Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Ποιες μετοχές διαλέγουν οι εταιρείες επενδύσεων

Ποια «χαρτιά» επέλεξαν από το ταμπλό οι διαχειριστές των δύο εισηγμένων ΑΕΕΧ. Η διάθρωση των χαρτοφυλακίων τους και η σημαντική έκπτωση (discount) με την οποία διαπραγματεύονται στο Χρηματιστήριο της Αθήνας.

ΧΑ: Ποιες μετοχές διαλέγουν οι εταιρείες επενδύσεων

Με αξιοσημείωτη έκπτωση (discount) έναντι της εσωτερικής τους αξίας διαπραγματεύονται στο Χρηματιστήριο της Αθήνας οι δύο εισηγμένες ΑΕΕΧ (Ανώνυμες Εταιρείες Επενδύσεων Χαρτοφυλακίου) καθώς οι αποτιμήσεις τους στο ταμπλό υπολείπονται της αξίας των επενδύσεών τους όπως αυτές δημοσιεύτηκαν με ημερομηνία 31 Μαρτίου 2015.

Συγκεκριμένα, η χρηματιστηριακή αξία της Alpha Trust Ανδρομέδα κυμαινόταν την Πέμπτη 9 Απριλίου στα 7,5 εκατ. ευρώ, όταν στις 31 Μαρτίου η αξία του χαρτοφυλακίου της εισηγμένης ανερχόταν στα 9,11 εκατ. ευρώ.

Σε ότι αφορά την Αιολική Επενδύσεων, η χρηματιστηριακή αξία της στις 9 Απριλίου ήταν γύρω στα 7,8 εκατ. και η αξία του χαρτοφυλακίου της στις 31 Μαρτίου προσέγγιζε τα 12,9 εκατ. ευρώ.

 

Αιολική: Η διοίκηση της εταιρείας έχει δώσει μεγαλύτερη βαρύτητα σε επενδύσεις του εξωτερικού, ενώ σε ότι αφορά τις ελληνικές εισηγμένες, πέρα από τις μετοχές του ΧΑ, υπάρχουν τοποθετημένα κεφάλαια και σε εταιρικά ομόλογα που έχουν εκδώσει.

Ειδικότερα, στις 31 Μαρτίου η αξία του χαρτοφυλακίου της Αιολικής ανερχόταν στα 12,905 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων ήταν επενδυμένα: α) Σε μετοχές του ΧΑ το 1,65 εκατ. ευρώ β) σε διαθέσιμα εσωτερικού 325 χιλ. ευρώ γ) σε μετοχές διαφόρων ξένων χρηματιστηρίων 4,198 εκατ. ευρώ δ) 4,167 εκατ. ευρώ σε ομόλογα εξωτερικού, μεταξύ των οποίων και σε τίτλους ελληνικών εταιρειών (πχ ΟΤΕ, Motor Oil, ΤΙΤΑΝ, Frigoglass, Ελληνικά Πετρέλαια) ε) σε αμοιβαία κεφάλαια εξωτερικού 2,22 εκατ. ευρώ και στ) σε διαθέσιμα εξωτερικού 338 χιλ. ευρώ.

Σε ό,τι αφορά το ελληνικό μετοχικό χαρτοφυλάκιο ξεχωρίζουν οι τοποθετήσεις σε ΟΤΕ (248 χιλ.), Alpha Trust Ανδρομέδα (232 χιλ.), ΔΕΗ (228 χιλ.), Ελληνικά Πετρέλαια (195 χιλ.), ΕΛΤΕΧ Άνεμος (189 χιλ., Μυτιληναίος (176 χιλ.), Αεροπορία Αιγαίου (129 χιλ.), ΓΕΚ-ΤΕΡΝΑ (121 χιλ.), ενώ μικρότερες θέσεις υπήρχαν επίσης σε τίτλους εταιρειών όπως το Πλαίσιο, η Sarantis, η Entersoft και η Alpha Trust ΑΕΔΑΚ.

 

Alpha Trust Ανδρομέδα: Πρόκειται για ένα καθαρά επιθετικό χαρτοφυλάκιο που δίνει έμφαση στο Χρηματιστήριο της Αθήνας με μια μετοχική διάρθρωση που διαφοροποιείται αρκετά από αυτή του Γενικού Δείκτη.

Το χαρτοφυλάκιο της 31ης Μαρτίου ανερχόταν στα 9,11 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 8,3 εκατ. (το 91%) ήταν τοποθετημένα σε ελληνικές μετοχές, 136 χιλ. ευρώ σε ομόλογα S&B Mineral Fin και 673 χιλ. ευρώ σε διαθέσιμα.

Στο μετοχικό χαρτοφυλάκιο ξεχωρίζουν οι τοποθετήσεις σε: τράπεζες (577 χιλ. ευρώ), Inform Λύκος (798 χιλ.), ΤΙΤΑΝ (628 χιλ.), Quest Holdings (584 χιλ.), Πλαστικά Θράκης (576 χιλ.), Πλαίσιο (510 χιλ.), ΟΤΕ (412 χιλ.), Αεροπορία Αιγαίου (408 χιλ.), ΟΠΑΠ (327 χιλ.), Μυτιληναίος (326 χιλ.), ενώ υπήρχαν και μικρότερες θέσεις σε Πετρόπουλο, ΚΡΙ-ΚΡΙ, Κρητών Άρτος, Καρέλιας, ΕΛΒΕ Ενδυμάτων, Αστήρ Παλλάς και Σωληνουργεία Κορίνθου.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v