BofA: Αυξάνει τις τιμές-στόχους στις τράπεζες

Θετικότερη στάση για τον κλάδο υιοθετεί ο αμερικανικός οίκος. Καλύτερη χρονιά το 2017 για τράπεζες αλλά δύσκολη η συνέχεια. Τι εκτιμά για τα κέρδη. Γιατί ξεχωρίζει τις μετοχές των Alpha και Εθνικής.

BofA: Αυξάνει τις τιμές-στόχους στις τράπεζες

Σε αύξηση των τιμών-στόχων για τις ελληνικές τράπεζες κατά 24-78% προχωρά η Bank of America/Merrill Lynch, σε έκθεσή της στην οποία επισημαίνει ότι υιοθετεί επιλεκτικά θετικότερη στάση για τις ελληνικές τράπεζες.

Ο αμερικανικός οίκος αναβαθμίζει τις συστάσεις για τις μετοχές των Alpha και Εθνικής σε neutral, ενώ διατηρεί σύσταση «underperform» για Πειραιώς και Eurobank, στην έκθεσή της, στην οποία τονίζει ότι το προφίλ ρίσκου-απόδοσης καθίσταται πιο ελκυστικό αλλά απέχει ακόμη από το να οδηγεί σε σύσταση «αγοράς».

Η νέα τιμή-στόχος για την Alpha Bank είναι στα 2,27 ευρώ, υποδηλώνοντας περιθώριο ανόδου 18%, και για την Εθνική στο 0,27 ευρώ (περιθώριο ανόδου 9%). Παράλληλα, δίνει τιμή-στόχο στο 0,22 ευρώ για την Πειραιώς (χαμηλότερος κατά 2% από την τρέχουσα τιμή στο ταμπλό) ενώ για τη Eurobank δίνει στόχο στο 0,7 ευρώ (χαμηλότερος κατά 2% από την τρέχουσα τιμή).

Ο οίκος επισημαίνει ότι καλωσορίζει τις θετικές εξελίξεις στο μέτωπο της μη εξυπηρετούμενης έκθεσης, τη σταδιακή μείωση της χρηματοδότησης από τις κεντρικές τράπεζες και τις προσπάθειες αποκατάστασης της κερδοφορίας.

Ωστόσο, εκτιμά ότι τα δομικά ρίσκα παραμένουν, κάτι που θα μπορούσε να μεταφραστεί σε αυξήσεις κεφαλαίου σε κάποια στιγμή στο μέλλον, κάτι που θα πρέπει να αντανακλάται στις τιμές των μετοχών τους.

Καλύτερη χρονιά το 2017

Η Merrill Lynch καλωσορίζει τη σιγουριά των τραπεζικών διοικήσεων ότι θα πετύχουν τους στόχους μείωσης των κόκκινων δανείων χωρίς να αυξηθούν οι προβλέψεις. Αυτό μένει να αποδειχτεί, σημειώνει, αλλά θεωρεί πιθανή την επίτευξη των στόχων του 2017, με μείωση του κόστους ρίσκου.

Επίσης ο αμερικανικός οίκος προβλέπει ότι το 2017 οι τράπεζες θα αποκαταστήσουν περαιτέρω την κερδοφορία τους (εκτιμά μέση απόδοση ιδίων κεφαλαίων στο 3,8%), σημειώνοντας ότι υπάρχουν προοπτικές αύξησης στις συγκλίνουσες εκτιμήσεις για την κερδοφορία τους.

Επίσης, ο οίκος θεωρεί ότι οι ρυθμιστικές αρχές θα είναι ανεκτικές σε σχέση με τα δομικά ρίσκα των ελληνικών τραπεζών (όπως το υψηλό μερίδιο στοιχείων αναβαλλόμενου φόρου στα κεφάλαια των τραπεζών), το 2017, ώστε να δώσουν στην Ελλάδα χρόνο να επανακτήσει το επενδυτικό της προφίλ με αύξηση της κερδοφορίας, μείωση της μη εξυπηρετούμενης έκθεσης και άρση των κεφαλαιακών περιορισμών.

Ωστόσο, η αμερικανική τράπεζα σημειώνει ότι οι στόχοι του SSM για μείωση των κόκκινων δανείων είναι ευκολότεροι το 2017 σε σχέση με το 2018-2019 ενώ καθίστανται ακόμη δυσκολότεροι μετά το 2019.

Πού ξεχωρίζουν Alpha και Εθνική

Ο αμερικανικός οίκος δίνει διευκρινίσεις αναφορικά με την αναβάθμιση της σύστασης για Alpha και Εθνική. Όπως αναφέρει, η Alpha Bank είναι η μοναδική ελληνική τράπεζα με δείκτες βασικών κεφαλαίων εφάμιλλους των ευρωπαϊκών (με δείκτη CET1 στο 10,5% εξαιρουμένων των στοιχείων αναβαλλόμενου φόρου) και έχει την καλύτερη παραγωγή κερδών μεταξύ των τεσσάρων ελληνικών συστημικών τραπεζών.

Η Εθνική Τράπεζα έχει το καλύτερο προφίλ χρηματοδότησης στην Ελλάδα και καλύτερη του μέσου όρου ποιότητα ενεργητικού.

Ο οίκος διατηρεί σύσταση «υποαπόδοσης» για τη Eurobank λόγω της ισχνής κεφαλαιακής της θέσης, αλλά και για την Πειραιώς, θεωρώντας ότι είναι δικαιολογημένο το discount έναντι των υπόλοιπων ελληνικών τραπεζών σε όρους P/BV λόγω της ισχνής ποιότητας ενεργητικού και του χαμηλού δείκτη βασικών εποπτικών κεφαλαίων, εάν εξαιρεθούν τα στοιχεία αναβαλλόμενου φόρου.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v