Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Το σινιάλο που λείπει από το Χρηματιστήριο

Ανοδικό το ξεκίνημα στο ΧΑ με κέρδη για τις τραπεζικές μετοχές. Γιατί η συνολική εικόνα της εγχώριας αγοράς δεν δίνει πολλούς πόντους στο... θετικό σενάριο. Τα τεχνικά «ορόσημα» και τα επιχειρήματα των απαισιόδοξων.

Το σινιάλο που λείπει από το Χρηματιστήριο

Αν και oι βασικοί δείκτες στο ΧΑ κινούνται σε στενό εύρος διακύμανσης, χωρίς οι όγκοι των συναλλαγών να οδηγούν σε συμπεράσματα για το πού θέλει να κινηθεί το επόμενο χρονικό διάστημα ή για το πόσο μπορεί να διαρκέσει αυτή η φάση του range trading, εντούτοις οι συνθήκες είναι make or break για ακόμη μία εβδομάδα.

Το χρηματιστηριακό κλίμα έχει γίνει ιδιαίτερα ευάλωτο σε όλες τις ειδήσεις και θα παραμείνει έτσι για όσο χρονικό διάστημα ο τραπεζικός κλάδος δεν δίνει πειστικές απαντήσεις στα προβλήματα που είναι συσσωρευμένα και η κυβέρνηση δεν δείχνει ότι περιβάλλει με θέρμη τις μεγάλες ιδιωτικοποιήσεις και επενδύσεις που είναι ζωτικής σημασίας για την οικονομία και τη χώρα.

Η αγορά συνεχίζει να αναζητά καταλύτες για να πάρει ρότα και αυτοί μπορεί να προέλθουν είτε από τη Moody’s (απόψε αναμένεται το review για την ελληνική οικονομία), είτε από τις συναντήσεις του ΥΠΟΙΚ και του πρωθυπουργού στις ΗΠΑ, είτε από το swap των ελληνικών ομολόγων, αν και όταν λάβει χώρα στις επόμενες εβδομάδες.

Ο τραπεζικός δείκτης δεν δείχνει διάθεση να κινηθεί χαμηλότερα από τις 740 μονάδες όλες τις προηγούμενες μέρες, αλλά, από την άλλη πλευρά, δεν έχει δυνάμεις να διασπάσει ούτε τις πρώτες, θεωρητικά αδύναμες, αντιστάσεις του στις 800 μονάδες.

Στα θετικά για τις τραπεζικές μετοχές είναι ότι το AQR είναι εκτός τραπεζιού και όπως επισημαίνουν αρκετοί τραπεζικοί αναλυτές στα επικείμενα stress tests, μετά και την είσοδο στην εξίσωση του Τroubled Αsset Review (TAR), αλλά και της εφαρμογής του προτύπου IFRS 9, τα capital buffers είναι σημαντικά. Σε ένα τόσο ευνοϊκό περιβάλλον για τις μετοχές παγκοσμίως, όμως, η αδυναμία του εγχώριου χρηματιστηρίου να συγχρονιστεί μαζί τους δημιουργεί πολλές επιφυλάξεις και ερωτήματα για τη μελλοντική του πορεία.

Το διάγραμμα του Τραπεζικού Δείκτη

Τεχνικά, η διάσπαση του εύρους διακύμανσης των 725-762 μονάδων του Γενικού Δείκτη θα δώσει την επίλυση στη συσσώρευση τιμών που παρατηρείται στις τελευταίες συνεδριάσεις, με τον όγκο των συναλλαγών να παραμένει σε χαμηλά επίπεδα μετά το ρεκόρ της Τρίτης 26/9.

Η συνολική εικόνα δεν δίνει πολλούς πόντους στο θετικό σενάριο, αφού η παραμονή σε αυτά τα επίπεδα τιμών συνοδεύεται από αρκετές ως τώρα αποτυχημένες απόπειρες κίνησης πάνω από τις 760/762 μονάδες.

Από την άλλη, βέβαια, όσο η αγορά είναι πάνω από τα τελευταία χαμηλά των 725 μονάδων, υπάρχει πάντοτε το σενάριο προσπάθειας προώθησης προς τις 775-780 μονάδες, που βρίσκεται η πρώτη ουσιαστική αντίσταση του συστήματος. Θετική είναι επίσης η επαναφορά του Γενικού Δείκτη πάνω από τον εκθετικό αλλά και τον απλό κινητό μέσο όρο των 200 ημερών στις 747 των 739 μονάδων.

Αν ο Γενικός Δείκτης αρνηθεί εκ νέου να διασπάσει την παραπάνω ζώνη των 762 μονάδων την επόμενη εβδομάδα και επιστρέψει πίσω, ειδικά αν οι διεθνείς αγορές ωθηθούν σε κάποια φυσιολογική διόρθωση, τότε είναι εξαιρετικά πιθανό η ορμή των πωλήσεων να ενταθεί και οι στηρίξεις στα επίπεδα των 715 μονάδων να μην αντέξουν και οι 680 μονάδες να αποτελέσουν το επόμενο stop.

Το διάγραμμα του Γενικού Δείκτη

Τέλος, ο δείκτης της υψηλής κεφαλαιοποίησης, ως πιο τραπεζοκεντρικός, έχει μεγαλύτερη σημασία και έχει επίσης δείξει την αδυναμία του να διαμορφωθεί σε υψηλότερα επίπεδα από τις 1.995-2.000 μονάδες, επίπεδο που αντιστοιχεί στις 762 μονάδες του Γενικού Δείκτη. Στα θετικά ότι στη χθεσινή (12/10) συνεδρίαση ο δείκτης Large Cap επανήλθε πάνω και από τον εκθετικό κινητό μέσο όρο 200 ημερών στις 1.975 μονάδες.

Το διάγραμμα του Δείκτη Υψηλής Κεφαλαιοποίησης 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v