Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Εισηγμένες: Ανεβάζουν ταχύτητα τα εταιρικά κέρδη

Οι περιπτώσεις εισηγμένων εταιρειών που στοχεύουν και φέτος σε βελτίωση των οικονομικών τους επιδόσεων. Καταλύτες η αύξηση του ΑΕΠ, η τόνωση των εξαγωγών αλλά και η διεύρυνση μεριδίων αγοράς σε Ελλάδα και εξωτερικό.

Εισηγμένες: Ανεβάζουν ταχύτητα τα εταιρικά κέρδη

Λίγες ημέρες πριν την ολοκλήρωση της δημοσίευσης του συνόλου των περυσινών αποτελεσμάτων, επιβεβαιώνονται οι αρχικές εκτιμήσεις για ανοδικές επιδόσεις, καθώς σε 61 εταιρείες (πλην τραπεζών και ΑΕΕΧ):

• Ο κύκλος εργασιών εμφανίζεται αυξημένος κατά 12,8%.

• Τα EBITDA είναι βελτιωμένα κατά 7,9%.

• Τα καθαρά κέρδη μετά από φόρους και δικαιώματα μειοψηφίας εμφανίζονται υψηλότερα κατά 15,6%.

Όσο και αν απομένουν άλλες εκατό περίπου εισηγμένες, μέχρι την προσεχή Δευτέρα (30/4), να δημοσιεύσουν τις ετήσιες λογιστικές τους καταστάσεις, εκτιμάται ότι η προαναφερθείσα ανοδική εικόνα δεν θα διαφοροποιηθεί σημαντικά.

Πέραν αυτού, όμως, τέσσερις μήνες μετά την έναρξη της νέας οικονομικής χρήσης, γενική εκτίμηση είναι πως τα εταιρικά κέρδη θα εμφανίσουν άνοδο και μέσα στο 2018, καθώς:

α) Το ελληνικό ΑΕΠ προβλέπεται να αυξηθεί κατά 1,0%-2,5%.

β) Η βελτίωση του οικονομικού κλίματος στο εξωτερικό θα επηρεάσει θετικά τις ελληνικές εξαγωγές και τον εισερχόμενο τουρισμό.

γ) Αρκετές εισηγμένες εταιρείες θα βελτιώσουν τις επιδόσεις τους μέσα από διεύρυνση των μεριδίων αγοράς τους, αλλά και μέσα από επιθετικές κινήσεις (π.χ. εξαγορές).

Βέβαια, η άνοδος δεν θα αφορά το σύνολο των εταιρειών. Για παράδειγμα, στα διυλιστήρια αναμένεται μια υψηλή μεν κερδοφορία, αλλά χαμηλότερη της περυσινής. Η ΔΕΗ δεν θα έχει τα έκτακτα θετικά αποτελέσματα από την πώληση του ΑΔΜΗΕ. Και τέλος, λόγω της απρόβλεπτης πορείας των commodities (και των πρώτων υλών γενικότερα), ενδεχομένως να επηρεαστούν αρνητικά οι επιδόσεις ορισμένων εισηγμένων ομίλων.

Παρ' όλα αυτά, η γενικότερη εκτίμηση παραμένει ανοδική και για τον σκοπό αυτό αναφέρονται είκοσι ενδεικτικές περιπτώσεις εισηγμένων εταιρειών.

Μυτιληναίος: Σύμφωνα με τις μέσες εκτιμήσεις των αναλυτών, τα φετινά κέρδη ανά μετοχή θα αυξηθούν στο 1,26 ευρώ, έναντι 1,09 ευρώ το 2017.

Ομιλος Viohalco: Αν και η εισηγμένη εταιρεία αποφεύγει συστηματικά να προχωρεί σε προβλέψεις αποτελεσμάτων, όλα δείχνουν πως η οικονομική της πορεία θα βελτιωθεί περαιτέρω μέσα στο 2018.

Sarantis: Στο guidance που έχει δώσει για φέτος η διοίκηση της εισηγμένης, προβλέπεται αύξηση του κύκλου εργασιών από τα 343,2 στα 380,5 εκατ. ευρώ και καθαρών κερδών από τα 28,6 στα 31,6 εκατ. ευρώ.

Lamda Development: Οι περυσινές ζημίες ήταν αποτέλεσμα μη λειτουργικού αποτελέσματος από την πώληση ακινήτου στο εξωτερικό.

