Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Μετοχές… ύποπτες να μοιράσουν χρήμα

Από ποιες εισηγμένες οι μέτοχοι μπορούν να ελπίζουν σε είσπραξη μετρητών τους επόμενους τέσσερις μήνες. Τα προμερίσματα, οι ΓΣ των εταιρειών που κλείνουν χρήση στις 30/6 και οι εκπλήξεις της τελευταίας στιγμής.

ΧΑ: Μετοχές… ύποπτες να μοιράσουν χρήμα

Παρά το γεγονός ότι οι περισσότεροι από τους εισηγμένους ομίλους που ήθελαν να διανείμουν φέτος χρήματα στους μετόχους τους το έχουν ήδη πράξει, οι επενδυτές του ΧΑ έχουν βάσιμες ελπίδες ότι θα υπάρξουν και άλλες εταιρείες οι οποίες θα… τους «στείλουν ταμείο» έως το τέλος του έτους.

Ο ΟΠΑΠ για παράδειγμα έχει ήδη ανακοινώσει τη διανομή προμερίσματος ύψους 0,10 ευρώ ανά μετοχή, που θα καταβληθεί στις 4 Οκτωβρίου.

Η ΕΛΤΡΑΚ θα μοιράσει στις 27 Σεπτεμβρίου μικτό μέρισμα 0,1424 ευρώ ανά μετοχή (φορολογία 15%), όπως αποφασίστηκε στην πρόσφατη τακτική γενική συνέλευση των μετόχων της.

Η Ικτίνος Μάρμαρα θα μοιράσει στις 27 Σεπτεμβρίου 0,04 ευρώ ανά μετοχή, μετά από απόφαση της Τακτικής Γενικής Συνέλευσης του Ιουνίου για επιστροφή κεφαλαίου.

Η ΕΛΒΕ Ενδυμάτων έχει ήδη αποφασίσει να επιστρέψει κεφάλαιο ύψους 0,25 ευρώ ανά μετοχή (αναμένεται η ολοκλήρωση γραφειοκρατικών διαδικασιών).

Η Motor Oil δεν έχει προχωρήσει σε καμιά σχετική ανακοίνωση, ωστόσο συνηθίζει να διανέμει προμέρισμα, κάτι που πιθανολογείται ότι θα επαναληφθεί και φέτος, σε μια χρονιά που χαρακτηρίζεται από υψηλότατη κερδοφορία και πλεονάζουσα ρευστότητα (καθαρός δανεισμός που τείνει σε οριακά, για το μέγεθος της εισηγμένης, επίπεδα).

Με ενδιαφέρον αναμένεται μέσα στο έτος η τακτική γενική συνέλευση των μετόχων της Jumbo (κλείνει χρήση κάθε 30ή Ιουνίου). H εισηγμένη έχει ήδη διανείμει προμέρισμα 0,18 ευρώ ανά μετοχή και τώρα γίνονται συζητήσεις στην αγορά για το επιπλέον ποσό που θα αποφασιστεί να καταβληθεί.

Μέσα στους επόμενους μήνες επίκειται και η τακτική γενική συνέλευση των μετόχων του Μουσικού Οίκου Νάκα. Η εισηγμένη είχε επιστρέψει 0,07 ευρώ ανά μετοχή το 2016 και 0,10 ευρώ πέρυσι. Αναμένεται με ενδιαφέρον η φετινή απόφαση της τακτικής γενικής συνέλευσης.

Στα τέλη της περυσινής χρονιάς, η Quest Holdings είχε αποφασίσει την επιστροφή κεφαλαίου ύψους 0,34 ευρώ ανά μετοχή. Με δεδομένο, πρώτον, ότι η φετινή τακτική γενική συνέλευση αποφάσισε τη διανομή μηδενικού μερίσματος και δεύτερον, ότι η ρευστότητα του ομίλου είναι άριστη, πιθανολογείται από παράγοντες της αγοράς απόφαση διανομής μετρητών μέσα στους επόμενους μήνες (φέτος η Quest Holdings έδωσε ουσιαστικά «μέρισμα σε είδος», μέσα από την απόσχιση και εισαγωγή στο ΧΑ της BriQ Properties ΑΕΕΑΠ).

Με ενδιαφέρον, τέλος, αναμένεται και η στάση που θα κρατήσουν κυρίως οι εισηγμένες εκείνες που αν και κερδοφόρες, δεν προχώρησαν φέτος στη διανομή μερίσματος.

Σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς, κάποιες από αυτές πιθανόν να επανεξετάσουν την κατάσταση προς το τέλος του έτους -συνεκτιμώντας τις ετήσιες επιδόσεις τους, το budget που έχουν καταστρώσει για το 2018 και τη γενικότερη κατάσταση στην οικονομία- και έτσι να αποφασίσουν ενδεχομένως κάποιες επιστροφές κεφαλαίου.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v