Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Το στοίχημα των mid caps στο Χρηματιστήριο

Η μεγάλη υπεραπόδοση του δείκτη μεσαίας κεφαλαιοποίησης έναντι του ΓΔ και πόσο «δρόμο» έχει ακόμη η τάση. Ποιες μετοχές της κατηγορίας κοιτά η αγορά και γιατί. Οι εκτιμήσεις των αναλυτών για τη συνέχεια. Αναλυτικός πίνακας.

Το στοίχημα των mid caps στο Χρηματιστήριο

Η αύξηση του ενδιαφέροντος στην αγορά των μετοχών φέρνει στο προσκήνιο τις μετοχές της μεσαίας κεφαλαιοποίησης. Αυτό ήταν και το βασικό συμπέρασμα από το «ATHEX Mid-Cap Conference» με τη συμμετοχή 16 εταιρειών από τη μεσαία κεφαλαιοποίηση του ελληνικού Χρηματιστηρίου.

Με την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων του 2017, οι επενδυτές έχουν καλύτερη εικόνα για τις επιχειρήσεις, αλλά κυρίως μπορούν να διαμορφώσουν ασφαλέστερες εκτιμήσεις για τη φετινή πορεία τους.

Ο δείκτης της μεσαίας κεφαλαιοποίησης από το χαμηλό του Νοεμβρίου υπεραποδίδει σημαντικά έναντι του Γενικού Δείκτη αφού σημειώνει κέρδη 37%, ενώ ο βασικός δείκτης της αγοράς είναι στο +21%. Ο δείκτης FTSE Mid Cap έχει υπάρξει ο σηματωρός της ευρύτερης κίνησης της αγοράς στο παρελθόν και το ενδιαφέρον στον χώρο των «μεσαίων» τίτλων αναμένεται να ενισχυθεί περαιτέρω, υπό την προϋπόθεση ότι οι αξίες των συναλλαγών θα ανεβάσουν στροφές και ρυθμό και το θετικό σενάριο για την αγορά και την οικονομία θα συνεχίσει να εξελίσσεται.

Το επιχείρημα είναι ότι κάποιες από τις εταιρείες της μεσαίας και της μικρότερης κεφαλαιοποίησης διαθέτουν θεμελιώδη χαρακτηριστικά που συνδυάζονται με ελκυστικούς δείκτες αποτίμησης και -το κυριότερο- σημαντικές πιθανότητες να αυξήσουν τα μεγέθη τους τα επόμενα έτη.

Ποιους τίτλους κοιτάζει η αγορά

Οι μετοχές που ξεχωρίζουν και τις οποίες παρακολουθεί συστηματικά η αγορά είναι οι: Fourlis, Cenergy, ΟΛΘ, ΕΥΑΘ, Ικτίνος, ΕΛΤΕΧ Άνεμος και Πλαίσιο.

• Για τη Fourlis, η μέση τιμή-στόχος είναι στα 6,74 ευρώ και το περιθώριο ανόδου 15%. Η απόδοση της εταιρείας στο δωδεκάμηνο είναι 28%, ξεπερνώντας την αγορά. Πρόσφατα, αρκετά τμήματα ανάλυσης αύξησαν την τιμή στόχο για τη μετοχή. Η εικόνα κερδοφορίας της εισηγμένης παραμένει θετική, με πρόβλεψη για μέση ετήσια αύξηση των EBITDA κατά 12% το 2018. Η εταιρεία εμφανίζει προοπτικές ανάπτυξης τόσο από την ανάκαμψη στις δραστηριότητες του ΙΚΕΑ όσο και από τις υψηλές αναπτυξιακές δυνατότητες της αθλητικής δραστηριότητας. Η διοίκηση της εταιρείας εξέφρασε την αισιοδοξία της για την πορεία της φετινής χρονιάς, σημειώνοντας πως η σταδιακή αποκατάσταση της ομαλότητας στην οικονομία οδηγεί σε άνοδο της κατανάλωσης από τρίμηνο σε τρίμηνο.

• Για τη Cenergy, η απόδοση από την αρχή του έτους είναι +9% και στους τελευταίους δώδεκα μήνες ξεπερνά το 55%. Παρά την άνοδο του κύκλου εργασιών κατά 10% το 2017, η χρήση ήταν ζημιογόνος και αυτό οφείλεται σε έκτακτο και μη επαναλαμβανόμενο κονδύλι ύψους 8,9 εκατ. ευρώ, το οποίο ενεγράφη για λόγους συντηρητικότητας. Επιπρόσθετα, η νέα χρονιά ξεκίνησε με υψηλό υπόλοιπο ανεκτέλεστων παραγγελιών (480 εκατ.), γεγονός που δημιουργεί προϋποθέσεις σαφούς βελτίωσης των οικονομικών της επιδόσεων για την τρέχουσα χρήση. Ο μετασχηματισμός της εταιρείας και η εστίαση στον κλάδο μεταφοράς ενέργειας, τόσο με τους σωλήνες χάλυβα όσο και με τα καλώδια, μπορεί να αποκαλύψει ακόμα περισσότερες κρυμμένες υπεραξίες για τους μετόχους.

