Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Εισηγμένες: Κινητικότητα στον κλάδο της πληροφορικής

Η διαφαινόμενη ανάκαμψη της εγχώριας αγοράς πληροφορικής και οι ευκαιρίες ανάπτυξης στο εξωτερικό κινητοποιούν τις εισηγμένες εταιρείες, με στόχο να καρπωθούν τις κυοφορούμενες αλλαγές. Έντονο το ενδιαφέρον για deals.

Εισηγμένες: Κινητικότητα στον κλάδο της πληροφορικής

Κινητικότητα επικρατεί στον ευρύτερο χώρο της πληροφορικής, καθώς οι εταιρείες του κλάδου σπεύδουν να εκμεταλλευθούν την ανοδική ζήτηση που διαγράφεται και τυχόν ευκαιρίες σε μια περίοδο που τα χειρότερα για την οικονομία φαίνεται να αποτελούν παρελθόν.

Σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς:

α) Η ζήτηση από τον ιδιωτικό τομέα δείχνει να ανακάμπτει σταδιακά καθώς η γενικότερη οικονομική αβεβαιότητα αποκλιμακώνεται και πολλές επιχειρήσεις καλούνται να επενδύσουν στις νέες τεχνολογίες, προκειμένου να μην υστερήσουν σε ανταγωνιστικότητα.

β) Μια σειρά Κοινοτικών Οδηγιών που καλούνται να εφαρμοστούν από φέτος (π.χ. MIFID-II, PRIIPs, Προσωπικά Δεδομένα) απαιτούν εργασίες πληροφορικής.

γ) Οι κινήσεις που έχουν κάνει αρκετοί ελληνικοί όμιλοι για επέκταση των δραστηριοτήτων τους στο εξωτερικό αποδίδουν σταδιακά ολοένα και περισσότερο.

δ) Αργότερα ή γρηγορότερα, θα αρχίσουν να «τρέχουν» και τα έργα του νέου ΕΣΠΑ, με ό,τι αυτό μπορεί να σημαίνει για τους ομίλους πληροφορικής που θα τα αναλάβουν.

ε) Στο πλαίσιο της διαχείρισης των μη εξυπηρετούμενων δανείων, θα υπάρξουν και εταιρείες πληροφορικής που θα βγουν προς πώληση.

Η Space Hellas ξεπέρασε σημαντικά τους αρχικούς στόχους που είχε θέσει για το 2017 και οι οποίοι αναφέρονταν σε περιορισμένο μονοψήφιο ποσοστό αύξησης του κύκλου εργασιών (γύρω στο +6%), αναλαμβάνοντας και νέες συμβάσεις στον ιδιωτικό τομέα. Έτσι, με ενδιαφέρον αναμένεται η δημοσίευση των ετήσιων αποτελεσμάτων της μέχρι το τέλος του τρέχοντος μήνα και η παρουσίαση των πρώτων εκτιμήσεών της για τη φετινή χρονιά. Και όλα αυτά, πριν αρχίσουν να «τρέχουν» τα έργα του νέου ΕΣΠΑ, από τα οποία θα διεκδικήσει σημαντικές συμβάσεις.

Η Entersoft έκλεισε το 2017 με διψήφια ποσοστιαία άνοδο στον κύκλο εργασιών της και ανάλογο στόχο έχει θέσει για φέτος, βασιζόμενη μεταξύ άλλων στο υπάρχον ανεκτέλεστο υπόλοιπο των συμβάσεών της, στα επαναλαμβανόμενα έσοδα από υπηρεσίες και στη συνεχιζόμενη διεύρυνση μεριδίων αγοράς στον χώρο του επιχειρηματικού λογισμικού.

Από την πλευρά της, η Profile διευρύνει σταδιακά το πελατολόγιό της στο εξωτερικό, αναλαμβάνοντας σημαντικές συμβάσεις, ενώ παράλληλα φέτος είναι πολύ πιθανόν να ευνοηθεί από την εφαρμογή μιας σειράς νέων Κοινοτικών Οδηγιών σε τράπεζες, ασφαλιστικές και επενδυτικές εταιρείες της Ευρώπης. Ενδιαφέρον έχει τόσο το πώς θα εξελιχθεί η πορεία της εξαγορασθείσας πέρυσι Login, όσο και η διαφαινόμενη σταδιακή αναθέρμανση των χρηματοπιστωτικών δραστηριοτήτων στην Ελλάδα.

Στα αξιοσημείωτα του κλάδου εντάσσεται και το έντονο ενδιαφέρον που υπήρξε για την εξαγορά της Unisoft (θυγατρικής της ALTEC, που θα βγάλει μελλοντικά προς πώληση και την άλλη θυγατρική της, την ALTEC Integration). Στην τελική ευθεία φαίνεται πως διαγκωνίστηκαν Epsilon Net και SoftOne, με κύκλους της αγοράς να εκτιμούν πως είναι θέμα χρόνου η επισημοποίηση του deal προς όφελος της δεύτερης διεκδικήτριας.

Η Dionic ρευστοποίησε πρόσφατα το 50% της συμμετοχής της στη Skroutz, έναντι 10 εκατ. ευρώ, προκειμένου να πετύχει μια ευρύτερη ρύθμιση των δανειακών της υποχρεώσεων, με τη Eurobank και το τραπεζικό σύστημα γενικότερα.

Το μεγάλο ενδιαφέρον που προκύπτει για την εξαγορά εταιρειών πληροφορικής και μάλιστα έναντι σημαντικών προσφερόμενων τιμημάτων δείχνει ότι υπάρχει μια δυναμική στον κλάδο, που δύσκολα κάποιος μπορούσε να τη διακρίνει κατά τα τελευταία χρόνια.

Από την πλευρά της, η γενική συνέλευση της Epsilon Net εξουσιοδότησε στα τέλη του 2017 τη διοίκησή της να λάβει αποφάσεις  «στο πλαίσιο ενός ευρύτερου πλάνου που αφορά την περαιτέρω ανάπτυξη της εταιρείας», πέραν της λήψης άδειας κολεγίου από το Υπουργείο Παιδείας και της συνεργασίας με τη Vodafone, που γνωστοποιήθηκαν μέσα στην περυσινή χρονιά.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v