Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Ομόλογα και τράπεζες κρατάνε το κλειδί

Τα στοιχεία που συνηγορούν για κάτι... καλύτερο στην εγχώρια αγορά και ποιοι είναι οι παράγοντες που δημιουργούν προβληματισμό. Τα κρίσιμα επίπεδα στήριξης και αντίστασης και ο «διχασμός» που εμφανίζει ο τραπεζικός κλάδος.

ΧΑ: Ομόλογα και τράπεζες κρατάνε το κλειδί

Η αγορά των μετοχών διατήρησε την επαφή της με τις 800 μονάδες, παρότι σε δύο συνεχείς συνεδριάσεις φλέρταρε με τη διάσπαση της στήριξης στις 796 μονάδες. Το βλέμμα από τις ζώνες άμυνας δεν έχει απομακρυνθεί εντελώς, θα παραμείνει έως ότου διασπάσει η αγορά την αντίστασή της στις 821 μονάδες και, φυσικά, έως ότου ηρεμήσει το κλίμα στις διεθνείς αγορές.

Οπως και στα τέλη της προηγούμενης εβδομάδας, η πορεία των ομολόγων ενισχύει τους περισσότερο αισιόδοξους για τις ελληνικές μετοχές. Χθες 12/4, το ελληνικό 10ετές πραγματοποίησε πράξεις πάνω από τις 98 μονάδες βάσης, με αποτέλεσμα η απόδοσή του να κινηθεί και κάτω από το 4%. Παράλληλα, η διάθεση του τραπεζικού δείκτη να αμυνθεί στα πέριξ των 800-810 μονάδων επίπεδα μπορεί να αποτελεί προπομπό για την ευρύτερη αγορά, αφού όπως έχουμε επισημάνει, ο Απρίλιος συνήθως είναι θετικός μήνας για τα παγκόσμια χρηματιστήρια και το Χ.Α.

Η θετική εποχικότητα για τον δείκτη των τραπεζών θα εξαρτηθεί από τις ειδήσεις των stress tests.

Το διάγραμμα του Γενικού Δείκτη

Το πιο ευνοϊκό σενάριο για την αγορά, όσο παραμένει υψηλότερα από τις 796 μονάδες, ενεργοποιείται με διάσπαση των αντιστάσεων στη ζώνη των 820 μονάδων και υψηλότερα στις 830 μονάδες. Κίνηση πάνω από αυτά τα δύο επίπεδα θα προκαλέσει ισχυρό short squeeze και προσέγγιση της περιοχής των 850.

Στα πεδία της άμυνας, χαμηλότερα εκτός από τις 775 μονάδες, η επόμενη στήριξη είναι πολύ σημαντική και εδράζει στην περιοχή των 760/766. Η περιοχή των 765 είναι σημείο ενδιαφέροντος για τους αγοραστές και στην προηγούμενη επίσκεψη του δείκτη, προκάλεσε άμεση αναπήδηση. Χωρίς να επιδεινωθούν οι συνθήκες στις διεθνείς αγορές, η εγχώρια αγορά δεν έχει λόγο να κινηθεί προς την περιοχή αυτή. Το αμέσως επόμενο σημείο στήριξης είναι οι 745 μονάδες.

Το διάγραμμα του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης

 Για τον δείκτη των τραπεζών, η κίνηση ως τις 850 ή τις 870 μονάδες, η οποία αποτελεί την πρώτη σοβαρή περιοχή αντίστασης, θεωρείται διορθωτική αντίδραση στην πτώση. Μόνο κίνηση με κλεισίματα πάνω από τις 905-910 μονάδες επαναφέρει θετικά σενάρια για την πορεία του δείκτη και τα οποία θα έχουν άμεση συσχέτιση με την πορεία των stress tests. Εκτός από τη στήριξη των 800 μονάδων, έπειτα κινούμαστε αρκετά χαμηλότερα, στην περιοχή των 750.

Ο τελευταίος μήνας συνεχίζει με διαφοροποιήσεις στις αποδόσεις των τραπεζικών μετοχών, με τον τίτλο της Eurobank να υπεραποδίδει με 3,9% και την Τράπεζα Πειραιώς να υποαποδίδει με -24,5%. Για την Εθνική Τράπεζα, οι απώλειες είναι στο -5,8% και για την Alpha Bank -7,5%.

Τέλος, ο δείκτης της υψηλής κεφαλαιοποίησης βρίσκει στήριξη πάνω στις 2.050 μονάδες τις δύο τελευταίες συνεδριάσεις, ωστόσο η ζώνη 2.105-2.130 αποτελεί ιδιαίτερα ισχυρή περιοχή αντίστασης και θα απαιτηθούν αξίες συναλλαγών αρκετά αυξημένες για να καμφθεί.

Στον αντίποδα, πολύ ισχυρή περιοχή στήριξης οι 1.980/2.000 μονάδες, με τις 1.995 μονάδες να αποτελούν και το κάτω όριο των Bollinger bands. Αντίθετα, υψηλότερα από τις 2.130 μονάδες, το βλέμμα ανεβαίνει στις 2.170 μονάδες.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v