Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Η κρυμμένη ευκαιρία στις αναδυόμενες αγορές

Οι αναδυόμενες αγορές είναι γενικά καλύτερα «τοποθετημένες» για να αντιμετωπίσουν τις διεθνείς προκλήσεις συγκριτικά με παλαιότερα, σύμφωνα με το διεθνή οίκο. H αδυναμία της Κίνας και το ισχυρό δολάριο. Τα προβλήματα στην Τουρκία.

Η κρυμμένη ευκαιρία στις αναδυόμενες αγορές

Με τις παγκόσμιες μετοχές (MSCI World Index) να μην έχουν βιώσει πτώση 20% που να τις θέσει σε φάση bear market από το 2011, οι επενδυτές αγόραζαν όλες τις διορθώσεις (buy the dip) των τελευταίων ετών. Αν το 2018 αποδειχθεί διαφορετικό από το προηγούμενα έτη, μετά τις απότομες πτώσεις τον Ιανουάριο / Φεβρουάριο και τον Οκτώβριος μένει να φανεί, εξηγεί η BNP Paribas Asset Management στη στρατηγική της για το 2019.

Οι μετοχές των αναδυόμενων αγορών (Emerging Markets - ΕΜ) είναι η εξαίρεση στο παγκόσμιο ράλι, καθώς έχουν εισέλθει και παραμένουν σε φάση bear market. Το ερώτημα τώρα είναι αν το 2019, οι μετοχές των ΕΜ θα συνεχίσουν την παρατεταμένη υποαπόδοση που ξεκίνησε το 2011 με την Αραβική Άνοιξη ή αν οι μετοχές μπορούν να συνεχίσουν την ταχεία άνοδο που ξεκίνησε στις αρχές του 2016.

Ο ρόλος της Ρωσίας, Τουρκίας και Αργεντινής (Russia-Turkey-Argentina-RATs)

Για να απαντηθεί το ερώτημα του αν η πτώση στις αναδυόμενες αγορές αποτελεί ευκαιρία αγοράς για τους επενδυτές, η ΒΝP Paribas Asset Management, εξηγεί ότι πρέπει πρώτα να καθοριστούν οι βασικές αιτίες για την τελευταία πτώση τους.

Μια πιθανή εξήγηση της πτώσης είναι οι αρνητικές εξελίξεις στις χώρες «RATs» (Ρωσία, Αργεντινή και Τουρκία) που μοιάζουν με τα «PIIGS» (Πορτογαλία, Ιταλία, Ιρλανδία, Ελλάδα και Ισπανία) κατά τη διάρκεια της ευρωπαϊκής κρίσης (ή και χειρότερα).

Σε αντίθεση με τα «PIIGS» της Ευρωζώνης, τα RATs δεν έχουν κοινό νόμισμα. Ο «πόνος» έχει γίνει ιδιαίτερα έντονος στην Τουρκία και την Αργεντινή, των οποίων τα νομίσματα έχουν υποτιμηθεί κατά 32% και 48%, αντίστοιχα έως το τέλος Οκτωβρίου, καθώς οι επενδυτικές ροές υποχώρησαν γρήγορα.

Στην Αργεντινή, ωστόσο, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο αύξησε την πίστωση του προς τη χώρα σε 57 δισ. δολ. και η κεντρική τράπεζα εγκατέλειψε την στόχευση του πληθωρισμού, με στόχο πλέον τη μηδενική αύξηση της ποσότητας χρήματος μέχρι τον Ιούνιο του 2019 για να υπερασπιστεί το νόμισμα. Τα πρόσθετα κονδύλια του ΔΝΤ έρχονται με αυστηρή λιτότητα και αν και το περιβάλλον έχει αλλάξει, η χώρα και ο πρόεδρος Macri δεν έχουν βγει ακόμα από το δάσος.

Αντιθέτως, στην Τουρκία, ο πρόεδρος Erdogan δήλωσε ότι «τα επιτόκια είναι η μητέρα και ο πατέρας όλων των κακών» και η εδραίωση της εξουσίας του έχει καταστήσει την ανεξαρτησία της κεντρικής τράπεζας αμφισβητήσιμη, στην καλύτερη περίπτωση. Παρά την περιφρόνηση του Erdogan για τα επιτόκια, ο ανεξέλεγκτος πληθωρισμός ανάγκασε την κεντρική τράπεζα να αυξήσει το επιτόκιο παρέμβασης στο 24%.

Φαίνεται ότι η αγορά πιστεύει ότι το πρώτο βήμα για τον περιορισμό του πληθωρισμού είναι αρκετό για την ώρα, καθώς η λίρα ανατιμάται. Ωστόσο, ακόμη και αν η αγορά είναι λάθος στην εκτίμησή της, θα πρέπει να σημειωθεί ότι η χώρα αντιπροσωπεύει μόνο το 0,5% του δείκτη MSCI EM και έχει ελάχιστες οικονομικές διασυνδέσεις με την παγκόσμια οικονομία. Ανεξάρτητα από το αποτέλεσμα, οι εξελίξεις στην Τουρκία έχουν σχετικά μικρή βαρύτητα για τις αναδυόμενες αγορές ως κατηγορία περιουσιακών στοιχείων.

Η κατάσταση στη Ρωσία είναι πολύ διαφορετική, αλλά εξακολουθεί να προκαλεί ανησυχίες. Η οικονομία έχει κινηθεί αρκετά καλά σε σχέση με την Τουρκία και την Αργεντινή λόγω της τιμής του πετρελαίου. Η κεντρική τράπεζα της Ρωσίας έπρεπε μόνο να αυξήσει το επιτόκιο της κατά 25bp το Σεπτέμβριο, η οποία ήταν μια συντηρητική απόφαση δεδομένου ότι διατηρεί ένα από τα υψηλότερα πραγματικά επιτόκια στον κόσμο, ακόμη και μετά τη σημαντική χαλάρωση των πολιτικών της τα τελευταία χρόνια.

