Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Σε υψηλό 20ετίας το spread ιταλικών και ισπανικών ομολόγων

Ενώ το κόστος δανεισμού αυξάνει διαρκώς για τη Ρώμη, δεν φαίνεται να επηρεάζονται οι άλλες μεγάλες χώρες της ευρωπαϊκής περιφέρειας.

Σε υψηλό 20ετίας το spread ιταλικών και ισπανικών ομολόγων

Σε επίπεδα που δεν έχουν απαντηθεί εδώ και είκοσι χρόνια έφτασε η διαφορά μεταξύ του επιτοκίου των ιταλικών ομολόγων και των αντίστοιχων ισπανικών, καθώς, όπως εκτιμούν οι FΤ, οι επενδυτές δεν ανησυχούν για το μέλλον της ευρωζώνης παρά τις εξελίξεις στη Ρώμη.

Η απόδοση του ιταλικού 10ετούς χτύπησε το 3,69% σήμερα, στο υψηλότερο επίπεδο από τον Ιανουάριο του 2014, καθώς ο υπουργός Οικονομικών της χώρας δεν κατάφερε σε ομιλία του στο κοινοβούλιο να άρει τις επιφυλάξεις των επενδυτών.

Οι αποδόσεις βραχυπρόθεσμων τίτλων επίσης αυξήθηκαν, αν και παραμένουν χαμηλότερα από τα υψηλά στα οποία έφτασαν νωρίτερα φέτος. Το 2ετές κινείται στο 1,95% έχοντας φτάσει έως το 2,73% στα τέλη Μαΐου.

Όπως σημειώνει η βρετανική εφημερίδα, στο παρελθόν οι αποδόσεις των ομολόγων της περιφέρειας είχαν την τάση να κινούνται παράλληλα. Ωστόσο σήμερα η απόδοση του ισπανικού τίτλου παραμένει πολύ κάτω από τα υψηλά του, στο 1,61%. Ετσι το spread (διαφορά) από το αντίστοιχο ιταλικό έφτασε τις 207 μονάδες βάσης, επίπεδο που δεν έχει καταγραφεί μετά τον Δεκέμβριο του 1997.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v