Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Ποιες εισηγμένες ανεβάζουν φέτος τον πήχη των κερδών

Ούριος άνεμος θα φυσήξει για τις ελληνικές επιχειρήσεις σε περίπτωση που επιτευχθεί συμφωνία μεταξύ κυβέρνησης και Eυρωπαίων εταίρων. Δεκάδες εισηγμένες εταιρείες προσδοκούν βελτίωση των οικονομικών επιδόσεών τους το 2015.

ΧΑ: Ποιες εισηγμένες ανεβάζουν φέτος τον πήχη των κερδών

Μια συμφωνία της Ελλάδας με τους Ευρωπαίους πιστωτές της ανεβάζει δραστικά τις πιθανότητες για ομαλοποίηση της κατάστασης στην πραγματική οικονομία και αφήνει σημαντικά περιθώρια σε πολλές ελληνικές επιχειρήσεις να αναπτύξουν τη στρατηγική τους και να βελτιώσουν την κερδοφορία τους το 2015.

Παράγοντες άλλωστε της χρηματιστηριακής αγοράς υποστηρίζουν πως:

Πρώτον, οι προβλέψεις των αναλυτών για την κερδοφορία των εισηγμένων εταιρειών το 2015 ήταν αρκετά ανοδικές, πριν από την έξαρση της περιόδου πολιτικής αβεβαιότητας.

Δεύτερον, οι όποιες αρνητικές επιδράσεις στα οικονομικά αποτελέσματα των εταιρειών έλαβαν χώρα το τελευταίο δίμηνο θα μπορούσαν να ανακτηθούν το 2015, στο βαθμό φυσικά που αποκατασταθεί γρήγορα το κλίμα ομαλότητας.

Και τρίτον, εξωγενείς παράγοντες όπως η υποχώρηση της συναλλαγματικής ισοτιμίας του ευρώ και η μείωση της τιμής των καυσίμων είναι σε θέση να βελτιώσουν τα αποτελέσματα πολλών ελληνικών επιχειρήσεων.

Από τις εταιρείες που παρακολουθεί (watching list) το τμήμα ανάλυσης της BETA Χρηματιστηριακής, βελτίωση τελικού αποτελέσματος το 2015 -σύμφωνα με τις προβλέψεις του ελληνικού οίκου- αναμένεται να σημειώσουν οι εταιρείες ΔΕΗ, ΟΤΕ, ΟΠΑΠ, FF Group, ΓΕΚ-ΤΕΡΝΑ, ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή, JUMBO, Μυτιληναίος, Motor Oil, Sarantis, Aegean, Ελλάκτωρ, ΕΥΔΑΠ, ΕΥΑΘ, Grivalia, Fourlis, Coca Cola, ΕΛΠΕ, ΤΙΤΑΝ, Σωληνουργεία Κορίνθου, Πλαίσιο, Frigoglass και Άνεμος.

Πέραν αυτών, μέσα σε αυτό το περιβάλλον, το Euro2day.gr θα αναφερθεί -ενδεικτικά και μόνο- σε μια σειρά εισηγμένων που στην αρχή του 2015 είχε θέσει ως στόχο τη φετινή βελτίωση της κερδοφορίας.

Εταιρείες πετρελαίου

Το 2015 ξεκίνησε με σαφώς ανοδική ζήτηση για τις εταιρείες εμπορίας πετρελαίου, κυρίως σε ό,τι αφορά το πετρέλαιο θέρμανσης. Υπό αυτές τις συνθήκες και σε ένα ομαλοποιημένο εξωτερικό περιβάλλον, η REVOIL θα επιδιώξει τη βελτίωση του μεριδίου αγοράς της και την επιστροφή της στην κερδοφορία, ενώ η ΕΛΙΝΟΪΛ θα θέσει ως στόχο τη διεύρυνση του μεριδίου αγοράς της και την αύξηση της κερδοφορίας στην οποία εκτιμάται ότι επανήλθε από το 2014.

Εξαγωγικές εταιρείες

Εξαγωγική κατά βάση η δραστηριότητα της Ικτίνος Μάρμαρα, η οποία είδε πέρυσι τις πωλήσεις και τα κέρδη της να υποχωρούν εξαιτίας του ότι η κινεζική κυβέρνηση σταμάτησε τα αναπτυξιακά προγράμματα της χώρας για ζητήματα διαφθοράς. Aν όπως εκτιμάται τα πράγματα στην Κίνα αποκατασταθούν μέσα στο 2015, τότε θα βελτιωθούν και οι φετινές επιδόσεις του ελληνικού ομίλου.

Ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΚΡΙ ΚΡΙ Παναγιώτης Τσινάβος αναμένει πως το 2015 θα είναι ένα πολύ καλό έτος για την εταιρεία του, όχι μόνο επειδή έχει κλειδώσει σε χαμηλές τιμές πρώτες ύλες από το εξωτερικό, αλλά κυρίως επειδή η αγορά του ελληνικού γιαουρτιού έχει πολύ καλές προοπτικές στις αγορές του εξωτερικού.

