Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

XA: Διατηρείται η θετική βραχυπρόθεσμη προοπτική

Καταλύτης για την πορεία του Χρηματιστηρίου, το κλίμα στις διεθνείς αγορές. Το θετικό σενάριο για τον Γενικό Δείκτη. Οι παγίδες του τζίρου συναλλαγών. Η εικόνα στον FT 25. Τα κρίσιμα επίπεδα για Εθνική, Πειραιώς, Alpha και Eurobank.

XA: Διατηρείται η θετική βραχυπρόθεσμη προοπτική

Διατηρεί τη θετική βραχυπρόθεσμη προοπτική του το Χ.Α., ωστόσο οι όγκοι των συναλλαγών στις τελευταίες συνεδριάσεις είναι τόσο ρηχοί που μπορεί να κρύβουν «παγίδες» για τους συμμετέχοντες στην αγορά.

O S&P 500 και ο DJIA συνεχίζουν σε νέα ιστορικά υψηλά, ξεπερνώντας με ευκολία τον φόβο του Brexit, ενώ οι ευρωπαϊκοί δείκτες συνεχίζουν να κινούνται ανοδικά και να έχουν ξεπεράσει τα προ Brexit επίπεδά τους.

Αντίθετα, ο Γενικός Δείκτης εξακολουθεί να χάνει 8% περίπου και ο τραπεζικός δείκτης 30%.

Η ανακοίνωση των αποτελεσμάτων των stress tests για τις τράπεζες στην Ευρώπη στις 29/7, παρότι οι ελληνικές δεν συμμετέχουν, θα έχει καταλυτική σημασία τις επόμενες μέρες και μπορεί να αυξήσει ή να μειώσει υπέρμετρα τη διάθεση για επενδυτικό ρίσκο.

Η ομιλία του κεντρικού Ευρωπαίου τραπεζίτη Μάριο Ντράγκι πάντως ήταν άκρως θετική για τις ευρωπαϊκές τράπεζες, αφού το σχόλιό του για "τους κανόνες περί των κρατικών ενισχύσεων και την απαιτούμενη ευελιξία για να αντιμετωπιστούν έκτακτες καταστάσεις" είναι ενδεικτικό της προσέγγισής του.

Για τη συνέχεια στο θετικό σενάριο του βασικού δείκτη του χρηματιστηρίου, το ζητούμενο είναι η παραμονή πάνω από τη στήριξη στις 550 μονάδες (επίπεδο 50% Fibonacci από τις 731 μονάδες του Οκτωβρίου 2015 στις 420 μονάδες του Φεβρουαρίου).

Το διάγραμμα του Γενικού Δείκτη

Οι συνθήκες παραμένουν ευνοϊκές αλλά η ανοδική αντίδραση δεν δείχνει να έχει «ζωντάνια», κρίνοντας από τους όγκους των συναλλαγών. Εφόσον το ενδιαφέρον αυξηθεί, τότε θα πρέπει οι αγοραστές να οδηγήσουν τον δείκτη υψηλότερα, στις 590 μονάδες. Η ζώνη πάντως των 550-560 μονάδων είναι πολύ σημαντική για τη συνέχεια και όσο διατηρείται, ο ανοδικός βηματισμός έχει τον πρώτο λόγο.

Το δεύτερο ζητούμενο δεν είναι άλλο από την πορεία των αγορών στο εξωτερικό. Σε όρους στήριξης, τα επίπεδα των 520 μονάδων αποτελούν πλέον το σημαντικό πεδίο, σε περίπτωση απώλειας των 550 μονάδων.

Το διάγραμμα του FT 25

Ο δείκτης των blue chips δεν μπόρεσε να ανακαταλάβει το επίπεδο των 1.540 μονάδων (επίπεδο 50% Fibonacci από τις 2.208 μονάδες του Οκτωβρίου 2015 στις 1.075 μονάδες του Φεβρουαρίου),αν και ξαναήρθε σε επαφή ενδοσυνεδριακά στις 20/7. Ο διπλός πάτος στις 1.370 μονάδες είναι το κάτω εύρος και δεν θα πρέπει να έρθει στο κάδρο, αν οι αγοραστές επιθυμούν να έχουν το «πάνω χέρι» στην αγορά.

Η αξία των συναλλαγών θα κρίνει αν μπορέσει η κίνηση να οδηγήσει τις τιμές πάνω από τις 1.540 μονάδες. Η επόμενη ισχυρή αντίσταση τοποθετείται στις 1.675 μονάδες, με ενδιάμεσα τις 1.600 μονάδες. Στην περιοχή των 1.675 μονάδων αλλάζει και η εικόνα της αγοράς βραχυπρόθεσμα, αφού θα επιστρέψει τις τιμές στην προ Brexit περίοδο.

Τέλος, o τραπεζικός δείκτης στη δεύτερη επαφή με τις 770 μονάδες (38,2% Fibonacci από τις 359 μονάδες του Φεβρουαρίου στις 1.240 μονάδες του Μαΐου) δεν μπόρεσε να τις διασπάσει και η επόμενη φορά θα πρέπει να είναι η «φαρμακερή». Η στήριξη παραμένει υψηλότερα στις 660 μονάδες.

Η ανοδική διάσπαση των 770 μονάδων θα ωθήσει τις τιμές προς το επίπεδο των 925 μονάδων και κοντά στα προ Brexit επίπεδα. Η ισχυρή στήριξη τοποθετείται στις 570 μονάδες.

Οι τιμές με ενδιαφέρον για τις τέσσερις τραπεζικές μετοχές είναι:

ΕΤΕ: Χαμηλότερα είναι το 0,177 ευρώ και το 0,165 ευρώ. Υψηλότερα από το 0,213 ευρώ είναι το 0,25 ευρώ.

Alpha Bank: Για τον τίτλο της Alpha Bank, η αντίσταση στο 1,82 ευρώ είναι δύσκολη μέχρι στιγμής. Η διάσπασή της ανοίγει τον δρόμο για την τιμή της ΑΜΚ και έπειτα τα 2,15 ευρώ. Στο καθοδικό σενάριο, οι τιμές με ενδιαφέρον είναι το 1,61 ευρώ και το 1,32 ευρώ.

Eurobank: Υψηλότερα παραμένει η αντίσταση στα 0,65/0,67 ευρώ και το 0,80 ευρώ. Χαμηλότερα όμως είναι το 0,53 ευρώ και το 0,426 είναι βραχυπρόθεσμα επίπεδο στήριξης.

Τράπεζα Πειραιώς: Πλέον το επίπεδο με σημασία παραπάνω είναι το 0,17 ευρώ και έπειτα το 0,215 ευρώ. Χαμηλότερα είναι το 0,143 ευρώ και το 0,128 ευρώ.

 

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v