Χρηματιστήριο: «Ζωντανό» μένει το θετικό σενάριο

Καθοριστικό το επόμενο τετραήμερο για την αγορά, καθώς οι εξελίξεις στο μέτωπο της διαπραγμάτευσης θα διαμορφώσουν την τάση. Οι αντιστάσεις και τα στηρίγματα για τους βασικούς δείκτες. Τα σενάρια για τις τράπεζες.

Χρηματιστήριο: «Ζωντανό» μένει το θετικό σενάριο

Με ισχυρά κέρδη συνεχίζει ο Απρίλιος στο Χ.Α., με τον Γενικό Δείκτη να επιστρέφει σε θετικό πρόσημο για το 2015, παρότι η υψηλή κεφαλαιοποίηση και οι τραπεζικές μετοχές σημειώνουν απώλειες 5% και 26,5% αντίστοιχα.

Το ράλι ανακούφισης στις τιμές των μετοχών από τα τέλη του Απριλίου μπορεί να επεκταθεί σε περίπτωση θετικής έκβασης των διαπραγματεύσεων, ενώ σε αρνητική εξέλιξη ή και πισωγύρισμα, το sell-off που θα ακολουθήσει θα είναι εξαιρετικά πιο βίαιο από ότι το ανοδικό κύμα. Το πρόσημο της αγοράς διαμορφώνεται ανάλογα με τις πολιτικές εξελίξεις, ενώ το επόμενο τετραήμερο αναμένεται να είναι καθοριστικό.

Τεχνικά, κομβικό σημείο πλέον για την περαιτέρω πορεία του Γενικού Δείκτη είναι η διάσπαση ή μη της ζώνης αντίστασης των 850 - 860 μονάδων. Στη χθεσινή (7/5) συνεδρίαση, η πρώτη προσπάθεια, αν και φιλόδοξη, απέτυχε παρότι ενδοσυνεδριακά ο δείκτης έφτασε έως και τις 858 μονάδες.

Πλέον, η στήριξη τοποθετείται στην περιοχή των 815 - 820 μονάδων και έπειτα στο χαμηλό των 780 μονάδων στις 6/5, που συμπίπτει και με τον εκθετικό κινητό μέσο όρο των 20 ημερών. Σε αυτή την κίνηση και για όσο ο δείκτης δεν διασπά πτωτικά την παραπάνω περιοχή, η βραχυπρόθεσμη ανοδική τάση παραμένει σε ισχύ. Στη χθεσινή (7/5) συνεδρίαση, η άνοδος προσέκρουσε και στο επίπεδο του 38,2% του Fibonacci Retracement της πρόσφατης κίνησης (946-691 μονάδες).

H εικόνα του Γενικού Δείκτη

Από την άλλη βέβαια, αν μπορέσει τελικά ο Γενικός Δείκτης να διαφύγει από την ζώνη αντίστασης των 850 - 860 μονάδων, τότε η πρώτη ήπια αντίσταση τοποθετείται στην περιοχή των 880 - 885 μονάδων, ενώ και το short squeeze θα επιτείνει την άνοδο.

Η θετική εξέλιξη με επιτάχυνση στις συζητήσεις με κάποιου είδους λύσης - συμβιβασμού, μπορεί να οδηγήσει τον Γενικό Δείκτη έως και τις 950 μονάδες, με τον τραπεζικό κλάδο να υπερακοντίζεται έως και τα πρόσφατα υψηλά του στις 940 μονάδες ή ακόμα και τις 1.025 μονάδες.

Παρόμοια είναι και η εικόνα του δείκτη της υψηλής κεφαλαιοποίησης. Η διατήρηση της στήριξης στις 230 μονάδες στα profit taking στις 5 - 6/ Μαΐου δείχνει ότι η βραχυπρόθεσμη ανοδική τάση είναι ισχυρή, ενώ η συνέχεια της αντίδρασης ξεπέρασε και το κομβικό όριο στις 250 μονάδες. Η πιο σημαντική αντίσταση παραμένει στις 283 μονάδες με μικρότερη περιοχή αντίστασης τις 260 - 268 μονάδες.

H εικόνα του FT 25

Για τον δείκτη των τραπεζών, ο οποίος παραμένει ο δείκτης προεξόφλησης, πρώτα βρίσκει στήριξη στις 590 μονάδες και χθες (7/5) διέσπασε και τη ζώνη συσσώρευσης των 655 - 670 μονάδων, που είναι και η πρώτη γερή περιοχή άμυνας, στην πρώτη προσπάθεια αποκόμισης κερδών.

Η χθεσινή άνοδος έφερε τον τραπεζικό δείκτη ενώπιον της αντίστασης των 730 / 735 μονάδων. Παρά την κίνηση του κατά +73% από το χαμηλό στις 422 μονάδες έως το χθεσινό υψηλό, ούτε ο δείκτης αλλά και καμία τράπεζα δεν είναι σε υπεραγορασμένα επίπεδα στα ημερήσια διαγράμματα. Επιστροφή έως τα επίπεδα των 650 μονάδων μπορεί να χαρακτηριστεί φυσιολογική, ενώ κλειδί είναι η τιμή του εκθετικού κινητού μέσου όρου των 20 ημερών στις 595/600 μονάδες.

H τεχνική εικόνα για τον τραπεζικό δείκτη

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v