Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Οι πιο αυθεντικές τρατορίες στην Αθήνα

Βγήκαμε στο κυνήγι αυθεντικών ιταλικών τρατοριών στην πρωτεύουσα και ορκιστήκαμε ότι δεν θα σταματήσουμε μέχρι να βρούμε τις καλύτερες. Τσέκαρε τη λίστα μας και ξεκίνα να σιγοτραγουδάς το «La vita e bella».

Οι πιο αυθεντικές τρατορίες στην Αθήνα

H ιταλική κουζίνα παραμένει η επιτομή του comfort για πολλούς food lovers, γι' αυτό ολοένα και περισσότερες συνταγές από τη γειτονική χώρα «παρεισφρέουν» στα μενού σχεδόν κάθε all day bar restaurant που σέβεται τον εαυτό του. Για την πίτσα δε, ας μη μιλήσουμε καλύτερα καθώς παίζει να τη βρίσκεις μέχρι και σε σουβλατζίδικα.

Παρ' όλα, αυτά αν θες να το ζήσεις τελείως ιταλικά και γαστρονομικά επιβάλλεται να επισκεφθείς μια από τις αυθεντικές τρατορίες που φιλοξενούνται στις αθηναϊκές γειτονιές και σερβίρουν εξαιρετικά πιάτα, μεταφέροντάς σε νοητά μέχρι το Τραστέβερε ή κάποια πόλη του ιταλικού νότου. Τσέκαρε τη λίστα μας και ξεκίνα μαζί μας να σιγοτραγουδάς το «La vita e bella».

Trattoria Italia d' Onofrio

Βαρνουντος 6, Κουκάκι, τηλ: 21 0725 2003

Στη συνοριακή γραμμή μεταξύ Κουκακίου και Πετραλώνων, κρυμμένη σε μια ήσυχη πλατεΐτσα, θα βρεις την Trattoria Italia d’ Onofrio, ένα γνήσιο μικρό γαστρονομικό ιταλικό στέκι που σε ταξιδεύει σε γειτονιές της Νάπολης και στα στενά του Παλέρμο. Ο κατάλογος είναι λιτός, όπως ταιριάζει σε ιταλιάνες τρατορίες, ώστε να ξέρεις πως κάθε πιάτο έχει φτιαχτεί με μεράκι. Εδώ θα δοκιμάσεις σπαγγέτι με σαρδέλες αλλά και πίτσα με γκοργκοντζόλα και αχλάδι, έναν συνδυασμό που παντρεύει ιδανικά το γλυκό με το αλμυρό. Η καρμπονάρα μένει πιστή στην ιταλική παράδοση, χωρίς ίχνος κρέμας, τα κεφτεδάκια με μακαρόνια θυμίζουν σπιτικό comfort food, ενώ το βιτέλο τονάτο και η καπρέζε με χειροποίητο πέστο αποδεικνύουν τη σημασία που δίνεται στη λεπτομέρεια. Το φινάλε γράφεται με πανακότα ή τιραμισού, που έρχονται κερασμένα, και ο λογαριασμός κυμαίνεται γύρω στα 25€ το άτομο, μαζί με ποτήρι κρασί. 

Facce Strane

Λεωφ. Βασιλέως Αλεξάνδρου 5-7, Χίλτον, τηλ:21 0725 4500

Για μια φινετσάτη γαστρονομική ιταλική εμπειρία με χαρακτήρα, το Facce Strane του Ντάριο Φανιόνι πρέπει όπως και δήποτε να μπει στο ραντάρ κάθε food lover που σέβεται τον εαυτό του. Εδώ και σχεδόν δέκα χρόνια, προσφέρει ιταλική κουζίνα που σέβεται την παράδοση αλλά δεν διστάζει να την ανανεώσει με δημιουργικές πινελιές και έξυπνα twists. Τα ζυμαρικά είναι πάντα al dente, με κορυφαία στιγμή τα linguine με σολομό μαγειρεμένο ιδανικά ki αρωματισμένο με βότανα που θυμίζουν θάλασσα. Για όσους προτιμούν κάτι πιο comfort, τα μπιφτεκάκια με σάλτσα από λιαστή ντομάτα γίνονται highlight. Αξίζει να δοκιμάσετε την καρμπονάρα με κολοκυθάκια, την πίτσα με μοτσαρέλα, scamorza και coppa, ενώ στο φινάλε σε περιμένει το semifreddo σοκολάτας ή το τιραμισού. Ο λογαριασμός κυμαίνεται γύρω στα 20-25€ το άτομο, μαζί με ένα ποτήρι κρασί.

