Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Συμφώνησαν τα Ταμεία στην πρόταση της JP Morgan

Την πρόταση της JP Morgan για επαναγορά του δομημένου ομολόγου ύψους 280 εκατ. ευρώ αποδέχτηκαν τα τέσσερα Ασφαλιστικά Ταμεία (ΤΕΑΠΟΚΑ, ΤΕΑΔΥ, ΤΕΑΥΦΕ, ΤΣΕΥΠ), σύμφωνα με πληροφορίες του euro2day.

Συμφώνησαν τα Ταμεία στην πρόταση της JP Morgan
της Ελενας Λάσκαρη

Την πρόταση της JP Morgan για επαναγορά του δομημένου ομολόγου ύψους 280 εκατ. ευρώ αποδέχτηκαν τα τέσσερα Ασφαλιστικά Ταμεία (ΤΕΑΠΟΚΑ, ΤΕΑΔΥ, ΤΕΑΥΦΕ, ΤΣΕΥΠ), σύμφωνα με πληροφορίες του euro2day.

Σε ανακοίνωσή της, η JP Morgan επισημαίνει: ”Επιτέλους οι Διοικήσεις των Ταμείων αποφάσισαν με γνωμονα τη λογική και είμαστε στην ευχάριστη θέση να ανακοινώσουμε ότι λάβαμε από όλα τα ταμεία τις δεσμεύσεις τους επί της αρχής να αποδεχθούν την πρότασή μας.

Θα προσπαθήσουμε να συνεργαστούμε με κάθε ένα από αυτά ώστε να εξασφαλίσουμε ότι θα συμπληρώσουν τα απαιτούμενα δικαιολογητικά της συναλλαγής και θα λάβουν τις απαραίτητες εγκρίσεις με βάση τον κανονισμό”.

Επισημαίνεται ότι οι όροι, στην προσφορά που επανέφερε σε ισχύ η JP Morgan αφορά σε ανάκτηση του 100% της αξίας του κεφαλαίου που επένδυσαν τα ασφαλιστικά ταμεία για την αγορά του ομολόγου, μείον τους τόκους, που έχουν ήδη πληρωθεί για τα εν λόγω ομόλογα.

”Σε συνδυασμό με την ανακοινωθείσα πρόταση της Κυβέρνησης, αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα οι επενδυτές να ανακτήσουν το 100% της επένδυσής τους, πλέον τους τόκους” τονίζει ο διεθνής οίκος.

O δρόμος άνοιξε όταν η κυβέρνηση ανακοίνωσε πως το ελληνικό δημόσιο θα καλύψει τη διαφορά χρημάτων ανάμεσα στις θέσεις της JP Morgan και των ασφαλιστικών ταμείων, εφόσον υπάρξει μεταξύ τους συμφωνία, βάσει του επιτοκίου καταθέσεων στο κοινό κεφάλαιο της Τράπεζας της Ελλάδος.

Η εξέλιξη αυτή επιβεβαιώνει τις χθεσινοβραδινές πληροφορίες που μετέδωσε το euro2day.gr.

----

Νωρίτερα, η JPMorgan ανακοίνωσε ότι έχει την πρόθεση να θέσει ξανά σε ισχύ μέχρι τις 17:00 ώρα Λονδίνου (19:00 ώρα Ελλάδας) την προηγούμενη πρότασή της για επαναγορά από τα ασφαλιστικά ταμεία των αξίας €280 εκατομμυρίων σύνθετων ομολόγων, που εκδόθηκαν στις 22 Φεβρουαρίου 2007 από το Ελληνικό Δημόσιο. Αυτή η προθεσμία είναι πλέον οριστική.

Η JPMorgan, η οποία ενήργησε ως ανάδοχος της έκδοσης των δομημένων ομολόγων σημειώνει ότι έχει κάνει δύο ξεχωριστές προτάσεις καλή τη πίστει για να επαναγοράσει τα ομόλογα εντός μιας περιόδου επτά εβδομάδων και παράλληλα έχει ήδη δώσει δύο παρατάσεις προθεσμιών στις Διοικήσεις των Ασφαλιστικών Ταμείων.

Οι όροι της προσφοράς παραμένουν οι ίδιοι, αποσκοπώντας στην ανάκτηση του 100% της αξίας του κεφαλαίου, που επένδυσαν τα ασφαλιστικά ταμεία για την αγορά του ομολόγου, μείον τους τόκους, που έχουν ήδη πληρωθεί για τα εν λόγω ομόλογα. Σε συνδυασμό με την ανακοινωθείσα πρόταση της Κυβέρνησης, αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα οι επενδυτές να ανακτήσουν το 100% της επένδυσής τους, πλέον τους τόκους.

”Καταθέτουμε μία πρόταση που ξεπερνάει κατά πολύ οτιδήποτε λογικά θα έπραττε κάθε υπεύθυνος ανάδοχος. Οι Διοικήσεις των Ασφαλιστικών Ταμείων επέδειξαν πλήρη αδιαφορία προς τα συμφέροντα των συμμετόχων τους, όχι μόνον κατά την αρχική διαδικασία επένδυσης, αλλά και με τις επανειλημμένες αποφάσεις τους να απορρίψουν μιά γενναιόδωρη πρόταση. Θα ήταν τουλάχιστον απερρισκεψία εκ μέρους τους να μην αποδεχθούν την πρόταση αυτή τώρα”.