Βελτιωμένες επιδόσεις στο εξωτερικό (όπου κατευθύνεται το μεγαλύτερο ποσοστό των πωλήσεων του ομίλου) παρά το ασταθές περιβάλλον που επικρατεί στη ρωσική οικονομία, και όχι λιγότερες πωλήσεις στην εγχώρια αγορά, προέβλεψε το 2015 ο εμπορικός διευθυντής της KLEEMANΝ Λάζαρος Ασβεστόπουλος.

Πληροφορική

Για την MLS το 2015, όπως δηλώνει η εταιρεία, αποτελεί χρόνια σταθμό μιας και έχει αρχίσει να αποδίδει η επίμονη στρατηγική των τελευταίων ετών για επιτυχημένη διείσδυση στα πλέον καταναλωτικά προϊόντα τεχνολογίας (smartphones και tablets). Η MLS στοχεύει σε μεγάλη ανάπτυξη το 2015 και ατενίζει τη νέα χρονιά με αισιοδοξία και ενθουσιασμό όσον άφορα την ίδια.

Σε ό,τι αφορά την οικονομική πορεία της Space Hellas ο οικονομικός της διευθυντής Γιάννης Δουλαβέρης δήλωσε στο Euro2day.gr: «Το 2014 κλείνει για τον όμιλό μας με αύξηση κύκλου εργασιών, EBITDA και κερδών. Αν δεν δούμε κάποια ακραία εξέλιξη στο πολιτικό μέτωπο, εκτιμώ ότι το 2015 θα κυλήσει ανοδικά για τη Space Hellas, λόγω κάποιων νέων λογαριασμών που ανοίξαμε στον ιδιωτικό τομέα, αλλά και του μεγαλύτερου ανεκτέλεστου υπολοίπου έργων που έχουμε στα έργα του δημοσίου».

«Ακολουθώντας το στρατηγικό της σχεδιασμό με έντονη δραστηριοποίηση στο εξωτερικό και ανάπτυξη νέων προϊόντων που ανταποκρίνονται πλήρως στις εγχώριες και διεθνείς προδιαγραφές και κανονιστικά πλαίσια, τα μηνύματα είναι θετικά στην επίτευξη των στόχων. Ως αποτέλεσμα, οι επιχειρηματικές προσδοκίες αναμένεται να ενισχυθούν σημαντικά στη χρονιά που έρχεται» αναφέρει ο πρόεδρος της PROFILE  Χαράλαμπος Στασινόπουλος.

Στο βαθμό που θα ολοκληρωθεί η συμφωνία με τις τράπεζες για αναδιάρθρωση του δανεισμού του, τότε θα ανοίξει μια νέα εποχή για τον όμιλο DIONIC, που θα μπορούσε να τον φέρει σε κερδοφόρο πορεία ακόμη και μέσα στο 2015, δήλωσε στο Euro2day.gr ο πρόεδρος της εισηγμένης  Θωμάς Ρούμπας.

«Το 2014 κλείνει πολύ ικανοποιητικά για μας και το 2015 αναμένουμε νέα βελτίωση οικονομικών επιδόσεων, αλλά με χαμηλότερους ρυθμούς σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά» δήλωσε στο Euro2day.gr ο κ. Αντώνης Κοτζαμανίδης, διευθύνων σύμβουλος της εισηγμένης εταιρείας πληροφορικής ENTERSOFT, η οποία δραστηριοποιείται στο χώρο του επιχειρηματικού λογισμικού.

Άλλοι κλάδοι

Άνοδο παραγωγής της τάξεως του 5% έχει θέσει ως στόχο για τη φετινή η χρονιά η ασφαλιστική εταιρεία Ευρωπαϊκή Πίστη.

Βελτίωση αποτελεσμάτων αναμένεται στον κλάδο των ιχθυοκαλλιεργειών, λόγω της ανόδου στις τιμές των ψαριών και της μείωσης των χρηματοοικονομικών εξόδων στη Σελόντα (ήδη κεφαλαιοποιήθηκαν υποχρεώσεις ύψους 50 εκατ. ευρώ) και στον Νηρέα (δρομολογείται ανάλογη κίνηση).

Κύκλοι προσκείμενοι στην Αφοί Κορδέλλου δήλωσαν στο Euro2day.gr, πως «η κατάσταση στην αγορά σιδήρου-χάλυβα είναι παγωμένη το τελευταίο δίμηνο και θέλουμε να πιστεύουμε ότι αν εξομαλυνθεί η κατάσταση και αποκατασταθεί το κλίμα σταθερότητας στην οικονομία θα υπάρξουν προοπτικές νέας βελτίωσης της ζήτησης για τον κλάδο και ειδικότερα για την εταιρεία μας».

Καλύτερες οικονομικές επιδόσεις μέσα στο 2015 έχει προβλέψει και η διοίκηση της Inform Λύκος, τουλάχιστον σε ό,τι αφορά το αντικείμενο δραστηριότητας που θα απομείνει στην εισηγμένη μετά την πώληση της Austria Cards.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v