• Ο ΟΛΘ κινείται με μεγάλη ταχύτητα στο ταμπλό του Χ.Α., αφού η μέχρι στιγμή η απόδοση της μετοχής από τις αρχές του έτους προσεγγίζει το 15%. Το 2017 έκλεισε με ρεκόρ δεκαετίας στη διακίνηση εμπορευματοκιβωτίων, καθώς διακινήθηκαν περισσότερα από 400.000 ΤEUs, με την εταιρεία να επιτυγχάνει τη δεύτερη καλύτερη επίδοση της τελευταίας 20ετίας, σημειώνοντας παράλληλα σημαντική αύξηση σε σχέση με το 2016. Για το 2018, προβλέπεται αύξηση 15% στα κέρδη ανά μετοχή και P/E περίπου στις 12,5 φορές.

• Η ΕΥΑΘ κινείται με υπεραπόδοση όλο το 2018, και παρά τα πρόσφατα προβλήματα δεν υπήρξε θέμα στο ταμπλό του Χ.Α. Η ΕΥΑΘ σημειώνει απόδοση 8% από 1/1/2018 και αποδίδει υψηλότερα και της αγοράς. Αν και ο κύκλος εργασιών για το 2017 παρέμεινε σταθερός, τα μετά φόρων κέρδη ανήλθαν στο ποσό των 16,5 εκατ. ευρώ και τα ταμειακά διαθέσιμα αυξήθηκαν 15% στα 65 εκατ. ευρώ, αυξημένα κατά 15%, με σχεδόν διπλάσιο μέρισμα.

• Για την Ικτίνος, η απόδοση το τελευταίο δωδεκάμηνο είναι 337% και από τις αρχές του 2018 το ποσοστό ξεπερνά του 85%. Η αύξηση κατά 50% στον κύκλο εργασιών και τα EBITDA για την χρήση στα 20,3 εκατ. ευρώ, έναντι 8,69 εκατ. ευρώ την προηγούμενη χρήση, παρουσιάζοντας αύξηση κατά 130%, αποκαλύπτουν τη δυναμική της εταιρείας. Αν δεν αλλάξει κάτι στο διεθνές περιβάλλον, το 2018 αναμένεται να εξελιχθεί σε μια επίσης πολύ καλή χρονιά, ενώ οι πωλήσεις της εταιρείας θα ενισχυθούν και από το νεοαποκτηθέν εργοστάσιο των Μαρμάρων Λαζαρίδη. Η διοίκηση του ομίλου είναι αισιόδοξη ως προς την εξέλιξη του κύκλου εργασιών γιατί τα μηνύματα από τις εμπορικές συμφωνίες που διαπραγματεύεται και από αυτές που ήδη έχουν κλείσει και βρίσκονται σε εξέλιξη είναι ιδιαίτερα ενθαρρυντικά.

• Η ΕΛΤΕΧ Άνεμος σημείωσε αισθητά υψηλότερη απόδοση από τον Γενικό Δείκτη σε όλη τη διάρκεια του τελευταίου έτους, υπεραπόδοση που συνεχίζεται και φέτος, αν και υποαποδίδει σε σχέση με την ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή. Ο κύκλος εργασιών το 2017 ανήλθε σε 49,7 εκατ. ευρώ έναντι 45,2 εκατ. ευρώ το 2016, σημειώνοντας αύξηση 10% λόγω της αύξησης της εγκατεστημένης ισχύος κατά 5,3%, από 247,15 MW το 2016 σε 260,30 MW το 2017. Περαιτέρω, η παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας κατά το 2017 ανήλθε σε 547 GWh που διοχετεύθηκαν στο δίκτυο, αυξημένη κατά 10,7% σε σχέση με το 2016. Η εισηγμένη εταιρεία του ομίλου ΕΛΛΑΚΤΩΡ βρίσκεται στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος ξένων και ελληνικών εταιρειών εδώ και σημαντικό χρονικό διάστημα και συνεχίζει αποτελεί στόχο για επενδυτές που επιθυμούν παρουσία στον χώρο της ενέργειας.

• Το Πλαίσιο κινείται με +4% από τις αρχές του έτους, με την προηγούμενη εβδομάδα να επηρεάσει την πορεία της μετοχής. H διοίκηση της εταιρείας προγραμματίζει αυξημένες επενδύσεις της τάξης των 10 εκατ. ευρώ την προσεχή διετία, στις οποίες εντάσσεται και η διείσδυση της εταιρίας σε νέες προϊοντικές κατηγορίες.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v