Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Εισηγμένες: Ποιες και πόσο επηρεάζονται από την βουλγαρική κρίση

Πώς αποτιμούν τις εξελίξεις επιχειρηματίες με παρουσία στην χώρα και γνώση του... παρασκηνίου. Ποιο είναι το «άνοιγμα» των ελληνικών εταιρειών και πόσο επηρεάζονται. Το εύθραυστο πολιτικό σύστημα και ο ρόλος της μαφίας.

Εισηγμένες: Ποιες και πόσο επηρεάζονται από την βουλγαρική κρίση

Με ανησυχία παρακολουθούν τις εξελίξεις στη Βουλγαρία οι ελληνικές εταιρείες που έχουν επενδύσει στη γείτονα χώρα, ή ακόμη διοχετεύουν μέσω εξαγωγών ένα μέρος της συνολικής τους παραγωγής.

Το γεγονός ότι η κατάσταση στη Βουλγαρία είναι ομιχλώδης και οι ειδήσεις καταιγιστικές έχουν δημιουργήσει ένα κλίμα που γρήγορα πέρασε από τη φάση της έκπληξης, στη φάση της ανησυχίας.

Μιλώντας πάντως το Euro2day.gr με στελέχη ελληνικών εταιρειών που έχουν παρουσία στη Βουλγαρία και με άτομα που γνωρίζουν πολύ καλά τη γείτονα χώρα, προέκυψαν –μεταξύ άλλων τα ακόλουθα:

Πρώτον, πολύ μεγάλο ποσοστό ελληνικών επιχειρήσεων από όλους σχεδόν τους κλάδους της οικονομίας είτε διαθέτει θυγατρικές εταιρείες στη Βουλγαρία, είτε εξάγει ποσοστό της παραγωγής του σ' αυτή.

Δεύτερον, τουλάχιστον σε ότι αφορά τους μεγάλους ομίλους, η δραστηριότητα της Βουλγαρίας αποτελεί κατά κανόνα μονοψήφιο ποσοστό των συνολικών τους πωλήσεων, οπότε η όποια επίπτωση δεν αναμένεται σε καμιά περίπτωση να καθορίσει τις εξελίξεις.

Τρίτον, ακόμη και για περιπτώσεις που η δραστηριότητα της Βουλγαρίας είναι σημαντική (π.χ. όμιλος ΒΙΟΧΑΛΚΟ), συνήθως μεγάλο τμήμα αυτής της δραστηριότητας δεν κατευθύνεται στην τοπική αγορά, αλλά σε άλλες αγορές είτε της ανατολικής, είτε της δυτικής Ευρώπης. Με άλλα λόγια, οι ελληνικές εταιρείες διαθέτουν θυγατρικές εταιρείες στη Βουλγαρία προκειμένου να παράγουν με χαμηλότερο κόστος και άρα να προσφέρουν ανταγωνιστικά προϊόντα στις λοιπές χώρες των Βαλκανίων, ή και σε χώρες της Ευρώπης και της Βόρειας Αφρικής.

Στην ίδια κατηγορία εντάσσονται και αρκετές μικρομεσαίες εταιρείες όπως π.χ. αυτές του ευρύτερου κλωστοϋφαντουργικού κλάδου, με τα περισσότερα προϊόντα να καταλήγουν τελικά είτε στην Ελλάδα (ως εισαγωγές), είτε σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

Η ρίζα του προβλήματος

Σύμφωνα με γνώστες της βουλγαρικής πραγματικότητας, η ρίζα του προβλήματος δεν βρίσκεται ούτε στο τραπεζικό σύστημα, ούτε στα οικονομικά μεγέθη της χώρας. «Η Βουλγαρία έχει πολύ καλούς δημοσιονομικούς δείκτες, με χαμηλά ελλείμματα και χρέη, ενώ επίσης το πρόβλημα που εμφανίστηκε στον τραπεζικό τομέα δεν είναι συστημικό», αναφέρεται χαρακτηριστικά από τους ίδιους κύκλους, οι οποίοι συμπληρώνουν:

«Το πρόβλημα είναι κυρίως πολιτικό, καθώς η αξιοπιστία των Βούλγαρων πολιτικών είναι σαφώς μειωμένη και κατηγορούνται ευρέως για σύνδεση ορισμένων εξ' αυτών με ομάδες μαφίας. Η τρέχουσα κρίση οφείλεται σε σημαντικό βαθμό στο ξεκαθάρισμα λογαριασμών μεταξύ ομάδων μαφίας που επιχειρούν να πάρουν το πάνω χέρι σε καίριες θέσεις».

Έτσι, ψυχραιμότερες φωνές υποστηρίζουν πως συντομότερα ή αργότερα η κατάσταση θα ισορροπήσει και η... τάξη θα αποκατασταθεί.

Οι θέσεις των εισηγμένων εταιρειών

Η πλειονότητα των εισηγμένων εταιρειών έχει κάποια οικονομική σχέση, μικρότερη ή μεγαλύτερη, με τη γείτονα χώρα, θέση όμως που αποτελεί μικρό ποσοστό των συνολικών της εργασιών.

• Για παράδειγμα, θυγατρικές στη Βουλγαρία έχουν και οι τέσσερις συστημικές ελληνικές τράπεζες (Εθνική, Alpha Bank, Eurobank, Πειραιώς).

• Μικρό αριθμό έργων έχουν αναλάβει οι μεγάλοι ελληνικοί κατασκευαστικοί όμιλοι.

• Μονάδες παραγωγής διαθέτουν μεταξύ άλλων η Coca-Cola Hellenic, η Chipita, η ΣΙΔΕΝΟΡ, η ΣΙΔΜΑ, η τσιμεντοβιομηχανία ΤΙΤΑΝ και οι εταιρείες προφίλ αλουμινίου ΕΤΕΜ, ΒΙΟΚΑΡΠΕΤ και ΑΛΟΥΜΥΛ.

• Μεταξύ των εμπορικών εταιρειών που δραστηριοποιούνται στη Βουλγαρία είναι ο Fourlis (βλέπε ΙΚΕΑ), η Sarantis, το Πλαίσιο και η JUMBO.

• Εξαγωγές διυλισμένου πετρελαίου κάνουν στη Βουλγαρία τα Ελληνικά Πετρέλαια και η θυγατρική τους ΕΚΟ έχει αναπτύξει δίκτυο πρατηρίων καυσίμων.

• Η ΕΛΤΡΑΚ διαθέτει θυγατρική αντιπροσωπεύοντας τα εκσκαπτικά μηχανήματα Caterpillar.

• Θυγατρική στη χώρα διαθέτει η Autohellas, μέσω της οποίας ωστόσο υλοποιείται πολύ μικρό ποσοστό του συνολικού της τζίρου.

• Σαφώς περιορισμένες επίσης είναι πωλήσεις της Μοτοδυναμικής στη γείτονα χώρα (αντιπροσώπευση Yamaha).

• H Alpha Grissin διαθέτει ακίνητη περιουσία στη χώρα και επιδιώκει επίσης τη λειτουργία συστήματος αιολικών πάρκων.

Αντίθετα, ο ΟΤΕ έχει πουλήσει τη μέχρι πρότινος θυγατρική που διέθετε στην νορbηγική Telenor.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v