Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Ποιες εισηγμένες «χρυσώνουν» τους μετόχους

Δεκαέξι παραδείγματα εταιρειών που άνοιξαν για τα καλά το ταμείο τους προκειμένου να ενισχύσουν τη ρευστότητα των μετόχων. Οι πέντε λόγοι που εξηγούν τη... γαλαντομία των διοικήσεων στη δύσκολη σημερινή συγκυρία. Ποιες είναι οι εκπλήξεις.

ΧΑ: Ποιες εισηγμένες «χρυσώνουν» τους μετόχους

Δεν είναι λίγες οι εισηγμένες εταιρείες που για διάφορους λόγους ανοίγουν «για τα καλά» το ταμείο τους για να προσφέρουν ρευστότητα στους μετόχους τους, σε μια δύσκολη οικονομική συγκυρία όπως η τρέχουσα.

Το φαινόμενο αυτό που παρατηρείται έντονα τους τελευταίους μήνες αποδίδεται σε έναν ή και σε περισσότερους από τους παρακάτω λόγους:

Πρώτον, στην υπερεπάρκεια ρευστότητας από ορισμένες εταιρείες, οι διοικήσεις των οποίων δεν κρίνουν πως αυτά τα κεφάλαια θα μπορούσαν να επενδυθούν στο άμεσο μέλλον.

Δεύτερον, στις ταμειακές ανάγκες ορισμένων βασικών μετόχων (χάριν του βασιλικού, ποτίζεται... και η μειοψηφία).

Τρίτον, στην ύπαρξη φόβου για πιθανή πρόσθετη φορολογική επιβάρυνση στα μερίσματα.

Τέταρτον, στην επιλογή ορισμένων διοικήσεων να μοιράσουν πλεονάζοντα κεφάλαια στους μετόχους τους, εν όψει της γενικότερης οικονομικής αβεβαιότητας που επικρατεί.

Και πέμπτον, στην απόφαση ορισμένων εταιρειών να ανταμείψουν τους μετόχους τους, μετά από μια μακρά περίοδο επανεπένδυσης του συνόλου των κερδών.

Δεκαέξι παραδείγματα

Αν και λίγες σχετικά είναι οι εισηγμένες που έχουν μέχρι σήμερα δημοσιεύσει τις ετήσιες λογιστικές τους καταστάσεις για το 2014, υπάρχουν κάμποσες περιπτώσεις όπου οι διοικήσεις δείχνουν πρόθυμες να «χρυσώσουν» τους μετόχους τους.

Χαρακτηριστική περίπτωση το Πλαίσιο, που φέτος θα μοιράσει 0,50 ευρώ ανά μετοχή, ποσό αυξημένο κατά 150% σε σχέση με πέρυσι, παρά το γεγονός ότι το ποσοστό αύξησης των κερδών ήταν σαφώς χαμηλότερο. Έτσι, το Πλαίσιο θα διανείμει φέτος λίγο κάτω από το 70% των καθαρών του κερδών!

Δεύτερο παράδειγμα αποτελεί η Autohellas (μέρισμα 0,80 ευρώ), η οποία θα μοιράσει ουσιαστικά το 60% των καθαρών κερδών της χρήσης 2014.

Ο όμιλος ΤΙΤΑΝ θα ανταμείψει φέτος τους μετόχους του με 0,30 ευρώ ανά μετοχή (0,15 ευρώ πέρυσι), διανέμοντας ουσιαστικά το 82% των καθαρών κερδών, τα οποία επηρεάστηκαν θετικά από συναλλαγματικές διαφορές. Στη διανομή τόσο υψηλού ποσού συνετέλεσε το γεγονός ότι ο καθαρός δανεισμός του ομίλου έχει μειωθεί στο μισό του 2009.

Η Inform Λύκος δεν δημοσίευσε ακόμη τις ετήσιες λογιστικές της καταστάσεις, ωστόσο έχει αποφασίσει την επιστροφή κεφαλαίου 0,70 ευρώ και έχει προαναγγείλει τη διανομή μερίσματος 0,40 ευρώ ανά μετοχή (αθροιστικά 1,10 ευρώ, ή το 65% της τρέχουσας χρηματιστηριακής αξίας της!) μετά την απόφασή της να ρευστοποιήσει τη θυγατρική της Austria Cards.