Aglio, Olio & Peperoncino

Πορίνου 13, Ακρόπολη, τηλ: 2109211801 

Σαν να έχει ξεπηδήσει από κάποιο ρωμαϊκό δρομάκι ή μια γειτονιά της Νάπολης, το Aglio Olio e Peperoncino, φωλιασμένο στα δρομάκια της Ακρόπολης, είναι ιδανικό για φαγητό που συνδυάζεται με μια βόλτα γεμάτη ατμόσφαιρα. Μικρό και απλό, με φιλική αύρα γειτονιάς, σερβίρει πιάτα που μυρίζουν Ιταλία. Εδώ πρέπει να ξεκινήσεις με το χαρακτηριστικό spaghetti aglio olio e peperoncino: πικάντικο όσο πρέπει, γεμάτο σκόρδο και γεύση που κερδίζει χάρη στην απλότητά της. Η καρμπονάρα φτιάχνεται όπως ορίζει η παράδοση, χωρίς κρέμα, με βελούδινο κρόκο αυγού και τραγανή πανσέτα. Από εκεί και πέρα, δοκίμασε linguini με γκοργκοντζόλα, ravioli σε σάλτσα καρυδιού και μπρουσκέτα με μανιτάρια που θα σε ενθουσιάσει. Το γλυκό φινάλε ανήκει στο τιραμισού που είναι πραγματική απόλαυση και κοντράρει στα ίσια αυτά των ιταλικών φημισμένων ζαχαροπλαστείων. Ο λογαριασμός κινείται γύρω στα 30€ το άτομο, μαζί με ποτήρι κρασί.

Ateniese Trattoria

Βεντήρη 7, Χίλτον, τηλ.: 21 1418 9115

Στις πιο κεντρικές και κοσμοπολίτικες γειτονιές της Αθήνας, ένα ιταλικό στέκι γεννιέται, το οποίο υπόσχεται να φέρει τις πιο μοναδικές και αυθεντικές γεύσεις της ιταλικής κουζίνας.  Το Ateniese, είναι εδώ για να σε μυήσει στην κουλτούρα του “Dolce Vita” και του mangiare bene κι εμείς είμαστε πολύ χαρούμενοι που μας συμβαίνει αυτό. Το μενού, επιμελείται ο σεφ Κωνσταντίνος Κωστόπουλος, ο οποίος μετά την περιήγησή του στις γειτονιές της Ιταλίας δημιούργησε πιάτα που καταφέρνουν να μας συστήσουν στην cucina italiana με τον πιο απλό, προσιτό και προσεγμένο τρόπο. Επιβάλλεται να δοκιμάσεις τα bucatinni carbonara με αυγό, πανσέτα affumicata και πεκορίνο, τα φασόλια με τσίλι φρέσκια ντομάτα, καπνιστό χοιρινό και ψητή φοκάτσια, το Salsiccia Toscana alla griglia (ψητό λουκάνικο Τοσκάνης με κρέμα μουστάρδας και μπούκοβο) και το Risotto agli scampi e zafferano (με καραβίδες, μαραθόριζα, κρόκο Κοζάνης και καμμένο κρεμμύδι). Λογαριασμός στα 30€ το άτομο με ποτήρι κρασί.

Δείτε ολόκληρο το δημοσίευμα στο in2life.gr

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v
Απόρρητο