Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τα top picks της Beta στο Χρηματιστήριο

Ευκαιρίες στην ελληνική αγορά λόγω αποτιμήσεων βλέπει η χρηματιστηριακή. Ποιες μετοχές περιλαμβάνει στις κορυφαίες επιλογές της. Τα κριτήρια επιλογής και οι τιμές-στόχοι. Ποιο είναι το αισιόδοξο και ποιο το απαισιόδοξο σενάριο για την οικονομία.

Τα top picks της Beta στο Χρηματιστήριο

Μετά από επτά συνεχόμενα χρόνια ύφεσης το 2016 δείχνει να υπόσχεται περισσότερα για τις ελληνικές μετοχές για τις οποίες «οδηγός» θα αποτελέσει μεταξύ άλλων η ανάκαμψη της οικονομίας και η ενίσχυση των ιδιωτικοποιήσεων, τονίζει η Beta Sec. στο «Greece, outlook».

Μετά από ένα δύσκολο ξεκίνημα, το οποίο οφείλεται σε καθυστερήσεις στην υλοποίηση των απαραίτητων μέτρων του προγράμματος από την Αθήνα, αλλά και των αναταραχών στις διεθνείς αγορές, οι αποτιμήσεις στην ελληνική αγορά βρίσκονται στη "ζώνη της ευκαιρίας", από τη στιγμή που όλοι οι υπόλοιποι καταλύτες παραμένουν άθικτοι. 

Η χρηματιστηριακή παραθέτει δύο αντίθετα σενάρια για την Ελλάδα και την οικονομία.

Το αισιόδοξο σενάριο περιλαμβάνει:

- Ψήφιση των μεταρρυθμίσεων από τη Βουλή
- Ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης έως τον Απρίλιο
- Επαναφορά του waiver για τις τράπεζες-Ένταξη ομολόγων στο QE
- Επιταχύνεται η επιστροφή των καταθέσεων-μειώνεται ο ELA
- Συμφωνία για αναδιάρθρωση χρέους πριν το καλοκαίρι
- Άρση των κεφαλαιακών ελέγχων πριν από το Φθινόπωρο
- Κλείνει το μέτωπο της προσφυγικής κρίσης
- Επιστροφή των ελληνικών τραπεζών στην κερδοφορία, αντιστρέφεται η τάση στα NPLs
- Το πακέτο Juncker οδηγεί την οικονομία στην ανάπτυξη
- Αναβάθμιση της ελληνικής οικονομίας από διεθνείς οίκους
- Νέο ρεκόρ τουριστικών αφίξεων
- Μείωση της ανεργίας κάτω από το 24%
- Επιτάχυνση των ιδιωτικοποιήσεων
- Επιστροφή της Ελλάδας στις αγορές με έκδοση 3ετούς ομολόγου

Το αρνητικό σενάριο περιλαμβάνει:

Διεθνώς
- Επιβράδυνση της παγκόσμιας οικονομίας λόγω Κίνας
- Αύξηση των τρομοκρατικών χτυπημάτων

Ελλάδα:

- Καθυστέρηση των μεταρρυθμίσεων

- Αδυναμία επίτευξης στόχων του προϋπολογισμού
- Νέες εκλογές το 2016
- Αύξηση της φορολογίας,
- Κοινωνικές αναταραχές
- Η ύφεση κινείται υψηλότερα των εκτιμήσεων
- Ανάγκη για υπογραφή νέου μνημονίου
- Οι κεφαλαιακοί έλεγχοι παραμένουν
- Παγώνει η συνθήκη Σένγκεν
- Χαμηλό ενδιαφέρον για τις ιδιωτικοποιήσεις

Τα top picks

H χρηματιστηριακή περιλαμβάνει στις κορυφαίες επιλογές της έξι μετοχές: Motor Oil, OΠΑΠ, Alpha Bank, Jumbo, EXAE και Aegean.

Oπώς αναφέρει τα κριτήρια με βάση τα οποία επέλεξε τα top picks βασίζονται σε κριτήρια όπως η ελκυστική αποτίμηση, ο υγιείς ισολογισμός, η παρουσία στο εξωτερικό, οι προοπτικές ανάπτυξης.

