Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Εκροές αλλά με... ρέγουλα στα ελληνικά ETF

Περιορίστηκε η απώλεια κεφαλαίων στα δυο διαπραγματεύσιμα αμοιβαία κεφάλαια που επενδύουν στο ελληνικό χρηματιστήριο. Ανάλογη η εικόνα στην ευρωπαϊκή περιφέρεια. Ποιες είναι τώρα οι δέκα μετοχές με τις υψηλότερες τοποθετήσεις.

Εκροές αλλά με... ρέγουλα στα ελληνικά ETF

Την εβδομάδα που ολοκληρώθηκε την Παρασκευή 19/10, οι εκροές από τα δύο διαπραγματεύσιμα αμοιβαία κεφάλαια (Εxchange Τraded Fund -ETF) που επενδύουν σε ελληνικές μετοχές συνεχίστηκαν αν και μειώθηκαν σε σχέση με την προηγούμενη.

Αθροιστικά το Global X MSCI Greece και το Lyxor FTSE Athex Large Cap διαθέτουν πλέον 440 εκατ. δολάρια υπό διαχείριση, εκ των οποίων τα 259 εκατ. αφορούν το αμερικανικό ETF και τα 182 εκατ. δολάρια το ευρωπαϊκό. Οι εβδομαδιαίες εκροές ανήλθαν σε 8 εκατ. δολάρια ή 1,9% των κεφαλαίων τους υπό διαχείριση (-4,5% την προηγούμενη εβδομάδα), ποσοστό που είναι παραμένει σε υψηλά επίπεδα για μια εβδομάδα.

H αποστροφή του κινδύνου που εμφανίζουν οι εγχώριες μετοχικές αξίες, ενισχύεται από το αρνητικό κλίμα και τις κινήσεις στη γειτονική Ιταλία. Η εικόνα στη γειτονική χώρα είναι παρόμοια από την εγχώρια με εκροές που αφορούν το 1,9% των κεφαλαίων υπό διαχείριση (6,7% την προηγούμενη εβδομάδα), τα οποία διαμορφώθηκαν σε 1.573 εκατ. δολάρια. Από τις ευρωπαϊκές αγορές, σημαντικές εκροές για την Πορτογαλία με 9 εκατ. ευρώ ή 12,4% από ευρωπαϊκά ETF.

Παράλληλα, για τη Σαουδική Αραβία, το ζήτημα του Κασόγκι, έχει προκαλέσει εκροές, αποκλειστικά σε αμερικανικά ETF, της τάξεως του 6%. Με εξαίρεση την Κίνα, οι αναδυόμενες αγορές συνολικά είχαν εκροές, με τις Ταϊλάνδη, Πακιστάν, Ινδονησία, Μεξικό, Αίγυπτος να σημειώνουν τα υψηλότερα ποσοστά.

Για το Lyxor FTSE Athex Large Cap, οι δέκα μεγαλύτερες θέσεις του ήταν Coca Cola HBC με 26,4%, ΟΤΕ με 11,4%, ΟΠΑΠ με 8,7%, Alpha Bank με 7,6%, Jumbo με 6,2%, Motor Oil με 6%, Eurobank με 4,3%, Εθνική Τράπεζα με 3,88%, Τιτάν με 4% και Μυτιληναίος 4%. Αθροιστικά οι δέκα πρώτες θέσεις ξεπερνούν το 82,5% του χαρτοφυλακίου.

Για το Global X MSCI Greece, οι δέκα μεγαλύτερες θέσεις του στις 19/10/2018 ήταν ΟΤΕ με 12,6%, Αlpha Bank με 8,34%, ΟΠΑΠ με 7,4%, Εθνική Τράπεζα με 4%, Eurobank με 3,6% Jumbo με 4,65%, Μυτιληναίος 3,4% και Motor Oil με 3,66%. Αθροιστικά οι δέκα πρώτες θέσεις δεν ξεπερνούν το 60% του χαρτοφυλακίου.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v