Πιστή για μια ακόμη χρονιά στη γενναία της μερισματική πολιτική, η Grivalia αποφάσισε τη διανομή μερίσματος 0,30 ευρώ ανά μετοχή, εκ του οποίου το 0,1 ευρώ διανεμήθηκε ήδη τον Ιανουάριο ως προμέρισμα.

Μπορεί βέβαια ο ΟΤΕ να αποφάσισε να μοιράσει μόνο το 12% των κερδών του, ωστόσο είναι η πρώτη φορά μετά από αρκετά χρόνια που προσφέρει μετρητά στους μετόχους του (0,08 ευρώ ανά τεμάχιο).

Η JUMBO πέρα από το μέρισμα που είχε αποφασίσει στο πλαίσιο της τακτικής της γενικής συνέλευσης το φθινόπωρο του 2014, επανήλθε σε νέα γενική συνέλευση το Δεκέμβριο, όπου αποφάσισε τη διανομή επιπλέον ποσού ύψους 0,18 ευρώ ανά μετοχή.

Παρά το ζημιογόνο αποτέλεσμα στο οποίο υποχρεώθηκαν τα Ελληνικά Πετρέλαια για το 2014, η γενική συνέλευση των μετόχων της εταιρείας αποφάσισε το Δεκέμβριο του 2014 την επιστροφή (διανομή αφορολόγητων αποθεματικών) 0,21 ευρώ ανά μετοχή.

Η εισηγμένη εταιρεία πληροφορικής Entersoft (Εναλλακτική Αγορά του Χ.Α.) αύξησε δραστικά την κερδοφορία του 2014 και αποφάσισε να προτείνει στην τακτική γενική συνέλευση τη διανομή μερίσματος 0,10 ευρώ ανά μετοχή (το 44% των συνολικών κερδών).

H Alpha Trust ΑΕΔΑΚ σημείωσε το 2014 κέρδη 0,92 εκατ. ευρώ και το φετινό Ιανουάριο ανακοίνωσε πως θα μοιράσει 1 ευρώ ανά μετοχή (στους κατόχους της 23ης/7/2014) μετά από απόφαση που είχε λάβει η γενική συνέλευση των μετόχων το 2014.

Η γενική συνέλευση της Αιολικής ΑΕΕΧ αποφάσισε τον περασμένο Δεκέμβριο την επιστροφή 0,13 ευρώ ανά μετοχή (το ποσό έχει ήδη καταβληθεί).

Την επιστροφή 0,02 ευρώ ανά μετοχή αποφάσισε στα τέλη του 2014 (το ποσό δεν έχει διανεμηθεί) η εταιρεία πληροφορικής PROFILE, διακόπτοντας έτσι μια μακρόχρονη πολιτική επανεπένδυσης του συνόλου των κερδών της.
Μέσα στο Φεβρουάριο καταβλήθηκε 0,09 ευρώ ανά μετοχή στους κατόχους τίτλων των Μύλων Λούλη, μετά από σχετική απόφαση της γενικής συνέλευσης του Ιανουαρίου.

Μέσα στον Ιανουάριο η ΓΕΚΕ (ξενοδοχείο President) επέστρεψε στους μετόχους της 0,17 ευρώ ανά τίτλο, μετά από απόφαση της γενικής της συνέλευσης.

Η εταιρεία πληροφορικής EPSILON NET που διαπραγματεύεται στην Εναλλακτική Αγορά του Χ.Α. και διαπραγματεύεται στο ταμπλό προς 0,554 ευρώ, επέστρεψε πέρυσι στους μετόχους της 0,09 ευρώ ανά τεμάχιο και επιπλέον η έκτακτη γενική συνέλευση της 31ης Δεκεμβρίου αποφάσισε τη διανομή (αποθεματικών) επιπλέον 0,0013 ευρώ ανά μετοχή ποσό που δεν έχει καταβληθεί ακόμη.

Οι μέτοχοι της ΕΛΒΕ Ενδυμάτων εισέπραξαν τον περασμένο Δεκέμβριο επιστροφή κεφαλαίου 0,03 ευρώ ανά τίτλο. Γενικότερα, η εταιρεία μετά τη ρευστοποίηση της θυγατρικής της Calin διαθέτει πλεόνασμα ρευστότητας.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v