Η JPMorgan ανέφερε πως δεν συναλλάχθηκε εκείνη με τα Ασφαλιστικά Ταμεία κατά την έκδοση και πώληση των ομολόγων, δεν γνώριζε τη συμμετοχή των Ασφαλιστικών Ταμείων στη συναλλαγή, ούτε τυχόν προμήθειες που καταβλήθηκαν από οποιονδήποτε από τους συμβαλλομένους στο πλαίσιο αυτής της συναλλαγής.

Ο εκπρόσωπος της Τράπεζας συνέχισε εκφράζοντας το σεβασμό της JPMorgan προς την Ελληνική Κυβέρνηση, καθώς κατέβαλλε ακούραστες προσπάθειες προκειμένου να εξασφαλίσει μια λύση στο εν λόγω ζήτημα, που να εξυπηρετεί τα συμφέροντα των Ασφαλισμένων.

Όλα τα ταμεία θα πρέπει να εκφράσουν την πρόθεσή τους να αποδεχθούν αυτήν την πρόταση μέχρι τις 17:00 ώρα Λονδίνου σήμερα, αποστέλλοντας e-mail στη διεύθυνση [email protected]. Η πρότασή μας αυτή πρέπει να γίνει αποδεκτή από όλα τα Ασφαλιστικά Ταμεία.

---- Τι λέει το ΠΑΣΟΚ

Το ΠΑΣΟΚ, δήλωσε ο Π. Ευθυμίου, επιμένει σταθερά και αδιαπραγμάτευτα στις θέσεις του, που δικαιώνονται καθημερινά από τις αποκαλύψεις και τις εξελίξεις:

1. Τα Ταμεία να πάρουν πίσω όλα τα λεφτά τους στο ακέραιο και εντόκως.

2. Δεν υπάρχει μόνο ένα αμαρτωλό ομόλογο, της JP Morgan και 4 ταμεία. Υπάρχουν αποδεδειγμένα και τα άλλα σύνθετα δομημένα ομόλογα του Δημοσίου, που διοχετεύθηκαν σε τουλάχιστον 24 ταμεία.

3. Είναι αδιανόητο η επιστροφή των χρημάτων στα Ταμεία να γίνει εις βάρος των Ελλήνων φορολογουμένων.

Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να επιστραφούν οι προμήθειες, οι μίζες, τα κλεμμένα.

Και αυτό συνδέεται με την διαφάνεια σε κάθε πτυχή αυτής της σκοτεινής υπόθεσης.

4. Μετά απ’ αυτή την ομολογία ενοχής, προκειμένου να προστατευθούν όλα τα Ταμεία καλείται η κυβέρνηση να σταματήσει την συγκάλυψη και να καταθέσει τις πλήρεις συμβάσεις όλων των ομολόγων και το σύνολο των εγγράφων. Η συνέχιση της συγκάλυψης δημιουργεί πρόσθετες πολιτικές και ποινικές ευθύνες.

5. Επιβάλλεται να αποδοθούν όλες οι πολιτικές, ποινικές και αστικές ευθύνες. Να έλθει η αλήθεια στο φως για όλους και όλα.

6. Ζητάμε πλήρη διαφάνεια για το τεράστιο αυτό σκάνδαλο που στήθηκε από την κυβέρνηση, τα υπουργεία Οικονομικών και Απασχόλησης και δεν αφορά μόνον τα Ταμεία αλλά και άλλους φορείς του ευρύτερου δημόσιου τομέα, όπως το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο και την Αγροτική Τράπεζα.

Η υπόθεση της λεηλασίας των αποθεματικών των Ασφαλιστικών Ταμείων, αποτελεί μείζον πολιτικό και ηθικό θέμα που συνδέεται ευθέως με το δημόσιο συμφέρον και το μέλλον των εργαζομένων και των ασφαλισμένων.

Γι’ αυτό πρέπει να διερευνηθεί πλήρως και σε όλο της το εύρος η υπόθεση αυτή για όλα τα ομόλογα και όλα τα Ταμεία, με όρους απόλυτης διαφάνειας.

Να διερευνηθούν και να αποδοθούν οι αστικές και ποινικές ευθύνες παντού, όπου υπάρχουν.

Οι πολιτικές ευθύνες παραμένουν ανοιχτό κεφάλαιο. Οι υπεύθυνοι οφείλουν να τις αναλάβουν.

Δεν θα αφήσουμε την κυβέρνηση να γίνει πλυντήριο των ευθυνών αυτού του σκανδάλου.

Σε απάντησή του, ο Υπουργός Επικρατείας και Κυβερνητικός Εκπρόσωπος κ. Θ. Ρουσόπουλος κατηγορεί την αντιπολίτευση ότι ”δε θέλουν να επιλυθεί το θέμα των επενδύσεων των ασφαλιστικών Ταμείων - όπως και γίνεται, χωρίς καμία ζημιά για τα Ταμεία - διότι το μόνο που τους ενδιαφέρει είναι τα μικροκομματικά οφέλη”.

Παράλληλα, επισημαίνει ότι από την έκδοση του ομολόγου το ελληνικό Δημόσιο, λόγω των επωφελών όρων εκδόσεώς του, κέρδισε τουλάχιστον 5 εκ. ευρώ και από αυτό το κέρδος θα καλυφθεί η διαφορά των τόκων στα Ταμεία.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v
Απόρρητο