Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Η αναστολή της Folli Follie και οι παρενέργειες στον MSCI

Τεχνικά αλλά και ουσιαστικά ζητήματα προκαλεί η αναστολή διαπραγμάτευσης των μετοχών της εισηγμένης. Πονοκέφαλος δημιουργείται με την αναδιάρθρωση του MSCI.

Η αναστολή της Folli Follie και οι παρενέργειες στον MSCI

Στην αναστολή διαπραγμάτευσης των μετοχών της Folli Follie προχώρησε η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, μετά από σχετικό αίτημα της εισηγμένης.

Απόφαση που προκαλεί τεχνικά αλλά και ουσιαστικά ζητήματα, που αφορούν από το πολύ απλό (το πώς θα «καλυφθούν» τα 10'-15' που έμεινε «ανοιχτό» το Συμβόλαιο της εισηγμένης στην Αγορά Παραγώγων που  ξεκινάει 15' νωρίτερα από την υποκείμενη) μέχρι το τι μέλλει γενέσθαι για funds και επενδυτές που έχουν στα χαρτοφυλάκιά τους μετοχές της Folli Follie.

Οσον αφορά στο ΣΜΕ, το πρόβλημα αναμένεται να διευθετηθεί στη συνέχεια της συνεδρίασης, πιθανότατα με μία πράξη αντιλογισμού (καθώς στο 10-15λεπτο δεν είχε γίνει καμία πράξη).

Και από εκεί ξεκινούν τα δύσκολα καθώς στο μετοχικό κεφάλαιο της Folli Follie ενεργό συμμετοχή (με τουλάχιστον 10.000 μετοχές και άνω) έχουν 114 funds κάθε μεγέθους, σύνθεσης και χαρακτήρα. Από τα funds της Fidelity, Blackrock, μέχρι πλειάδα μικρότερων από τα... τέσσερα σημεία του ορίζοντα. Προφανώς θέσεις στη μετοχή έχουν και θυγατρικές ελληνικών τραπεζών αλλά και αμοιβαία κεφάλαια.

Με την αναστολή, όλοι αυτοί «εγκλωβίζονται» μέχρι νεωτέρας, δηλαδή μέχρις ότου χρειαστεί να διενεργηθεί ο επανέλεγχος των οικονομικών στοιχείων από την Ernst & Young, διαδικασία που μπορεί να πάρει εβδομάδες.

Σε κάθε περίπτωση, δεν είναι κάτι που θα έχει ολοκληρωθεί μέχρι τη συνεδρίαση της Πέμπτης 31 Μαΐου. Και εδώ υπάρχει θέμα, καθώς μεταξύ των εγκλωβισμένων συμπεριλαμβάνονται αρκετά «παθητικά» χαρτοφυλάκια που είναι υποχρεωμένα να ρευστοποιήσουν τις θέσεις τους, λόγω της αλλαγής της σύνθεσης των δεικτών MSCI.

Υπενθυμίζεται ότι ο οίκος διέγραψε τη μετοχή από τον MSCI Standard Greece και τη μετέφερε στον Small Cap, με τις αλλαγές να ισχύουν από την 1η Ιουνίου και κατά συνέπεια τις επόμενες ημέρες αναμένονταν κινήσεις προσαρμογής στα νέα δεδομένα.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις χρηματιστηριακών παραγόντων και αναλυτών, δεν είναι λίγα τα funds αυτής της κατηγορίας, ούτε περιορισμένες οι θέσεις τους στη μετοχή. Με βάση κάποιους υπολογισμούς, και πάντα σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, πρόκειται για ένα ικανό ποσοστό κοντά στο 3-5% του μετοχικού κεφαλαίου της εισηγμένης, δηλαδή κοντά στα 2 με 3,5 εκατ. μετοχές.

Στους κανονισμούς του MSCI αναφέρεται ότι ο οίκος θα αναβάλει τις εφαρμογή αναθεωρήσεων αν σε τίτλους που επηρεάζονται ανασταλεί η διαπραγμάτευση μια ημέρα πριν την εφαρμογή της αναθεώρησης. Οι αλλαγές που θα αναβληθούν θα γίνουν δυο ημέρες μετά την συνέχιση της διαπραγμάτευσης των τίτλων.

Ολες οι αλλαγές στους δείκτες που αναβάλλονται λόγω αναστολής διαπραγμάτευσης ακυρώνονται δυο μήνες μετά την ημερομηνία αλλαγής που είχε αρχικά οριστεί.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v