Motor Oil

H Χρηματιστηριακή τονίζει ότι ξεχωρίζει την εταιρία το καλό ιστορικό επιδόσεων (track record), την πορεία αλλά και την αποτελεσματικότητά της, συγκριτικά με τον ανταγωνισμό. Η τιμή στόχος είναι στα 12,7 ευρώ και η σύσταση overweight. Οι ταμειακές ροές παραμένουν ισχυρές (120-170 εκατ. δολάρια ανά έτος) και η άρση του εμπάργκο στο Ιράν αναμένεται να ενισχύσει τις αποδόσεις των προϊόντων.

Στα «ρίσκα» αναφέρει το θέμα των αποθεμάτων αλλά και την πιθανότητα μιας οικονομικής ανάκαμψης κατώτερης των εκτιμήσεων.

Jumbo

H Βeta ξεχωρίζει την εταιρία για τις ταμειακές ροές που παράγει, την ισχυρή ρευστότητά της αλλά και την ιδιαίτερα ικανή διοίκησή της. Όπως τονίζει η ρευστότητα της εταιρίας αφήνει περιθώρια για επιστροφή κεφαλαίων. Η χρηματιστηριακή θέτει τιμή-στόχο τα 11,8 ευρώ και σύσταση overweight. Στους κινδύνους αναφέρει τις συναλλαγματικές ισοτιμίες αλλά και το ενδεχόμενο στροφής των καταναλωτών σε άλλα προιόντα, εφόσον η οικονομία επιστρέψει στην ανάκαμψη.

ΕΧΑΕ

Η EXAE έχει ελάχιστες ανάγκες για κεφαλαιακές επενδύσεις αλλά και ισολογισμό χωρίς χρέη, υπογραμμίζει η Βeta. Θέτει τιμή-στόχο τα 6,4 ευρώ το οποίο υποδηλώνει περιθώρια ανόδου 73% για την μετοχή. Η σύσταση είναι overweight.

Στα ρίσκα περιλαμβάνεται ο ανταγωνισμός από ανταγωνιστικές πλατφόρμες αλλά και η πιθανή μείωση των συναλλαγών στο ΧΑ.

Αlpha Bank

Η Alpha είναι η προτιμώμενη επιλογή της Βeta μεταξύ των τραπεζών καθώς συνδυάζει καλές επιδόσεις στα stress test αλλά ικανοποιητικά κεφαλαιακά μεξιλάρια. Η Beta θεωρεί ότι η μετοχή είναι «περίπτωση» για να επενδύσει κανείς στο σενάριο ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας.

Στους κινδύνους αναφέρει το ενδεχόμενο παραμονής για μεγάλο χρονικό διάστημα των κεφαλαιακών ελέγχων αλλά και το θέμα των NPLs.

H xρηματιστηριακή θέτει τιμή-στόχο τα 2,54 ευρώ με σύσταση overweight.

OΠΑΠ

H Βeta θέτει τιμή-στόχο τα 8,2 ευρώ για τη μετοχή του Οργανισμού με σύσταση overweight. Αναφέρει ότι το λανσάρισμα νέων παιχνισιών αλλά και μια άλλη διάρθρωση των δαπανών θα μπορούσαν να αυξήσουν τα κέρδη του ΟΠΑΠ.

Στα ρίσκα ξεχωρίζει το ενδεχόμενο κυβερνητικών παρεμβάσεων που θα δημιουργήσουν θέματα στο ζήτημα του μονοπωλίου ή της φορολογίας.

Aegean

Για την Aegean η Beta θέτει σύσταση overweight και τιμή-στόχο τα 9,2 ευρώ. Η χρηματιστηριακή ξεχωρίζει την ισχυρή μερισματική απόδοση της ετιαρίας, τον ισχυρό ισολογισμό και την παραγωγή ισχυρών ταμειακών ροών.

Σε ό,τι αφορά τα ρίσκα αναφέρει τις συναλλαγματικές ισοτιμίες και την αύξηση της τιμής του πετρελαίου.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v