Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Οι νικητές και οι χαμένοι του α' τριμήνου

Ποιες μετοχές «τίναξαν» την... μπάνκα και ποιες υστέρησαν. Πώς θα διαμορφώσουν την τάση τα αποτελέσματα του 2017 και ποια είναι τα φαβορί για τον Απρίλιο. Πού εντοπίζεται η επόμενη ζώνη στήριξης για τον Γενικό Δείκτη. Αναλυτικοί πίνακες.

ΧΑ: Οι νικητές και οι χαμένοι του α τριμήνου

Η εγχώρια αγορά μετοχών και ο Γενικός Δείκτης μπορεί να ολοκλήρωσαν το πρώτο τρίμηνο (σ.σ. η αγορά είναι κλειστή σήμερα και τη Δευτέρα) με ελεγχόμενη πτώση 2,7%, ωστόσο οι απώλειες 13% από το φετινό υψηλό των 896 μονάδων κάνουν την εικόνα αρκετά πιο «βαριά», σε συνδυασμό με την αλλαγή δεδομένων και στο εξωτερικό. Από την άλλη πλευρά, ο επόμενος μήνας προμηνύει υψηλή μεταβλητότητα στις τραπεζικές μετοχές, αφού αποτελεί παραδοσιακά μήνα μεγάλων διακυμάνσεων στο Χ.Α.

Ο Μάρτιος, που ολοκλήρωσε το πρώτο τρίμηνο του έτους, έληξε χωρίς window dressing. Παρότι ο βασικός χρηματιστηριακός δείκτης ξεκίνησε πάνω από τις 830 μονάδες, κατέληξε 50 μονάδες παρακάτω, με τις 11 από τις τελευταίες 13 συνεδριάσεις να είναι πτωτικές.

Σε επιμέρους μετοχές, ωστόσο, υπάρχει σημαντικό περιθώριο διαφοροποίησης το επόμενο χρονικό διάστημα και αυτό έχει διαφανεί από το τέλος του μήνα. Η συνεχιζόμενη πτώση στον Γενικό Δείκτη έχει οδηγήσει σημαντικές μετοχές σε υπερπωλημένες περιοχές, ενώ στο διάστημα μηνός μόνο η Coca-Cola HBC, που κινείται στις παρυφές των 30 ευρώ και σε νέα ιστορικά υψηλά, είναι θετική, με κέρδη σχεδόν 10%. Και ο επόμενος μήνας θα εξαρτηθεί αρκετά από την πορεία του S&P 500 και του DAX, οι οποίοι κινούνται πλησίον σημαντικών επιπέδων στήριξης.

Η επόμενη ζώνη για τον εγχώριο Γενικό Δείκτη είναι στην περιοχή των 765 μονάδων. Η περιοχή είναι αξιόλογη ζώνη στήριξης για την αγορά και πιθανό σημείο ενδιαφέροντος για τους αγοραστές, αλλά αν οι συνθήκες στις διεθνείς αγορές συνεχίσουν να επιδεινώνονται, τότε το αμέσως επόμενο σημείο είναι οι 740 μονάδες. Το καλό σενάριο για την αγορά ενεργοποιείται μόνο με επαναφορά άνω των 810 μονάδων και εξαντλείται για την ώρα στη ζώνη των 830/840 μονάδων.

Ποιοι ξεχωρίζουν θετικά

Με την ολοκλήρωση των αποτελεσμάτων του 2017, οι επενδυτές και οι αναλυτές έχουν πολύ πιο καθαρή εικόνα για το τι να περιμένουν για φέτος από τις εισηγμένες. Η γενική εικόνα δείχνει ότι το 2017 ήταν ένα «καλό έτος» για τις εταιρείες του Χ.Α. και το 2018 έχει όλες τις προδιαγραφές να είναι ακόμη καλύτερο. Θετικό είναι επίσης ότι το ταμπλό έχει πριμοδοτήσει μετοχές με θετικές εξελίξεις στα θεμελιώδη τους και έχει αδιαφορήσει για εταιρείες με αρνητικά cash-flow και υψηλό δανεισμό.

Στους θετικούς πρωταγωνιστές από τις αρχές του έτους και το πρώτο τρίμηνο, από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης, είναι οι τίτλοι των ΔΕΗ, Σαράντης, Τέρνα Ενεργειακή, Coca-Cola HBC με κέρδη άνω του 10%. Επίσης, η Aegean Airlines, η Viohalco, ο ΟΛΠ και τα ΕΛ.ΠΕ. ξεπερνούν σημαντικά τον δείκτη.

