Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Eurocorp: Μικρά περιθώρια ανόδου για ΧΑ ακόμη και με συμφωνία

Αρκετά δύσκολη μια νέα κίνηση του Γενικού Δείκτη πέραν των 880 μονάδων, ακόμη και σε συμφωνία με τους εταίρους, τονίζει η χρηματιστηριακή, Να αποφευχθούν περιορισμοί κεφαλαίων και επιλεκτική στάση πληρωμών. Οι κορυφαίες επιλογές.

Eurocorp: Μικρά περιθώρια ανόδου για ΧΑ ακόμη και με συμφωνία

Στην ελπίδα ότι την ύστατη ώρα θα επέλθει μία συμφωνία εστιάζεται η Eurocorp InvestmentServices στην περιοδική επενδυτική έκθεση που καλύπτει τις Ελληνικές Μετοχικές Επιλογές, εκτιμώντας, πάντως ότι τα περιθώρια ανόδου για το Χ. Α θα είναι μικρά λόγω της σημαντικής επιδείνωσης στην εικόνα της χώρας.

Στο πρόσφατο report που απευθύνεται στους πελάτες των υπηρεσιών Wealth Management, επισημαίνεται ο έντονος προβληματισμός για τα στενά χρονικά περιθώρια όπως έχουν πλέον διαμορφωθεί, για τις σοβαρές επιπτώσεις που θα έχει το λεγόμενο 'ατύχημα' και φυσικά για την ζημιά που συντελείται στην πραγματική οικονομία από την παρατεταμένη αβεβαιότητα.

Αποτελεί βασική θέση της έκθεσης, ότι πρέπει να αποφευχθούν επικίνδυνες κινήσεις ελιγμών που περιλαμβάνουν χρηματοοικονομικές εξελίξεις όπως οι περιορισμοί κεφαλαίων όπως και μία 'επιλεκτική' στάση πληρωμών καθώς η επακόλουθη πραγματικότητα δεν θα είναι μία εύκολα διαχειρίσιμη τόσο πολιτικά όσο και οικονομικά.

Αναφορικά, με τις εκτιμήσεις για το επόμενο διάστημα, η περιοχή των 720 μονάδων αποτελεί πλέον το χαμηλό εύρος της διακύμανσης όπως αυτό οριοθετήθηκε το τελευταίο δίμηνο και παρότι δεν μπορούν να αποκλεισθούν νέα ενδοσυνεδριακά χαμηλά, μία κίνηση προς τις 680 μονάδες σε εβδομαδιαία βάση, προϋποθέτει, πρωτίστως, τη δραματική επιδείνωση των πιθανοτήτων του Greccident με την εφαρμογή capital controls, ή προκήρυξη εκλογών.

Η έκθεση διαφοροποιείται ως προς το upside της αγοράς από μία καταρχήν συμφωνία.

Πλέον, αναφέρει, ότι μία νέα κίνηση πέραν των 880 μονάδων δείχνει αρκετά δύσκολη, καθώς απουσιάζουν οι ενδιαφερόμενοι επενδυτές-αγοραστές. Η εικόνα της χώρας ως επενδυτικό καταφύγιο για emerging market funds χωρίς τον ανάλογο συναλλαγματικό κίνδυνο (το story του 2013-2014), φαντάζει ως μακρινό παρελθόν.

Όσοι διεθνείς επενδυτές εμπιστεύτηκαν τις ελληνικές επενδύσεις εγγράφουν σημαντικές ζημιές κόντρα σε όλες τις επενδυτικές κατηγορίες παγκοσμίως. Η εικόνα της χώρας στα διεθνή μέσα έχει δεχθεί σημαντικά πλήγματα και παρουσιάζεται συστηματικά σαν μια εξαιρετικά προβληματική και ειδική περίπτωση που δεν θα συνέλθει ποτέ.

Το τραπεζικό σύστημα έχει δεχθεί πολύ σοβαρά χτυπήματα, και χωρίς την επιστροφή των 30 δις καταθέσεων που χάθηκαν τους τελευταίους μήνες, είναι αδύνατο να εξομαλυνθεί η κατάσταση.

Σε αυτό το πλαίσιο, παρουσιάζονται τα επιλεγμένα value plays, αλλά και επιλογές που χαρακτηρίζονται ως risky plays και μπορεί να αποδώσουν περισσότερο σε βραχυπρόθεσμα ορίζοντα.

Ποιες μετοχές περιλαμβάνονται στα top picks

Στις κορυφαίες επιλογές είναι εταιρίες με αμυντικά χαρακτηριστικά, με κοινό χαρακτηριστικό τους την εξωστρέφεια, τον ισχυρό ισολογισμό και την ικανοποιητική αποτίμηση.

Συγκεκριμένα, ο ΟΤΕ, η ΜΕΤΚΑ, ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ, η AEGEAN , ο ΣΑΡΑΝΤΗΣ και τα ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ, παρουσιάζονται αναλυτικά συνδυάζοντας στοιχεία τεχνικής και θεμελιώδους ανάλυσης.

Παράλληλα οι επιλογές με αυξημένο ρίσκο, κυρίως λόγω της μεγαλύτερης εξάρτησης τους από σχεδιαζόμενες αλλαγές της κυβέρνησης, 'όπως για παράδειγμα η ενεργειακή πολιτική και η φορολογική πολιτική. Ο ΟΠΑΠ, η ΔΕΗ, και τα ΕΧΑΕ είναι μετοχές που αναμένεται να παρουσιάζουν έντονες διακυμάνσεις αλλά διατηρώντας και αυξημένες προοπτικές.

Οι τραπεζικές μετοχές παραμένουν στη δίνη του κυκλώνα εξαιτίας των σεναρίων νέων ανακεφαλαιοποιήσεων, και το ρίσκο του «dilution» που επιφέρουν στον μέτοχο τους. Τέλος, υπάρχει μεγαλύτερη επιφύλαξη για τον κατασκευαστικό κλάδο, παρά τις ελκυστικές αποτιμήσεις, καθώς είναι εμφανής η αδυναμία προβλέψεων ενώ τίθεται σε αμφισβήτηση το υφιστάμενο καθεστώς παραχωρήσεων.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v