Στα προάστια της Αθήνας υπάρχουν ακόμη μικρά διαμαντάκια που οι περισσότεροι αγνοούν, εκτός από τους ντόπιους που τα κρατούν σαν καλά φυλαγμένα (και νόστιμα) μυστικά.
Δε φιγουράρουν σε μοντέρνες λίστες εστιατορίων, κρατούν χαμηλό προφίλ και απευθύνονται σε μερακλήδες ταβερνολάγνους που ξέρουν τι να φάνε και πόσο θα πληρώσουν.
Από τo Χαλάνδρι μέχρι τον Άλιμο και από το Μενίδι μέχρι τον Γέρακα, ξετρυπώσαμε πέντε αυθεντικά ταβερνάκια όπου θα φας σαν να σε φιλοξενεί η γιαγιά στο χωριό. Με τίμιες μερίδες, απίστευτες γεύσεις, καλές τιμές και όμορφη ατμόσφαιρα.
Το Κουτούκι
Υψηλάντου 5, Χαλάνδρι, τηλ: 21 0685 4234

Αναρωτιόμαστε για πόσο ακόμα θα παραμείνει κρυφό αυτό το υπέροχο ταβερνάκι που «κρύβεται» σε μια πυλωτή στο Χαλάνδρι. Όπως και να έχει, εμείς δεν χάνουμε ευκαιρία να το επισκεφτούμε κάθε φορά που βρισκόμαστε στα βόρεια – για να απολαύσουμε αυθεντικές, παραδοσιακές γεύσεις σε μικρές μερίδες και μια ατμόσφαιρα που θυμίζει παλιό καφενείο. Ο κατάλογος είναι γεμάτος εκλεκτές λιχουδιές: γαρδουμπάκια λαδορίγανη, λαχανοντολμάδες, σαλιγγάρια στιφάδο, μελιτζάνα φούρνου, μπεκρή μεζέ, σπιτικά κεφτεδάκια, κολοκυθάκια τηγανιτά, γιουβετσάκι σε πήλινο, ακόμα και λαγό στιφάδο. Για τους λάτρεις των ψητών, υπάρχουν επίσης μπριζόλες, μπιφτέκια και άλλα της ώρας. Ένα γεμάτο τραπέζι, με το δικό τους χύμα κρασί, θα σου κοστίσει γύρω στα 20€ το άτομο.
Κιτσαρώνας
Παπαδημητριου 2, Μενίδι, τηλ: 210 2465141

Στην καρδιά της πλατείας του Μενιδίου, με αύρα άλλης εποχής που σε μεταφέρει νοερά δεκαετίες πίσω, ο Κιτσαρώνας είναι μια από τις πιο αυθεντικές ταβέρνες για κρεατοφαγία στην Αττική, ένα κοινό «μυστικό» για καλοφαγάδες. Πιστοί λάτρεις του καλού κρέατος καταφτάνουν από κάθε γωνιά για να δοκιμάσουν ψητά που τιμούν την τέχνη του σωστού ψησίματος: ζουμερή χοιρινή μπριζόλα, απίθανα αρνίσια παϊδάκια, ζυγούρι, χωριάτικο λουκάνικο, γεμιστό μπιφτέκι με γραβιέρα, πρόβειο μπιφτέκι και σπαλομπριζόλα μοσχαρίσια. Οι πατάτες είναι φρεσκοτηγανισμένες, η τυροκαυτερή πικάντικη και η χωριάτικη όπως πρέπει: πλούσια, με γενναία δόση φέτας. Ο εξωτερικός χώρος με το μικρό κηπάκι προσφέρει δροσιά και χαλάρωση. Ένα πλήρες γεύμα, με κρασάκι, θα σου κοστίσει περί τα 20-25€ το άτομο.
Tavernier
Ελπίδος 24, Κηφισιά τηλ: 21 0807 1914

Μην σε ξεγελάσει το γαλλικό της όνομα – αυτή η παραδοσιακή ταβέρνα, χωμένη σε ένα ημιυπόγειο μονοκατοικίας, σε βάζει αμέσως στο κλίμα μιας αυθεντικής, κυριακάτικης εμπειρίας στο χωριό. Το φαγητό είναι σπιτικό, μαμαδίσιο και σερβίρεται στην όμορφη, φροντισμένη αυλή, που γεμίζει αρώματα και κουβέντες. Το μενού είναι μικρό αλλά καλοδουλεμένο, με πιάτα που αλλάζουν ανάλογα με τα υλικά της εποχής και τη διάθεση της κουζίνας. Θα βρεις μοσχαρίσια μάγουλα με χυλοπιτάκι, λαχταριστό μοσχαρίσιο συκώτι, γαρδουμπάκι καλομαγειρεμένο, τυροπιτάρι με άγρια χόρτα και μυρωδικά, αλλά και πιο παραδοσιακά όπως ντολμαδάκια γιαλαντζί και μελιτζάνες στον ξυλόφουρνο. Από τις πιο δυνατές επιλογές, το χοιρινό κότσι, οι μπάμιες και το αρνάκι φούρνου κλέβουν την παράσταση. Για ένα πλήρες γεύμα, με το κρασάκι σου, δύσκολα θα ξεπεράσεις τα 20€ το άτομο.
Ο Στέλιος
Ιωνίας 198, Άλιμος, τηλ.: 210 9819014

Αν δεν σου το έλεγαν, θα νόμιζες ότι βρίσκεσαι σε κάποιο χωριό της Ηπείρου κι όχι στο τέρμα της Ιωνίας, στον Άλιμο. Ο Στέλιος είναι το κοινό μυστικό των νοτίων, χάρη στα καλοψημένα και τίμια κρέατά του που έρχονται κατευθείαν από την Ήπειρο. Εδώ θα δοκιμάσεις χειροποίητο λουκάνικο, φανταστικό σε υφή και γεύση, αρνάκι γάλακτος σούβλας που λιώνει στο στόμα, και εξαιρετική χοιρινή μπριζόλα. Φυσικά παίζουν και φρεσκοκομμένες πατάτες, το κοντοσούβλι είναι επίσης από τα δυνατά του χαρτιά, ενώ τα μπριζολάκια και τα μπιφτέκια ικανοποιούν κάθε απαιτητικό ουρανίσκο. Must-try και η αρνίσια συκωταριά γάλακτος, σωστά ψημένη και καλοαλατισμένη. Στα ορεκτικά θα βρεις τις κλασικές ταβερνίσιες επιλογές (τζατζίκι, τυροκαυτερή και λοιπά), ενώ ο λογαριασμός έρχεται στα 25€ το άτομο, με κέρασμα παγωτό μηχανής.
Δείτε ολόκληρο το δημοσίευμα στο in2life.gr