Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Θετικά μηνύματα από τα εταιρικά κέρδη

Ποιοι όμιλοι ξεκίνησαν τη φετινή χρονιά με άνοδο επιδόσεων, κόντρα στην οικονομική ύφεση της εγχώριας αγοράς. Οι εκτιμήσεις των «δεικτοβαρών» blue chips και ο παράγοντας των λογιστικών απομειώσεων.

ΧΑ: Θετικά μηνύματα από τα εταιρικά κέρδη

Τα οικονομικά αποτελέσματα των εισηγμένων εταιρειών συνεχίζουν να εκπλήσσουν θετικά και μέσα στο 2017, αποτελώντας το δεύτερο κατά σειρά -πέρα από τη βελτίωση της ψυχολογίας λόγω της δεύτερης θετικής αξιολόγησης- παράγοντα αισιοδοξίας για το Χρηματιστήριο της Αθήνας.

Ενδεικτική άλλωστε είναι η εκτίμηση του γνωστού χρηματιστή Νίκου Χρυσοχοΐδη, ο οποίος έχει αποδώσει την αλλαγή κλίματος στο ΧΑ, μεταξύ άλλων, και «στην κερδοφορία των εισηγμένων εταιρειών, που ήταν πολύ ικανοποιητική για το 2016, αφήνοντας παράλληλα υποσχέσεις και για τη φετινή χρονιά».

Οι λειτουργικές επιδόσεις (EBITDA) των μη τραπεζικών και επενδυτικών εισηγμένων εταιρειών το 2016 είχαν σημειώσει άνοδο κατά 15% σε σύγκριση με την προηγούμενη χρονιά (από τα 7,49 στα 8,6 δισ. ευρώ) και τα καθαρά κέρδη κατά 126% (από τα 803 εκατ. στο 1,818 δισ. ευρώ).

Στην αρχή του έτους ωστόσο, πολλοί αναλυτές φοβούνταν ότι οι επιδόσεις του 2017 θα υποχρεώνονταν σε στασιμότητα ή ακόμη και σε πτώση, καθώς:

α) Σημαντικό ποσοστό ανόδου του 2016 οφειλόταν στις πολύ καλές επιδόσεις του κυκλικού κλάδου των διυλιστηρίων (υπήρχε ο φόβος για διόρθωση του υψηλού περιθωρίου διύλισης).

β) Η διαφαινόμενη από τότε καθυστέρηση της δεύτερης αξιολόγησης θα επηρέαζε αρνητικά την εγχώρια ζήτηση (πράγματι, το ΑΕΠ του πρώτου τριμήνου υποχώρησε κατά 0,5% σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του 2016) και

γ) η άνοδος της τιμής του πετρελαίου θα επηρέαζε ανοδικά το κόστος των βιομηχανικών και των ακτοπλοϊκών-αεροπορικών επιχειρήσεων.

Παρ' όλα αυτά, όλες οι μέχρι τώρα ενδείξεις συντείνουν σε ένα ακόμη ισχυρό πρώτο φετινό τρίμηνο για τους δεικτοβαρείς εισηγμένους ομίλους, αλλά και για το άθροισμα της κερδοφορίας των εισηγμένων εταιρειών.

Έτσι:

• Το περιθώριο διύλισης διατηρείται μέχρι σήμερα σε υψηλά επίπεδα. Ήδη τα Ελληνικά Πετρέλαια ανακοίνωσαν την εκτίναξη των τριμηνιαίων κερδών τους από τα 32,4 στα 123,8 εκατ. ευρώ, ενώ πολύ καλή αναμένεται να είναι και η εικόνα των αποτελεσμάτων της Motor Oil.

• O OTE ανακοίνωσε αύξηση κερδοφορίας από τα 33,9 στα 36,4 εκατ. ευρώ.

• Η τσιμεντοβιομηχανία ΤΙΤΑΝ εμφάνισε στο πρώτο τρίμηνο (διακρίνεται για τη χαμηλή εποχικότητα) ζημίες 697 χιλ. έναντι ζημιών ύψους 24,9 εκατ. κατά την αντίστοιχη περυσινή περίοδο.

• Η Αεροπορία Αιγαίου, παρά το πτωτικό πρώτο τρίμηνο, προέβλεψε για φέτος αύξηση κερδοφορίας κατά 15% έως 30%.

• Ο ΟΛΠ προϊδέασε τους αναλυτές πως φέτος θα σημειώσει άνοδο εσόδων και διεύρυνση περιθωρίου κέρδους λόγω των ενεργειών που γίνονται στο μέτωπο του περιορισμού του κόστους.

• Τα στελέχη του ομίλου Viohalco έχουν διαμηνύσει πως βλέπουν το πρόγραμμα αναδιάρθρωσης να αποδίδει μέρα με την ημέρα.

• Βελτιωμένες επιδόσεις αναμένει ο όμιλος Μυτιληναίου, ενώ άλλες εταιρείες του μεταλλουργικού χώρου (π.χ. Έλαστρον, ΒΙΟΚΑΡΠΕΤ, Αφοί Κορδέλλου) φαίνεται πως ξεκίνησαν τη χρονιά με καλύτερες επιδόσεις, είτε λόγω ευνοϊκής εξέλιξης των διεθνών τιμών των μετάλλων, είτε εξαιτίας αυξημένων παραγγελιών.

• Εταιρείες διαφόρων κλάδων έχουν εκτιμήσει για φέτος βελτιωμένα οικονομικά αποτελέσματα, όπως για παράδειγμα Sarantis, Folli Follie Group, Σφακιανάκης, Μοτοδυναμική, Ικτίνος Μάρμαρα, MLS.

• Στον χώρο των ακινήτων, που χρόνια τώρα πολλές εισηγμένες κατέγραφαν λογιστικές απομειώσεις εξαιτίας της υποχώρησης των εύλογων αξιών, φαίνεται να επικρατούν τάσεις εξισορρόπησης (π.χ. Lamda Development).

• Φέτος, δεν αναμένεται να επαναληφθεί η έκτακτη ζημία που κατέγραψε πέρυσι σειρά εισηγμένων (π.χ. Καραμολέγκος, Creta Farms, MIG, Νίκας, ΚΡΙ-ΚΡΙ, Κρητών Άρτος) λόγω της υπόθεσης Μαρινόπουλου.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v