Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Κάνουν... παιχνίδι οι ξένοι με τα πακέτα

Κόντρα στο πτωτικό χρηματιστηριακό κλίμα των τελευταίων πενήντα ημερών, οι ξένοι επενδυτές συνεχίζουν με προθυμία να αγοράζουν πακέτα εισηγμένων εταιρειών μέσα από placements των βασικών μετόχων. Έξι ενδεικτικές περιπτώσεις μέσα στο 2018.

ΧΑ: Κάνουν... παιχνίδι οι ξένοι με τα πακέτα

Μπορεί ο Γενικός Δείκτης του ΧΑ να υποχώρησε χθες κάτω από τα επίπεδα που είχε διαμορφωθεί στα τέλη Δεκεμβρίου του 2017 (802,37 μονάδες στις 29/12) και πολύ χαμηλότερα από το μέγιστο φετινό κλείσιμο της 1ης Φεβρουαρίου (886,44 μονάδες), ωστόσο τα διεθνή funds κάθε άλλο παρά έχουν σταματήσει να τοποθετούνται σε εγχώρια placements, αποκτώντας μεγάλα πακέτα σε αρκετές εισηγμένες εταιρείες του ΧΑ.

Αυτό ερμηνεύεται από πολλούς ως δείγμα μακροπρόθεσμης εμπιστοσύνης προς τις συγκεκριμένες εταιρείες και το Χρηματιστήριο της Αθήνας, καθώς οι τοποθετήσεις αυτές έγιναν:

α) Σε μια περίοδο όπου υπάρχει φόβος για εκκίνηση μεσομακροπρόθεσμης πτωτικής τάσης στα διεθνή χρηματιστήρια.

β) Σε επίπεδα αποτιμήσεων πολύ υψηλότερα από τα αντίστοιχα των προηγούμενων ετών.

Από την άλλη πλευρά βέβαια, δεν λείπουν και οι φωνές εκείνες που υπενθυμίζουν πως ανάλογες αγοραστικές παρεμβάσεις γίνονται συχνά μετά από μια ανοδική πορεία των χρηματιστηριακών τιμών, υπενθυμίζοντας τα πολλά placements που είχαν λάβει χώρα το 2007, λίγο πριν ξεσπάσει η διεθνής οικονομική κρίση.

Σε κάθε περίπτωση:

• Μόλις την Παρασκευή (23/3) ο βασικός μέτοχος της Autohellas διέθεσε μέσω placement το 14,3% των μετοχών της εταιρείας προς 22,6 ευρώ, εισπράττοντας 39,55 εκατ. ευρώ. H κίνηση αυτή διεύρυνε το ποσοστό ελεύθερης διασποράς της μετοχής στο ΧΑ και είναι πολύ πιθανό να οδηγήσει μελλοντικά και σε ένταξή της στο δείκτη της μεσαίας κεφαλαιοποίησης (έχει πολύ υψηλότερη αποτίμηση από άλλες εταιρείες του δείκτη, ωστόσο υστερούσε στο μέτωπο του free float). Αξιοσημείωτο επίσης είναι πως το placement έγινε στα 22,6 ευρώ ανά μετοχή, όταν προ πενταετίας (22/3/2013) ο τίτλος αποτιμάτο μόλις προς 5,04 ευρώ.

• Κινήσεις για τη διεύρυνση της μετοχικής διασποράς είχαμε φέτος και στην περίπτωση της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακής, με την πώληση 10,5 εκατ. τίτλων προς 4,35 ευρώ (είσπραξη 52,2 εκατ. ευρώ), που απορροφήθηκαν από θεσμικά χαρτοφυλάκια. Προ πενταετίας, η μετοχή διαπραγματευόταν στα 2,56 ευρώ.

• Μέσα στην εβδομάδα επίσης, η Deutsche Telecom αποφάσισε να αγοράσει ένα επιπλέον 5% του ΟΤΕ έναντι 284 εκατ. ευρώ από το Ελληνικό Δημόσιο. Αξιοσημείωτο είναι πως οι Γερμανοί απέκτησαν το πακέτο προς 11,6 ευρώ, όταν προ πενταετίας (22/3/2013) ο τίτλος διαπραγματευόταν στα 5,29 ευρώ.

• Πρόσφατα, η Τράπεζα Πειραιώς έβγαλε προς πώληση (διαδικασία πλειστηριασμού) 750.000 μετοχές της Motor Oil (το 0,67% του πετρελαϊκού oμίλου) το οποίο απορροφήθηκε χωρίς σημαντικές αναταράξεις πάνω από τα 18 ευρώ (ποσό άνω των 13,5 εκατ. ευρώ), όταν προ πενταετίας ο τίτλος της MOH αποτιμάτο στο ταμπλό του ΧΑ μόλις προς 7,5 ευρώ.

• Μέσα στο 2018 οι αδελφοί Πετρόπουλοι προχώρησαν τρεις φορές σε μείωση του ποσοστού τους, διαθέτοντας συνολικά γύρω στο 15% του συνόλου της Π. Πετρόπουλος, με αγοραστές ξένα θεσμικά χαρτοφυλάκια (το 8,2% διατέθηκε στην Brevan Howard). Ειδικότερα, το 2% πουλήθηκε προς 5,59 ευρώ ανά μετοχή, το 8,2% προς 5,20 ευρώ και το 4,75% προς 5,03 ευρώ (σύνολο 5,5 εκατ. ευρώ), όταν προ πενταετίας ο τίτλος διαπραγματευόταν στο 1,35 ευρώ.

• Επίσης, κατά το τελευταίο δίμηνο του 2017 όσο και κατά τη φετινή χρονιά, οι βασικοί μέτοχοι της γαλακτοβιομηχανίας ΚΡΙ-ΚΡΙ έχουν διαθέσει αθροιστικά 650.000 μετοχές (περίπου το 2% της εταιρείας), με το ένα πακέτο να έχει γίνει 3 ευρώ ανά μετοχή (αποτιμάτο 1,70 ευρώ προ πενταετίας).

Σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς, αρκετοί είναι οι βασικοί μέτοχοι που αυτή την περίοδο εξετάζουν το ενδεχόμενο διάθεσης πακέτων μετοχών τους, ενώ παράλληλα -όπως φαίνεται από τα παραπάνω παραδείγματα, αλλά προκύπτει και από το ρεπορτάζ- σημαντικό ενδιαφέρον έχει εκδηλωθεί από εγχώρια και διεθνή funds για την απόκτηση σημαντικών πακέτων σε εισηγμένες του ΧΑ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v