Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Με εκροές το ξεκίνημα του 2019 για τα ελληνικά ETF

Oι εβδομαδιαίες εκροές ανήλθαν σε 7 εκατ. δολάρια για το GREK ή 1,7% των κεφαλαίων υπό διαχείριση. Θετικό ξεκίνημα για την Ιταλία. Στη Γερμανία οι μεγαλύτερες εκροές και στο Ηνωμένο Βασίλειο οι μεγαλύτερες εισροές.

Με εκροές το ξεκίνημα του 2019 για τα ελληνικά ETF

Μετά από δύο εβδομάδες ηρεμίας και μικρών μεταβολών, η πρώτη εβδομάδα της νέας χρονιάς που ολοκληρώθηκε στις 4/1 για τα διαπραγματεύσιμα αμοιβαία κεφάλαια (Εxchange Τraded Fund - ETF) που επενδύουν σε ελληνικές μετοχές ήταν έντονα αρνητικές.

Παράλληλα, η αντίθετη εικόνα στην αγορά μετοχών της Ιταλίας, όπως και στα ομόλογα, είναι ένα ακόμα στοιχείο που αποδεικνύει ότι η συσχέτιση που είχαν οι δύο χώρες, τόσο στις μετοχικές όσο και στις ομολογιακές αγορές τους, έχει διακοπεί.

Πιο συγκεκριμένα για την Ελλάδα, αθροιστικά το αμερικανικό Global X MSCI Greece, που είναι και το μεγαλύτερο, και το ευρωπαϊκό Lyxor FTSE Athex Large Cap διαθέτουν πλέον 406 εκατ. δολάρια υπό διαχείριση, εκ των οποίων τα 239 εκατ. αφορούν το αμερικανικό ETF και τα 167 εκατ. δολάρια το ευρωπαϊκό.

Οι εβδομαδιαίες εκροές ανήλθαν σε 9 εκατ. δολάρια για το GREK ή 1,7% των κεφαλαίων του υπό διαχείριση, ενώ οι εκροές για το Lyxor ήταν σχεδόν μηδενικές. 

Αντίθετα, η εικόνα στη γειτονική Ιταλία ήταν θετική, με τα κεφάλαια υπό διαχείριση να διαμορφώνονται σε 1.523 εκατ. δολάρια, αμετάβλητα σε εβδομαδιαία βάση. Από την ημέρα συμφωνίας μεταξύ Ε.Ε. και Ιταλίας για το σχέδιο του προϋπολογισμού, οι εισροές στα ιταλικά ETF ανέρχονται στα 80 εκατ. ευρώ.

Στις λοιπές ευρωπαϊκές χώρες, η Αυστρία σημείωσε τις υψηλότερες ποσοστιαίες απώλειες της τάξως του 4% και 9 εκατ. δολάρια σε απόλυτο μέγεθος, ενώ τις υψηλότερες εκροές εμφάνισε η Γερμανία με -37 εκατ. δολάρια ή 0,2%. Αντίθετα, πολύ θετική εικόνα είχε η Ρωσία με ποσοστιαία άνοδο 0,7% ή 21 εκατ. δολάρια και σε απόλυτα μεγέθη, το Ηνωμένο Βασίλειο με +60 εκατ. δολάρια ή 0,3%.

Για το Lyxor FTSE Athex Large Cap, οι δέκα μεγαλύτερες θέσεις του στις 04/01 ήταν: Coca Cola HBC με 26,81%, ΟΤΕ με 12,85%, ΟΠΑΠ με 8,30%, Αlpha Βank με 7,48%, Jumbo με 6,33%, Motor Oil με 5,97%, Eurobank με 4,46%, Μυτιληναίος 3,96%, Τιτάν με 4,26% και Εθνική Τράπεζα με 2,89%.

Για το Global X MSCI Greece, οι δέκα μεγαλύτερες θέσεις του στις 07/01: ΟΤΕ με 14,18%, Αlpha Βank με 8,45%, ΟΠΑΠ με 7,03%, Eurobank 4,98%, Jumbo με 4,93%, Motor Oil με 4,55%, Εθνική Τράπεζα 3,38%, Ελληνικά Πετρέλαια 3,31%, Μυτιληναίος 3,19% και Grivalia Properties 2,72%.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Citigroup, για την εβδομάδα που ολοκληρώθηκε, τα σημαντικότερα γεγονότα ήταν οι καθαρές εισροές ύψους 12 δισ. δολάρια, οι οποίες κινήθηκαν προς τα ομόλογα κυρίως αλλά και όλες τις κατηγορίες επενδύσεων, πλην των αμερικανικών μετοχών που ήταν ο νικητής των εισροών πέρυσι.

Τα κυριότερα σημεία αυτής της εβδομάδας:

• Οι εισροές στα ETF σταθερού εισοδήματος ήταν στα 6,45 δισεκατομμύρια δολάρια κυρίως προς στα αμερικανικά ομόλογα, σε συνέχεια της τάσης του περασμένου έτους.

• Παρομοίως, οι εισροές στα ETF των εμπορευμάτων +1,1 δισ. δολάρια σχεδόν αποκλειστικά στα πολύτιμα μέταλλα.

• Οι ροές κεφαλαίων των μετοχικών ETF έδωσαν μικτά μηνύματα, με εκροές από αμυντικούς κλάδους, ενώ τα dividend funds προσέλκυσαν εισροές. Ο τραπεζικός τομέας προσέλκυσε 473 εκατομμύρια δολάρια μετά από μεγάλες εκροές σε όλη τη διάρκεια του 2018.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v