Fourlis: Από το τρίτο τρίμηνο του 2017 έως και το πρώτο φετινό, ο όμιλος διαπιστώνει μια τάση βελτίωσης του καταναλωτικού κλίματος στην Ελλάδα, εκφράζοντας αισιοδοξία για βελτίωση των φετινών της επιδόσεων, στον βαθμό που δεν θα συμβεί κάποιο απρόοπτο στην εγχώρια οικονομία.

Αεροπορία Αιγαίου-Autohellas: Και οι δύο εισηγμένες ωφελούνται φέτος από την άνοδο του τουριστικού ρεύματος. Η δεύτερη και από τις αυξημένες πωλήσεις αυτοκινήτων, καθώς έχει εισέλθει και στον συγκεκριμένο κλάδο.

ΚΡΙ-ΚΡΙ: Με όπλο τις εξαγωγές γιαουρτιού, ο εισηγμένος όμιλος αναμένει νέα σημαντική αύξηση πωλήσεων μέσα στο 2018.

Ικτίνος Μάρμαρα: Υπάρχουν οι προϋποθέσεις νέας ανόδου στα φετινά οικονομικά αποτελέσματα, λόγω του συνεχιζόμενου καλού κλίματος στις αγορές του εξωτερικού, αλλά και του πρόσθετου τζίρου που θα φέρει η απόκτηση της μονάδας των Μαρμάρων Λαζαρίδη.

ΕΛΤΟΝ Χημικά: Στόχος της διοίκησης για φέτος είναι μια νέα αύξηση εργασιών τόσο εντός όσο και εκτός Ελλάδας.

Profile: «Σε περίπτωση που δεν προκύψει κάποια απρόσμενη εξέλιξη, μια αύξηση των εσόδων μας κατά περίπου 30% μέσα στο 2018 θα μπορούσε να είναι ένας ρεαλιστικός στόχος», ανέφερε υψηλόβαθμο στέλεχος της διοίκησης.

Entersoft: Η εισηγμένη είχε θέσει αρχικό στόχο για φέτος την επίτευξη διψήφιου ποσοστού ανόδου στον κύκλο εργασιών της. Οι πιθανότητες επίτευξης του συγκεκριμένου στόχου ενισχύθηκαν περαιτέρω μετά την εξαγορά του ενεργητικού της SiEBEN, που δραστηριοποιείται στο λογισμικό CRM.

Inform Λύκος: Περυσινές συμβάσεις που ανέλαβε η εισηγμένη σε νέα προϊόντα αναμένεται να επηρεάσουν κυρίως τη φετινή οικονομική χρήση.

Κανάκης: Συγκρατημένα αισιόδοξη και για τη φετινή χρονιά η διοίκηση της εισηγμένης, με την εταιρεία να καταφέρνει εδώ και χρόνια να βελτιώνει σταδιακά τις οικονομικές της επιδόσεις.

Σφακιανάκης: Η εισηγμένη έχει θέσει ως στόχο την αύξηση του κύκλου εργασιών της και την επιστροφή της σε κερδοφόρο αποτέλεσμα.

Πετρόπουλος: Η εταιρεία έχει ως φετινό στόχο την αύξηση του κύκλου εργασιών της κατά 20%.

Μοτοδυναμική: Σύμφωνα με εκτίμηση της διοίκησης της εισηγμένης, «για το 2018 αναμένεται ότι ο όμιλος θα συνεχίσει τη θετική του πορεία στις αγορές που δραστηριοποιείται και τη βελτίωση των οικονομικών αποτελεσμάτων του. Οι παραπάνω εκτιμήσεις για τη βελτίωση των οικονομικών στοιχείων του ομίλου έχουν άμεση εξάρτηση από τις εξελίξεις στο οικονομικό, πολιτικό περιβάλλον στην Ελλάδα και τις αγορές που δραστηριοποιείται ο όμιλος».

Παπουτσάνης: Η εταιρεία έχει ήδη ανακοινώσει αύξηση 26% στον κύκλο εργασιών του πρώτου τριμήνου, από τα 4,2 στα 5,3 εκατ. ευρώ.

Κρητών Αρτος: Στους φετινούς στόχους της διοίκησης περιλαμβάνεται αύξηση κύκλου εργασιών γύρω στο 10% με 15%.

Ακρίτας: Αύξηση πωλήσεων και βελτίωση στην «κάτω γραμμή» αναμένει για φέτος η ακριτική βιομηχανία ξύλου.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v