Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Συνεχίζονται οι εκροές στα ETF Ελλάδας και Ιταλίας

Σημαντικές εκροές κεφαλαίων σημειώθηκαν στα δύο υπό διαπραγμάτευση αμοιβαία κεφάλαια που επενδύουν σε μετοχές του ΧΑ. Ποιες είναι τώρα οι μεγαλύτερες θέσεις του Lyxor FTSE Athex Large Cap και του Global X MSCI Greece.

Συνεχίζονται οι εκροές στα ETF Ελλάδας και Ιταλίας

Την εβδομάδα που ολοκληρώθηκε την Παρασκευή 12/10, οι εκροές από τα δύο διαπραγματεύσιμα αμοιβαία κεφάλαια (Εxchange Τraded Fund -ETF) που επενδύουν σε ελληνικές μετοχές δέχθηκαν ισχυρό χτύπημα.

Αθροιστικά το Global X MSCI Greece και το Lyxor FTSE Athex Large Cap διαθέτουν πλέον 460 εκατ. δολάρια υπό διαχείριση, εκ των οποίων τα 260 εκατ. αφορούν το αμερικανικό ETF και τα 190 εκατ. δολάρια το ευρωπαϊκό. Οι εβδομαδιαίες εκροές ανήλθαν σε 20 εκατ. δολάρια ή 4,5% των κεφαλαίων τους υπό διαχείριση, ποσοστό που είναι εξαιρετικά υψηλό για μια εβδομάδα.

H αποστροφή του κινδύνου που εμφανίζουν οι εγχώριες μετοχικές αξίες, ενισχύεται από το αρνητικό κλίμα και τις κινήσεις στη γειτονική Ιταλία. Η εικόνα στη γειτονική χώρα είναι ελαφρώς χειρότερη από την εγχώρια με εκροές που αφορούν το 6,7% των κεφαλαίων υπό διαχείριση, τα οποία διαμορφώθηκαν σε 1.623 εκατ. δολάρια.

Για την Πολωνία, επίσης σημαντικές εκροές της τάξεως των 18 εκατ. δολαρίων και μείωση 5,2% όπως και στη Ρωσία με εκροές 136 εκατ. δολάρια ή 4,6%. Αντίθετα, η απελευθέρωση του πάστορα από την Τουρκία, μπορεί να βοήθησε τις εισροές, αποκλειστικά σε αμερικανικά ETF, της τάξεως του 2,5%.

Για το Lyxor FTSE Athex Large Cap, οι δέκα μεγαλύτερες θέσεις του στο τέλος Σεπτεμβρίου ήταν Coca Cola HBC με 26,1%, ΟΤΕ με 11,4%, ΟΠΑΠ με 8,4%, Alpha Bank με 7,5%, Jumbo με 5,7%, Motor Oil με 5,6%, Eurobank με 5,1%, Εθνική Τράπεζα με 4,2%, Τιτάν με 4,1% και Μυτιληναίος 4%. Αθροιστικά οι δέκα πρώτες θέσεις ξεπερνούν το 82% του χαρτοφυλακίου.

Για το Global X MSCI Greece, οι δέκα μεγαλύτερες θέσεις του στο τέλος Σεπτεμβρίου ήταν ΟΤΕ με 12%, Alpha Bank με 11,5%, ΟΠΑΠ με 7,3%, Εθνική Τράπεζα με 6,5%, Eurobank με 6,4% Τράπεζα Πειραιώς 3,86%, Jumbo με 3,2%, Τιτάν με 3,2%. Μυτιληναίος 2,6%, Ελληνικά Πετρέλαια με 2,5% και Motor Oil με 2,4%. Αθροιστικά οι δέκα πρώτες θέσεις ξεπερνούν το 60% του χαρτοφυλακίου.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v