Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Συνθήκες υπερθέρμανσης στο Χρηματιστήριο

Η προσδοκία εισροών λόγω MSCI, το re-pricing και οι πρώτες τοποθετήσεις από long only funds. Το ορόσημο της ανταλλαγής ομολόγων και το timing των εισροών. Ποιες μετοχές πλησιάζουν τις ομοειδείς ευρωπαϊκές και πού κρύβονται υπερβολές.

Συνθήκες υπερθέρμανσης στο Χρηματιστήριο
Συνθήκες υπερθέρμανσης δημιουργεί στο Χρηματιστήριο Αθηνών ο συνδυασμός της προσδοκώμενης λύσης στο πρόβλημα του ελληνικού χρέους και των εισροών που θα φέρει η υποβάθμιση της αγοράς από την MSCI, με αποτέλεσμα σε σειρά μετοχών να έχουν ξεκινήσει οι υπερβολές.

Όπως έχει γράψει το Euro2day, η διαφαινόμενη επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος από την πλευρά της Ελλάδας ανοίγει τον δρόμο για να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα της διαχειρισιμότητας του χρέους της, καθώς και το δευτερεύον ζήτημα του χρηματοδοτικού κενού.

Με οδηγό την παραπάνω, βάσιμη πλέον προσδοκία, τα hedge funds βγάζουν επιθετικά αγορές σε blue chips και δευτερευόντως σε mid caps του Χ.Α. Η εκτίμησή τους ότι σε μερικούς μήνες από τώρα η τιμή του δεκαετούς ελληνικού ομολόγου θα ανέβει στο 70% με 75% της ονομαστικής του αξίας από την περιοχή του 60% αποτυπώνει και το μέγεθος της απόδοσης που προσδοκούν αντίστοιχα στο Χ.Α.

Αρωγός τους στη συγκυρία για την ταχεία επίτευξη υψηλών αποδόσεων αποτελεί η υποβάθμιση του Χ.Α. από την MSCI και η ένταξή του στις αναδυόμενες αγορές. Όσο πλησιάζει ο χρόνος για την ανακοίνωση της σύνθεσης του νέου MSCI Greece, οι εκτιμήσεις των ξένων οίκων για τις καθαρές εισροές και τον αριθμό των μετοχών που θα διακινηθούν ενισχύονται, συμβάλλοντας στην υπερθέρμανση της αγοράς.

Τα hedge funds ποντάρουν στο κύμα εισροών που θα έλθει στο Χ.Α. λόγω υποβάθμισης, εξ ου και σπεύδουν να τοποθετηθούν ακόμη και στις τρέχουσες υψηλές ή ήδη ακριβές αποτιμήσεις. Πρόκειται για τακτικές hit and run, που παραπέμπουν, σύμφωνα με χρηματιστές, σε front running, χωρίς βέβαια να είναι.

Το μικρό βάθος της αγοράς, η μεγάλη συγκέντρωση μετοχών στα χέρια ισχυρών hedge funds και η απροθυμία πώλησης λόγω του re-pricing και των εισροών εξηγούν προς το παρόν την απροθυμία προσφοράς από όσους έχουν θέσεις, κάτι που αποτελεί κλειδί για την περαιτέρω άνοδο και βεβαίως για το βάθος της διόρθωσης, όποτε και αν έρθει.

Ο τρίτος λόγος της ανόδου είναι και ο πλέον ελπιδοφόρος. Το τελευταίο διάστημα έχουν ξεκινήσει οι τοποθετήσεις και από long only funds, Αμοιβαία Κεφάλαια δηλαδή, ή ακόμη και από funds όπως η BlackRock, που διαθέτουν μακροχρόνιο ορίζοντα επένδυσης. Οι long only προχωρούν είτε σε αναδιάρθρωση ελληνικών θέσεων (π.χ. Capital) είτε σε αγορές (BlackRock - ΟΠΑΠ, Fidelity κ.ά.).

Η επάνοδός τους συνδέεται με τη μείωση ρίσκου χώρας και τις προοπτικές επανόδου της ελληνικής οικονομίας σε ανάπτυξη. Πρόκειται για πρώιμα πονταρίσματα που προεξοφλούν το Grecovery και το γεγονός ότι διενεργούνται από οργανισμούς με τέτοιο ειδικό βάρος σημαίνει πολλά, σημειώνουν έμπειροι διαχειριστές.

Το ορόσημο της ανταλλαγής ελληνικών κρατικών ομολόγων

Ορόσημο για τα hedge funds που τοποθετούνται στην Ελλάδα είναι η πιθανή νέα ανταλλαγή ελληνικών κρατικών ομολόγων. Το προσχέδιο του προϋπολογισμού προβλέπει ότι θα πρέπει να υπάρξει βελτίωση της ρευστότητας στις υφιστάμενες σειρές ελληνικών κρατικών ομολόγων, ως ενδιάμεσο βήμα που θα υποβοηθήσει την επάνοδο της χώρας στις αγορές.

Αυτό μπορεί να συμβεί μέσω νέας ανταλλαγής, που θα αποσκοπεί στη συγκέντρωση του χρέους που βρίσκεται σε χέρια των ιδιωτών σε πέντε, για παράδειγμα, σειρές από είκοσι σήμερα. Αυτή η προαιρετική προσφορά ανταλλαγής θα αποτελέσει το έναυσμα σύμφωνα με τις εκτιμήσεις hedge funds για περαιτέρω άνοδο των τιμών, λόγω είτε των κινήτρων που θα εμπεριέχει, είτε της βελτίωσης της εμπορευσιμότητας.

