ertnews.gr, skai.gr

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v