Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

"Στριμωξίδι" για Κύπρου και Λαϊκής ΑΕΔΑΚ

Έντονη κινητικότητα παρατηρείται στην αγορά με στόχο τον έλεγχο και την εξαγορά των δύο εταιρειών διαχείρισης αμοιβαίων κεφαλαίων που μέχρι πρότινος ανήκαν στην Τράπεζα Κύπρου και στη Λαϊκή Τράπεζα.

Στριμωξίδι για Κύπρου και Λαϊκής ΑΕΔΑΚ
Έντονη κινητικότητα παρατηρείται στην αγορά με στόχο τον έλεγχο και την εξαγορά των δύο εταιρειών διαχείρισης αμοιβαίων κεφαλαίων που μέχρι πρότινος ανήκαν στην Τράπεζα Κύπρου και στη Λαϊκή Τράπεζα.

Αυτό που έχει ξεκαθαρίσει είναι πως ο Όμιλος Πειραιώς δεν ενδιαφέρεται να «συμπληρώσει» το deal που σύναψε για την απόκτηση των τραπεζικών εργασιών των τριών κυπριακών τραπεζών στην Ελλάδα, με την προσθήκη των Κύπρου και Λαϊκή ΑΕΔΑΚ, με αποτέλεσμα οι δύο τελευταίες να βρίσκονται σε αναζήτηση άλλου αγοραστή.

Σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς, χρονική προτεραιότητα έχει η Λαϊκή ΑΕΔΑΚ, καθώς εκτιμάται πως θα αλλάξει χέρια γύρω στα μέσα του επόμενου μήνα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το ενδιαφέρον που θα εκδηλωθεί για τις δύο εταιρείες (ή έστω για μία εξ’ αυτών) θα είναι σημαντικό και προερχόμενο από αρκετές διαφορετικές αφετηρίες. Σ’ αυτό συμβάλει και η αλλαγή του θεσμικού πλαισίου, σύμφωνα με το οποίο δεν απαιτείται πλέον το 51% μιας ΑΕΔΑΚ να ελέγχεται από τράπεζα, ασφαλιστική εταιρεία, ή ΑΕΠΕΥ (Ανώνυμη Εταιρεία Παροχής Επενδυτικών Υπηρεσιών), αλλά μπορεί να κατέχεται και από ιδιώτες.

Όπως λοιπόν δείχνουν τα πράγματα, αρχικό ενδιαφέρον φαίνεται πως -μεταξύ άλλων- επιδεικνύουν:

Μία τουλάχιστον ΑΕΔΑΚ, η οποία είναι θυγατρική εταιρεία μη συστημικής τράπεζας. Το ζητούμενο βέβαια στη συγκεκριμένη περίπτωση είναι το κατά πόσο μια τέτοια επιθετική κίνηση μπορεί να συμπέσει κατά την ίδια περίοδο, όπου η συγκεκριμένη τράπεζα θα έχει εστιάσει την προσοχή της στο ζήτημα της δικής της κεφαλαιακής ενίσχυσης.

Δύο τουλάχιστον «μεσαίες» χρηματιστηριακές εταιρείες σε συνεργασία με ιδιωτικά μετοχικά σχήματα, προκειμένου να εκμεταλλευθούν την πρόσβαση στη διαχείριση των κεφαλαίων των ΑΕΔΑΚ (ποσά άνω των εκατό εκατομμυρίων για την κάθε μία).

• Γνωστή μη τραπεζική ΑΕΔΑΚ με καλό όνομα στον ευρύτερο χρηματοοικονομικό χώρο.

• Ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες φέρουν ως ενδιαφερόμενη της HSBC ΑΕΔΑΚ (έχει μετονομαστεί σε Τρίτων Asset Management ΑΕΔΑΚ) η οποία ελέγχεται από τον κ. Γιάννη Βεζανή, άτομο με μακρά και επιτυχημένη πορεία στο χώρο των αμοιβαίων κεφαλαίων.

• Άλλες πηγές επίσης μιλούν για το ενδιαφέρον ενός ισχυρού μετοχικού σχήματος, του οποίου ηγείται γνωστότατος Έλληνας τραπεζίτης και έχει εκδηλώσει ενδιαφέρον για την απόκτηση μη συστημικής ελληνικής τράπεζας.

Η «προίκα» των δύο ΑΕΔΑΚ είναι τα υψηλά κεφάλαια που διαθέτουν υπό διαχείριση, το εξειδικευμένο προσωπικό τους και το καλό όνομα που μέχρι σήμερα έχουν δημιουργήσει στην αγορά.

Αντίθετα, ζητούμενο για τους αγοραστές είναι η εξεύρεση δικτύου -ή και δικτύων- πωλήσεων για την προσέλκυση πελατών, καθώς οι δύο υπό εξαγορά ΑΕΔΑΚ δεν θα διαθέτουν ως στήριγμα το δίκτυο των καταστημάτων της Τράπεζας Πειραιώς.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v