Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Επενδύσεις: Τα top picks του γερμανικού DAX

Στους πρωταθλητές των αποδόσεων με κέρδη 27% στο έτος και 78% στην τριετία βρίσκεται η γερμανική αγορά. Ποιες είναι τώρα οι κορυφαίες επιλογές μετοχών. Τα ρίσκα, οι αποτιμήσεις και οι συστάσεις. Πώς μπορεί να τοποθετηθεί ο επενδυτής.

Επενδύσεις: Τα top picks του γερμανικού DAX

Η πιο αναγνωρίσιμη ομάδα μετοχών για τους επενδυτές που θέλουν να επενδύσουν στη γερμανική αγορά είναι οι τριάντα εταιρείες που συνθέτουν στο δείκτη DAX. Από μία πλευρά, οι επενδυτές αναγνωρίζουν τη βαρύτητα του δείκτη DAX ως το βαρόμετρο της ευρωπαϊκής αγοράς μετοχών, ενώ παράλληλα οι μεγαλύτερες επιχειρήσεις που διαθέτει η χώρα περιλαμβάνονται σε αυτόν.

Ταυτόχρονα όμως, οι επενδυτές γνωρίζουν καλά τις ίδιες τις εταιρείες που απαρτίζουν το δείκτη DAX 30 και ως καταναλωτές. Μερικές από τις πιο γνωστές επιχειρήσεις στους τομείς της αυτοκινητοβιομηχανίας, του λογισμικού, του τραπεζικού κλάδου, αλλά και των καταναλωτικών και βιομηχανικών προϊόντων είναι μέλη του δείκτη.

Επιχειρήσεις όπως η Daimler, η BMW, η Volkswagen, οι εταιρείες όπως η Adidas, η Beiersdorf, η Siemens, η Bayer ή η Lufthansa αλλά και οι Deutsche Bank, Allianz και SAP είναι μερικές μόνο από τις εταιρείες που καταρτίζουν το δείκτη και με τις οποίες οι επενδυτές – καταναλωτές αλληλοεπιδρούν ή συναλλάσσονται καθημερινά.

Σε όρους αποδόσεων, ο γερμανικός μετοχικός δείκτης DAX 30 υπεραποδίδει σε παγκόσμιο επίπεδο ενώ σε ευρωπαϊκό μόνο οι δείκτες της Πορτογαλίας και της Ιταλίας έχουν κινηθεί με υψηλότερα κέρδη από τις αρχές του χρόνου.

Με απόδοση 27% σε ένα έτος και 78% στην τριετία, ο γερμανικός δείκτης βαρόμετρο ξεπερνάει σε αποδόσεις σχεδόν όλες τις αγορές μετοχών με εξαίρεση τον Ιαπωνικό δείκτη Nikkei 225.

Στο επίπεδο των επιμέρους αποδόσεων, το 2015 η φαρμακευτική και χημική εταιρεία Merck εμφανίζει την υψηλότερη απόδοση με 38%, η K&S και η BASF ακολουθούν με 37% και 36%.

Στον αντίποδα, η Lufthansa βρίσκεται στο ναδίρ των αποδόσεων, με -10% με αφορμή και την πτώση του αεροπλάνου της Germanwings.

Σε βάθος πενταετίας, o κατασκευαστής ελαστικών Continental σημειώνει απόδοση 500% περίπου και η Merck ακολουθεί με +260% και η αυτοκινητοβιομηχανία BMW με 230%. Στην πενταετία, οι τράπεζες παραμένουν σε αρνητικό έδαφος, όπως και οι εταιρείες ενέργειας RWE και E.ON.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις για τους δείκτες αποτίμησης, η Volkswagen και η Lufthansa αποτιμώνται με μονοψήφια P/E και δείκτες P/BV 1,1 και 1,2 φορές και μερισματικές αποδόσεις 2,3% και 4,1% φορές.

Ταυτόχρονα, και οι Munich Reinsurance Company, Daimler, BMW και Allianz είναι διαπραγματεύσιμες με δείκτες P/E περίπου 12 φορές, αρκετά χαμηλότερα από το μέσο όρο τόσο στη Γερμανία όσο και στην Ευρώπη. Αντίθετα, 12 εταιρείες του δείκτη είναι διαπραγματεύσιμες με δείκτη P/E για φέτος πάνω από 20 φορές και δείκτες P/BV που σε κάποιες περιπτώσεις ξεπερνούν τις 3,5 φορές. Οι εταρείες Beiersdorf, ThyssenKrupp και Deutsche Telekom, μητρική του ΟΤΕ, εμφανίζουν τις πιο απαιτητικές αποτιμήσεις σε όρους κερδοφορίας για το 2015.