Από την ευρύτερη αγορά και τις μικρότερες κεφαλαιοποιήσεις, οι υπεραποδόσεις είναι πολύ υψηλότερες. Δεν είναι τυχαίο ότι ο δείκτης της μεσαίας κεφαλαιοποίησης κινείται από τις αρχές του έτους με +7%, όταν η υψηλή κεφαλαιοποίηση είναι -3% και οι τράπεζες -10%. Υγεία, Ικτίνος, Πλαστικά Κρήτης, Marfin Investment Group, Space και Quest κινούνται με +30% από τις αρχές του έτους. Με κέρδη που προσεγγίζουν ή ξεπερνούν το 15% διαμορφώνονται οι Κρι-Κρι, Καράτζης, Τεχνική Ολυμπιακή, Πετρόπουλος, Elton Χημικά, ΙΑΣΩ και ΟΛΘ.

Ποιοι ξεχωρίζουν αρνητικά

Στον αντίποδα, ο Μάρτιος είναι γεμάτος με αρνητικούς πρωταγωνιστές αλλά μεγαλύτερη σημασία έχει η πορεία στο πρώτο τρίμηνο του έτους. Φέτος, πλην των τραπεζικών μετοχών, από την υψηλή κεφαλαιοποίηση, αρνητικοί πρωταγωνιστές μπορούν να θεωρηθούν οι Folli Follie Group, Τιτάν, ΕΧΑΕ, ΟΠΑΠ και ΑΔΜΗΕ, με τριπλάσιες απώλειες από τον δείκτη. Ειδικά η μετοχή του ΟΠΑΠ, η οποία εμφανίζει πτώση 12% φέτος και 7,2% τον τελευταίο μήνα μετά τα αποτελέσματα του 2017, είναι φανερό ότι προβληματίζει και δευτερευόντως, η Folli Follie Group, επιλογή των αναλυτών και φέτος, εμφανίζει αρνητικό πρόσημο που ξεπερνά και τις τραπεζικές μετοχές.

Ο Μάρτιος ωστόσο υπήρξε ιδιαίτερα αρνητικός και για τις μετοχές του Τιτάνα, της Lamda Development και της Μυτιληναίος με -10%, με την πρώτη να προσεγγίζει τα χαμηλά 52 εβδομάδων, ενώ για τη Μυτιληναίος η πίεση ήρθε παρά τα αποτελέσματα-ρεκόρ και το υψηλό μέρισμα για τη χρήση του 2017.

Από τη μεσαία κεφαλαιοποίηση, η αγορά έχει τιμωρήσει τον Μάρτιο τις δύο κατασκευαστικές εταιρείες J&P Άβαξ και Ελλάκτωρ, με -23% και -17% αντίστοιχα, με αφορμή την υπόθεση στη Σαουδική Αραβία για την πρώτη και τη συνεχιζόμενη κόντρα μεταξύ των βασικών μετόχων στην έτερη. Τέλος, σημαντικές απώλειες άνω του 12% και για Intralot, Cenergy Αττικής, Intracom.

Τι περιμένει η αγορά για τον Απρίλιο

Το στοίχημα για τον επόμενο μήνα είναι στον θετικό πόλο, αφού ο Απρίλιος είθισται να εμφανίζει θετική εποχικότητα τόσο σε επίπεδο τραπεζικών μετοχών, όσο και σε επίπεδο Γενικού Δείκτη. Για την περίοδο 2008-2017, ο Γενικός Δείκτης τις έξι φορές σημείωσε άνοδο από 1,1%-21,9% και τέσσερις φορές πτώση από -4% έως -9,6%, με τον μέσο όρο της τελευταίας δεκαετίας να είναι στο +2,6%.

Αντίστοιχα, οι αποδόσεις για τον τραπεζικό δείκτη είναι ακόμα υψηλότερες για τον επόμενο μήνα, με το volatility ωστόσο να είναι πολύ υψηλό. Την τελευταία 10ετία, ο Απρίλιος εμφανίζει κέρδη της τάξεως του 4,7% (μέση τιμή), με τις θετικές αποδόσεις να εμφανίζονται έξι φορές έναντι τεσσάρων της πτώσης. Τα θετικά πρόσημα διαμορφώνονται από 1,9% έως 36,9% και στον αντίποδα τα αρνητικά από -7,2% έως -14,4%.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v