Για δεύτερη ημέρα μαίνεται η φωτιά που ξέσπασε γύρω στις 14.00 το μεσημέρι της Παρασκευής στην Ανατολική Αττική και δυστυχώς είχε ως τραγικό απολογισμό την απώλεια ζωής ενός ηλικιωμένου άντρα.
Η φωτιά ξέσπασε στην Κερατέα έφτασε έως την Ανάβυσσο και την ευρύτερη περιοχή με εκατοντάδες πυροσβέστες να δίνουν τεράστια μάχη καθ’ όλη τη διάρκεια της νύχτας, προσπαθώντας να περιορίσουν το πύρινο μέτωπο, ωστόσο οι ισχυροί άνεμοι δυσχεραίνουν το έργο της κατάσβεσης.
Με το πρώτο φως της ημέρας ξεκίνησαν να επιχειρούν τα εναέρια μέσα με την ελπίδα να θέσουν υπό έλεγχο την πυρκαγιά.
Το βράδυ σημειώθηκαν νέες αναζωπυρώσεις και ξέσπασαν νέα μέτωπα με αποτέλεσμα να σταλούν μηνύματα από το 112 για εκκενώσεις των οικισμών Άγιος Νικόλαος, Μαύρο Λιθάρι και Χάρβαλο.
Το πύρινο μέτωπο στην περιοχή της Κερατέα είναι σε ύφεση αλλά η φωτιά μαίνεται στην ευρύτερη περιοχή της νοτιοανατολικής Αττικής με τις φλόγες να κινούνται πλέον προς παραλιακές ζώνες.
Οι πυροσβέστες καταβάλλουν υπεράνθρωπες προσπάθειες για να περιορίσουν την πυρκαγιά με το πρόβλημα να εντοπίζεται κατά κύριο λόγο στον οικισμό Θυμάρι, όπου υπάρχουν συνεχείς αναζωπυρώσεις και στο Χάρβαλο που υπήρξε νέα αναζωπύρωση με αποτέλεσμα να σταλεί μήνυμα από το 112.
Το μέτωπο στην Τριανταφυλλιά περίπου από τις 2:00 τα ξημερώματα είναι σε ύφεση. Λίγο μετά τις 4:30 το μέτωπο στο Θυμάρι παρουσίασε καλύτερη εικόνα, ωστόσο υπάρχουν διάσπαρτες εστίες που εξακολουθούν να καίνε. Μάλιστα λίγο μετά τις 5:30 μία νέα σοβαρή αναζωπύρωση δημιούργησε ένα νέο μέτωπο στην περιοχή.
Λίγο μετά τις 4:30 εστάλη μήνυμα 112 για τις περιοχές Άγιος Νικόλαος και Μαύρο Λιθάρι, καθώς στο συγκεκριμένο σημείο ξέσπασε μία νέα εστία φωτιάς.
«Δασική πυρκαγιά στις περιοχές Άγιος Νικόλαος και Μαύρο Λιθάρι της Περιφερειακής Ενότητας Ανατολικής Αττικής. Αν βρίσκεστε στις περιοχές Άγιος Νικόλαος και Μαύρο Λιθάρι απομακρυνθείτε προς Αθήνα», αναφέρει χαρακτηριστικά το μήνυμα.
Σύμφωνα με ενημέρωση από την Πυροσβεστική. η Ελληνική Αστυνομία έχει διαθέσει ισχυρές δυνάμεις για τη διευκόλυνση της απομάκρυνσης των κατοίκων και πραγματοποιεί κυκλοφοριακές ρυθμίσεις. Το Λιμενικό Σώμα έχει διαθέσει 3 πλωτά μέσα, τα οποία βρίσκονται πλησίον της ακτογραμμής στην Παλαιά Φώκαια, ώστε να συνδράμουν σε περίπτωση πιθανής εκκένωσης. Το ΕΚΑΒ βρίσκεται σε αυξημένη επιχειρησιακή ετοιμότητα για την κάλυψη αναγκών επείγουσας προνοσοκομειακής φροντίδας και διακομιδών προς τους κατάλληλους Υγειονομικούς Σχηματισμούς με 12 ασθενοφόρα, εκ των οποίων 2 Κινητές Ιατρικές Μονάδες και 2 μοτοσυκλέτες ‘Αμεσης Επέμβασης.
Μέχρι αυτή τη στιγμή οι διασώστες και οι ιατροί του ΕΚΑΒ έχουν επιχειρήσει στην εκκένωση γηροκομείου «Η ΑΡΓΩ», μεταφέροντας 7 ηλικιωμένους σε ξενοδοχείο στην Ανάβυσσο για ασφαλή προσωρινή φιλοξενία. Παράλληλα, έχουν πραγματοποιηθεί διακομιδές για φιλοξενία και ιατρική παρακολούθηση: 9 ατόμων στο Νοσοκομείο «Παμμακάριστος», 1 ατόμου στο Κέντρο Υγείας Καλυβίων και 1 ατόμου στο Γενικό Νοσοκομείο «Ασκληπιείο Βούλας».
Νεκρός ηλικιωμένος
Οι πυροσβεστικές δυνάμεις εντόπισαν εντός πλινθόκτιστης κατασκευής, απανθρακωμένο, ηλικιωμένο άνδρα, κατά τη διάρκεια κατάσβεσης της φωτιάς σε αυτή, κοντά στην περιοχή έναρξης της πυρκαγιάς στο Τογάνι Κερατέας. Ο άνδρας ήταν 76 ετών, ενώ πληροφορίες από την Πολιτική Προστασία που επικαλείται μαρτυρίες γειτόνων αναφέρουν ότι έμενε μόνος του και δεν είχε επικοινωνία με τους συγγενείς του.
με πληροφορίες από ΕΡΤ