Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Υπό διαβούλευση η τροπολογία ΠΑΣΟΚ

Σε συζήτηση με τους φορείς της αγοράς θα τεθεί η τροπολογία που κατέθεσε ξαφνικά το ΠΑΣΟΚ για το φόρο υπεραξίας μετοχών. Αντίδραση από την αγορά για την αιφνιδιαστική κίνηση.

Υπό διαβούλευση η τροπολογία ΠΑΣΟΚ

Eκ νέου συζήτηση και διαβούλευση με τους φορείς θα προηγηθεί των τελικών αποφάσεων όσον αφορά την τροπολογία του ΠΑΣΟΚ περί φόρου υπεραξίας στα χρηματοπιστωτικά μέσα.

Μιλώντας στη Βουλή ο Υπουργός Οικονομικών Γ. Στουρνάρας δήλωσε για πως «θα μελετηθεί η τροπολογία του ΠΑΣΟΚ και θα γίνει διαβούλευση με τους φορείς της αγοράς και με τις υπηρεσίες του υπουργείου μας».

Σύμφωνα με πληροφορίες του Euro2day.gr, η πρώτη συνάντηση μεταξύ εκπροσώπων του υπουργείου και φορέων της αγοράς πρόκειται να ορισθεί για την ερχόμενη εβδομάδα. Μάλιστα η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, κρίνοντας ιδιαίτερα κρίσιμο το συγκεκριμένο θέμα ζήτησε ήδη να συμμετάσχουν οι επικεφαλής της στις επικείμενες διαβουλεύσεις.

Η συγκεκριμένη τροπολογία προκάλεσε σύγχυση στην αγορά. Tην απόλυτη αντιθεσή του σημειώνει ο ΣΜΕΧΑ με ανακοίνωση που εξέδωσε.

Για προχειρότητα και ασάφειες κάνει λόγο σε ανακοίνωσή του ο ΣΕΔΥΚΑ τονίζοντας μεταξύ άλλων «δεν αντιλαμβανόμαστε γιατί το επενδυτικό κοινό γίνεται συνεχώς “μπαλάκι” των κομμάτων, τα οποία συνεχίζουν να κινούνται τυχάρπαστα και χωρίς μεθοδολογία στα σχέδια νόμου που προτείνουν κάθε φορά».

Η τροπολογία

Η αιφνιδιαστική τροπολογία βουλευτών του ΠΑΣΟΚ (δείτε τη στη στήλη συνοδευτικό υλικό) προκάλεσε σύγχυση στην αγορά καθώς φαίνεται πως αλλάζει από την πίσω πόρτα το όριο απαλλαγής από τον φόρο υπεραξίας που είχε καθοριστεί ως ποσοστό κατώτερο του 0,5% μιας εισηγμένης εταιρίας.

Η ρύθμιση αυτή υπέστη κριτική για το ενδεχόμενο συναλλαγών πολύ μεγάλης αξίας που θα διέφευγαν του φόρου υπεραξίας, στην περίπτωση εταιριών μεγάλης κεφαλαιοποίησης.

Ωστόσο, με την τροπολογία τίθεται ως πρόσθετη προϋπόθεση η αξία στην οποία αντιστοιχεί το ποσοστό αυτό να είναι κατώτερη των 100.000 ευρώ. Αυτό σημαίνει, όπως φοβούνται παράγοντες της αγοράς, ότι μπορεί στην πράξη οποιαδήποτε συναλλαγή εισηγμένων μετοχών αξίας άνω των 100.000 ευρώ να εμπίπτει πλέον στον φόρο υπεραξίας, καθώς σε άλλη περίπτωση θα φορολογείται μεν ο πωλητής ποσοστού 0,5% μιας εισηγμένης αν η αξία είναι πάνω από 100.000 ευρώ, αλλά δεν θα φορολογείται ο πωλητής του 0,4% μιας εισηγμένης, ασχέτως αν η αξία του ποσοστού αυτού είναι π.χ. 200.000 ευρώ.

Για τον λόγο αυτό το σύνολο σχεδόν των φορέων της αγοράς εξέφραζε αργά το βράδυ την αντίθεσή του με τη συγκεκριμένη διάταξη.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΣΜΕΧΑ, Αλέξανδρο Μωραϊτάκη, η ρύθμιση πέρα από αιφνιδιαστική φαίνεται να είναι και πρόχειρη (σ.σ. πράγματι, οι διατυπώσεις στο κείμενο της τροπολογίας είναι επιεικώς ασύντακτες), γι' αυτό και θα πρέπει να συζητηθεί με τους φορείς της αγοράς, προκειμένου να βρεθεί μια λύση που δεν θα πλήττει τη συναλλακτική δραστηριότητα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v