H BNP εκτιμάει ότι ο μεγαλύτερος κίνδυνος που αντιμετωπίζει η Ρωσία είναι ένα ατελείωτο κύμα κυρώσεων από τη Δύση. Οι επενδυτές ανησυχούν για τις πιθανές απαγορεύσεις στη διαπραγμάτευση νέων ομολόγων για το δημόσιο χρέος και τα όρια στις λειτουργίες των κρατικών τραπεζών, που αποτελούν περίπου τα δύο τρίτα του χρηματοπιστωτικού τομέα. Ταυτοχρόνως, οι ξένες άμεσες οι επενδύσεις μειώθηκαν κατά περισσότερο από 50% κατά το πρώτο εξάμηνο του 2018.

H αδυναμία της Κίνας και το ισχυρό δολάριο

Η αδυναμία των αναδυόμενων αγορών το 2018 πιθανότατα όμως να μην εξηγείται πλήρως από τους κινδύνους που δημιουργούνται από τα RATs. Πιο πιθανά, η αδυναμία στην Κίνα από την κλιμάκωση των εμπορικών εντάσεων και η επιβράδυνση της ανάπτυξης της έχει μεγαλύτερο αντίκτυπο. Εν τω μεταξύ, η υποτίμηση του γουάν έχει αντισταθμίσει το μεγαλύτερο μέρος των επιπτώσεων μέχρι στιγμής. Ο δείκτης της MSCI Κίνας μειώθηκε κατά 30% μέχρι το τέλος Οκτωβρίου από το υψηλό του Ιανουαρίου. Ως δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία στον κόσμο, η Κίνα είναι η μεγαλύτερη συνιστώσα του δείκτη MSCI EM, οπότε είναι λογικό να υποθέσουμε, σημειώνει η BNP Paribas Asset Management, ότι η Κίνα υπήρξε η κινητήρια δύναμη της χαμηλής απόδοσης των αναδυόμενων αγορών.

Τέλος, ο αντίκτυπος του ισχυρού δολαρίου έχει επίσης προστεθεί στις ανησυχίες των επενδυτών για τις αναδυόμενες αγορές. μέσω EM. Με τον παρατεταμένο ρυθμό αύξησης των επιτοκίων από τη Fed, την ισχυρή αμερικανική οικονομία και τη συρρίκνωση της ρευστότητας σε δολάρια, το αμερικανικό νόμισμα έχει ανατιμηθεί απότομα, οδηγώντας τις καθαρές long κερδοσκοπικές θέσεις στο υψηλότερο σημείο τους για ένα χρόνο. Η σχετική αύξηση των επιδόσεων των ΗΠΑ οφείλεται εν μέρει στην προσωρινή ώθηση από τις φορολογικές περικοπές και θα περίμενε κανείς, επισημαίνει η BNP Paribas Asset Management, το διερευνώμενο δημοσιονομικό έλλειμμα, ειδικά σε αυτό το σημείο του οικονομικού κύκλου, να περιορίσει τις δυνατότητες για περαιτέρω κέρδη στο δολάριο.

Περισσότερες ευκαιρίες από ρίσκα για τις αναδυόμενες αγορές

Για το 2019, αν και υπάρχουν διάφοροι κίνδυνοι που αντιμετωπίζουν οι μετοχές των αναδυόμενων αγορών, οι χώρες είναι γενικά καλύτερα τοποθετημένες για να αντιμετωπίσουν αυτές τις προκλήσεις από ό,τι ήταν πριν λίγα χρονιά. Τα ελλείμματα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών έχουν βελτιωθεί σημαντικά από το 2013. Οι αποτιμήσεις των μετοχών της EM βρίσκονται σήμερα αποτιμημένες με σημαντικά discount έναντι των ανεπτυγμένων αγορών και πολύ κάτω από το μακροπρόθεσμο μέσο όρο τους, επισημαίνει η BNP Paribas.
Η πρόβλεψη των βραχυπρόθεσμων κινήσεων της αγοράς δεν είναι το δυνατό μας σημείο, δηλώνει η BNP Paribas Asset Management, αλλά μπορούμε να πούμε με εμπιστοσύνη ότι το risk / reward για αυτήν την κλάση περιουσιακών στοιχείων φαίνεται όλο και περισσότερο ελκυστική.

Η πρόσφατη πτώση είναι ευκαιρία

Η BNP Paribas Αsset Management πιστεύει ότι μακροπρόθεσμα η κατηγορία των περιουσιακών στοιχείων των αναδυόμενων αγορών εξακολουθεί να προσφέρει ευνοϊκή δυναμική ανάπτυξης και υπο – εκπροσωπείται στους παγκόσμιους δείκτες μετοχών. Πολλά παγκόσμια επενδυτικά κεφάλαια είναι υπο-επενδεδυμένα σε αυτήν την κατηγορία στοιχείων ενεργητικού. Υπάρχει ένα ισχυρό επιχείρημα για τους επενδυτές που επιθυμούν την διαφοροποίηση του κινδύνου να διαθέτουν σε μετοχές αναδυόμενων αγορών και η πρόσφατη αδυναμία αποτελεί ευκαιρία για όσους αναγνωρίζουν τη μακροπρόθεσμη δυναμική ανάπτυξης των αναδυόμενων αγορών.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v