Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μυτιληναίος: Θετικές οι αλλαγές στην εταιρική διακυβέρνηση λένε αναλυτές

Στο γεγονός πως το νέο Διοικητικό Συμβούλιο άλλαξε σε ποσοστό 80% και απαρτίζεται από 11 μέλη, εκ των οποίων τα επτά είναι ανεξάρτητα, με μεγάλη εμπειρία σε διάφορους τομείς, στέκονται αναλυτές.

Μυτιληναίος: Θετικές οι αλλαγές στην εταιρική διακυβέρνηση λένε αναλυτές

Στις κινήσεις της Μυτιληναίος αναφέρονται αναλυτές μετά τη χθεσινή Γενική Συνέλευση. Η Wood & Company αναφέρει πως στη χθεσινή γενική συνέλευση της Μυτιληναίος εξελέγη ένα νέο διοικητικό συμβούλιο, στο πλαίσιο του σχεδίου ενίσχυσης της εταιρικής διακυβέρνησης. Ως αποτέλεσμα, το νέο ΔΣ (άλλαξε το 80%) απαρτίζεται από 11 μέλη, από τα οποία τα επτά είναι ανεξάρτητα, με μεγάλη εμπειρία σε διάφορους τομείς (τραπεζική, εμπορεύματα, ενέργεια, real estate και ΙΤ) και μόνο ένα προέρχεται από την οικογένεια Μυτιληναίου. Επιπλέον, η εταιρεία θα διαχωρίσει τους ρόλους του προέδρου και του διευθύνοντος συμβούλου μέχρι την επόμενη ετήσια τακτική γενική συνέλευση.

Η Wood & Company χαρακτηρίζει «ξεκάθαρα θετικό βήμα» την αναδιάρθρωση των δομών εταιρικής διακυβέρνησης και τη νέα σύνθεση του ΔΣ, που, όπως αναφέρει, θα ικανοποιήσει τους επενδυτές.

Σε ό,τι αφορά τις προοπτικές, η διοίκηση ανέφερε πως ο στόχος είναι να επιτευχθούν τα EBITDA ρεκόρ του 2017 (305 εκατ. ευρώ) και το 2018. Η Wood θεωρεί πως το guidance αυτό είναι το κατώτατο όριο και τηρεί τη δική της πρόβλεψη για ετήσια ανάπτυξη του EBITDA κατά 10%, στα 338 εκατ. ευρώ. Για το 2019 το outlook είναι πιο αισιόδοξο, λόγω του συνεχιζόμενου hedging των τιμών αλουμινίου (σε υψηλότερα επίπεδα από αυτά του 2018). Η χρηματιστηριακή σημειώνει πως δεν υπάρχουν νέες εξελίξεις στις σχεδιαζόμενες επενδύσεις και η διοίκηση της Μυτιληναίος αναφέρθηκε σε πιθανό ενδιαφέρον για την ιδιωτικοποίηση της ΔΕΠΑ.

Η Wood εκτιμά πως η μετοχή της Μυτιληναίος παραμένει ελκυστικά αποτιμημένη (7,7x και 5,3x το P/E και EV/EBITDA αντίστοιχα, με βάση τις εκτιμήσεις για το 2018).

Η Πειραιώς (σύσταση outperform) αναφέρεται στο ενδιαφέρον της Μυτιληναίος για την πώληση της ΔΕΠΑ, σημειώνοντας πως ο κ. Ευάγγελος Μυτιληναίος δήλωσε πως ο όμιλος θα εκδηλώσει ενδιαφέρον όταν γίνουν γνωστοί οι όροι της πώλησης. Επιπλέον, δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο η εταιρεία να συμμετάσχει στην πώληση των λιγνιτικών μονάδων της ΔEH, όταν θα είναι διαθέσιμα τα data rooms. Η ετήσια γενική συνέλευση ενέκρινε επίσης τη διανομή μερίσματος 0,32 ευρώ ανά μετοχή, με ημερομηνία αποκοπής την 11η Ιουνίου.

Η Axia αναφέρει πως κατά τη διάρκεια της γενικής συνέλευσης, η διοίκηση της Μυτιληναίος δήλωσε πως θα εκδηλώσει ενδιαφέρον για την πρώτη φάση της πώλησης των λιγνιτικών μονάδων της ΔEH, όμως παραμένει επιφυλακτική ως προς το αν θα προχωρήσει σε τελική προσφορά. Στο ίδιο πλαίσιο, η Μυτιληναίος είπε πως ενδιαφέρεται επίσης για την ιδιωτικοποίηση της ΔΕΠΑ. Αναφορικά με τις επενδύσεις για τη νέα μονάδα αλουμίνας και της μονάδας φυσικού αερίου, η διοίκηση εργάζεται για την οριστικοποίηση όλων των πτυχών, προτού καταλήξει στον τρόπο εφαρμογής. Επίσης, η εταιρεία βρίσκεται σε συζητήσεις για την εξασφάλιση συμβολαίου για ηλιακό πάρκο 300 MW στην Ισπανία, προϋπολογισμού περίπου 200 εκατ. ευρώ. Σε ό,τι αφορά τις δραστηριότητες, το 2018 αναμένεται να είναι μια «χρονιά συγκέντρωσης» καθώς τα τμήματα ηλεκτρισμού και EPC (ενεργειακών έργων) αντιμετωπίζουν αντίθετους άνεμους, ενώ η θετική επίπτωση από τις υψηλές τιμές αλουμινίου, λόγω της υπόθεσης Rusal, αναμένεται να έχουν θετική επίπτωση στα στοιχεία του 2019.

Τέλος, η Εθνική (σύσταση outperform) αναφέρει πως ο πρόεδρος της εταιρείας δήλωσε στη γενική συνέλευση πως: 1) υπάρχει αρχικό ενδιαφέρον της Μυτιληναίος αναφορικά με την ιδιωτικοποίηση της ΔΕΠΑ, υπενθυμίζοντας πως ο όμιλος καταναλώνει περίπου το 1/3 της εγχώριας κατανάλωσης· ο όμιλος διαπραγματεύεται με μεγάλη εταιρεία φυσικού αερίου, πάνω και πέραν της συμφωνίας με την Gazprom, ενώ τον Ιούλιο θα φτάσει το πρώτο φορτίο στην Ελλάδα από την Qatar Gas, 2) ενώ η Μυτιληναίος θα συμμετέχει στην αρχική φάση της ιδιωτικοποίησης των λιγνιτικών μονάδων (μη δεσμευτικές προσφορές), ο πρόεδρος σημείωσε πως είναι πολύ επιφυλακτικός για τη βιωσιμότητα των μονάδων αυτών, δεδομένων των υψηλών τιμών δικαιωμάτων εκπομπών CO2. Η Εθνική σχολιάζει πως ο όμιλος Μυτιληναίου συνεχώς αναζητεί κερδοφόρες ευκαιρίες με ελκυστικό προφίλ ρίσκου/απόδοσης, λαμβάνοντας επίσης υπόψη το ιστορικό της διοίκησης στην υλοποίηση συμφωνιών.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v