Το στοίχημα του timing των εισροών από emerging funds

Σε επίπεδο τακτικής και trading, ορόσημο είναι οι αναμενόμενες εισροές από επενδυτικά κεφάλαια αναδυόμενων αγορών. Σύμφωνα με χρηματιστηριακές οι εισροές από Αμοιβαία Κεφάλαια, που ακολουθούν τους δείκτες MSCI, θα κινηθούν πέριξ των 250 εκατ. ευρώ, ενώ το ύψος των τοποθετήσεων από ενεργητικής διαχείρισης Αμοιβαία θα ξεπεράσει ελαφρώς τα 300 εκατ. ευρώ.

Βεβαίως, ένα μέρος των τοποθετήσεων από την πλευρά των emerging funds έχει ήδη διενεργηθεί, γεγονός που δίνει την ευχέρεια να μην κυνηγήσουν τιμές, αν κρίνουν υπερτιμημένες τις αποτιμήσεις.

«Με την αγορά να τζιράρει τουλάχιστον 100 εκατ. ευρώ ημερησίως, είναι εμφανές ότι τα emerging funds κτίζουν ήδη θέσεις», σημειώνει διευθύνων σύμβουλος χρηματιστηριακής, τονίζοντας ότι είναι πιθανόν η συνεδρίαση της 30ής Νοεμβρίου να μην είναι τόσο εμβληματική όσο περιμένει η αγορά. Οι επόμενες συνεδριάσεις θα είναι κρίσιμες κατά τον ίδιο, καθώς θα δείξουν αν συνεχίζονται στα τρέχοντα επίπεδα τιμών οι εισροές κεφαλαίων από Αμοιβαία Κεφάλαια Αναδυόμενων Αγορών.

Ποιοι τίτλοι βρίσκονται κοντά στους ευρωπαϊκούς μέσους όρους...

Από τα παραπάνω καθίσταται σαφές ότι στο Χ.Α λαμβάνει χώρα ράλι τιμών που στηρίζεται στις εισροές κεφαλαίων και όχι στα θεμελιώδη στοιχεία (fundamentals) των εισηγμένων.

«Κανέναν δεν απασχολεί τώρα το ύψος των εταιρικών κερδών την τριετία 2014-16, γι' αυτό και διαπιστώνονται ήδη υπερβολές», σημειώνει αναλυτής, χαρακτηρίζοντας αυτό που συμβαίνει «momentum rally».

Κατά τον ίδιο, η βιτρίνα του Χ.Α., δηλαδή τίτλοι όπως αυτοί των ΟΠΑΠ, ΔΕΗ, ΜΕΤΚΑ, Jumbo, Motor Oil, ΕΧΑΕ, Folli Follie, έχουν ξεπεράσει τα επίπεδα στα οποία είναι διαπραγματεύσιμοι ομοειδείς ευρωπαϊκοί τίτλοι με όρους EV/EBITDA και p/bv και μόνο μετοχές όπως αυτές των ΟΤΕ, ΕΥΔΑΠ, ΤΕΝΕΡΓΑ έχουν ακόμη μικρά περιθώρια ανοδικής προσέγγισης.

...και πού σημειώνονται υπερβολές

Στην υπόλοιπη αγορά, συμπεριλαμβανομένων και των τραπεζών, διαπιστώνονται ήδη υπερβολές, καθώς οι αποτιμήσεις δεν δικαιολογούνται πλέον από τα θεμελιώδη στοιχεία.

«Ακόμη και οι τίτλοι της Πειραιώς και της Alpha είναι διαπραγματεύσιμοι με premium της τάξης του 20% και άνω σε σχέση με τους ομοειδείς ευρωπαϊκούς», αναφέρει ο αναλυτής σημειώνοντας ότι η Πειραιώς διαπραγματεύεται περίπου 1 φορά την καθαρή ενσώματη θέση της και η Alpha 1,2 φορά, όταν ο ευρωπαϊκός μέσος όρος είναι στο 0,8.

Και όλα αυτά χωρίς να έχει οριστικοποιηθεί ακόμη το ύψος των νέων προβλέψεων που θα χρειασθεί να σχηματίσουν οι τράπεζες λόγω ζημιών πιστωτικού χαρτοφυλακίου και βεβαίως το αν υπερκαλύπτονται από την εσωτερική δημιουργία κεφαλαίου. Κλειδί για την ανησυχία των αναλυτών είναι το τι θα συμβεί με τα αναχρηματοδοτούμενα δάνεια λόγω του προηγούμενου της Ισπανίας και της Πορτογαλίας.

Διαδικασία σχηματισμού κορυφής

Σε καθαρά τεχνικό επίπεδο, η αγορά φαίνεται να βρίσκεται σε φάση σχηματισμού κορυφής. Ο FTSE 25, αφού ξεπέρασε τις 364 μονάδες, μπορεί να δώσει κορυφή στην περιοχή μέχρι τις 380, σημειώνουν τεχνικοί αναλυτές.

Για να συμβεί κάτι τέτοιο θα πρέπει οι σωματοφύλακες του 25άρη, δηλαδή οι τίτλοι των ΟΠΑΠ, ΔΕΗ, ΟΤΕ να κινηθούν υψηλότερα. Ο ΟΠΑΠ, ο οποίος συγκεντρώνει ως σήμερα το ισχυρότερο ενδιαφέρον από ξένους, έχει ήδη δώσει, σύμφωνα με τους ίδιους, το υψηλό του, ενώ η ΔΕΗ μπορεί να κινηθεί ως τα 10,40 ευρώ και ο ΟΤΕ ως την περιοχή των 9,10 ευρώ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v