Από την άλλη πλευρά και παρά τα θετικά στοιχεία και τις υψηλές αποδόσεις, η μέση αποτίμηση και τα τεχνικά χαρακτηριστικά του δείκτη, εγείρουν το ενδιαφέρον για την επιμέρους ανάλυση των μετοχών του δείκτη αφού ήδη παρατηρείται αυξημένη επιλεκτικότητα στους τίτλους του δείκτη από τους ενεργούς διαχειριστές.

Ο δείκτης DAX 30 αποτιμάται σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Factset με 17,2 φορές τα κέρδη του 2015 (P/E), το υψηλότερο επίπεδο διαπραγμάτευσης του την τελευταία πενταετία, ενώ σε όρους λογιστικής αξίας (P/BV).

Οι μεγάλες αποδόσεις, οι αυξημένες αποτιμήσεις και τα υψηλά πολυετίας του δείκτη έχουν προκαλέσει και αυξημένη επιλεκτικότητα στους τίτλους, στοιχείο που απεικονίζεται και στις συστάσεις του «buy side».

Από τους τριάντα τίτλους που απαρτίζουν το δείκτη, οι αναλυτές, πλέον, αξιολογούν μόλις τέσσερις με σύσταση αγοράς (buy) ή υπεραπόδοσης (overweight) και όλες οι υπόλοιπες με συστάσεις διακράτησης ή ουδέτερης απόδοσης.

Ταυτόχρονα, από τις τιμές στόχους επτά τίτλοι διαθέτουν θετικό περιθώριο ανόδου από τα τρέχοντα επίπεδα και μόλις δύο σε διψήφιο επίπεδο.

Οι μετοχές των εταιρειών που παραμένουν με θετικές συστάσεις είναι η Bayer, η Volkswagen, η Daimler και η Fresenius & Co. αλλά μόνο οι δυο αυτοκινητοβιομηχανίες εμφανίζουν θετικά περιθώρια ανόδου βάσει των μέσων τιμών στόχων των αναλυτών.

Αναφορικά με την τεχνική εικόνα του δείκτη, ο DAX φαίνεται ήδη υπεραγορασμένος μακροπρόθεσμα και η πρώτη αντίσταση του είναι το υψηλό του στις 12.219 μονάδες. Προκειμένου ανοίξει το δρόμο προς το 12.600/12.800 μονάδες, θα απαιτηθεί νέο υψηλό σε επίπεδο κλεισίματος, ενώ το τελευταίο χαμηλό στις 11.619 οριοθετεί τη βραχυπρόθεσμη περιοχή στήριξης.

Ταυτόχρονα, εξετάζοντας τις ροές κεφαλαίων από τις αρχές του έτους στα διαπραγματεύσιμα αμοιβαία κεφάλαια – ETFs, οι εισροές στις γερμανικές μετοχές, το συγκεκριμένο δείκτη αλλά και το δείκτη MSCI Germany αποκαλύπτουν ότι αποτελεί φαβορί για υψηλές επιδόσεις, αν και εφόσον οι μετοχικές αγορές της Ευρώπης συνεχίσουν να να κινούνται ανοδικά για το υπόλοιπο του έτους.

O ευκολότερος τρόπος για επένδυση στο καλάθι των 30 μετοχών του δείκτη DAX είναι μέσω ενός διαπραγματεύσιμου αμοιβαίου κεφαλαίου ETF με όλα τα πλεονεκτήματα που εμπεριέχει αυτό το είδος επένδυσης.

Το πρώτο είναι δεν χρειάζεται να πραγματοποιήσετε κάποια έρευνα για επιλογή των μετοχών που θέλετε να αγοράσετε και το άλλο πλεονέκτημα είναι ότι τα διαπραγματεύσιμα αμοιβαία κεφάλαια δείκτη τείνουν να είναι χαμηλού κόστους.

Τα πιο γνωστά και μεγαλύτερα σε αξία κεφαλαίων υπό διαχείριση ευρωπαϊκά ETF που επενδύουν στο δείκτη DAX είναι: iShares Core DAX με διαχειριστή τη BlackRock Asset Management, το db x-trackers DAX με διαχειριστή τη State Street Global Advisors και τέλος το Deka DAX με διαχειριστή και investment advisor την BNP Paribas Securities Services και Deka Investment.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v