Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Γιατί χάραξαν διαφορετική πορεία μετοχές και ομόλογα

Η ραγδαία αποκλιμάκωση των αποδόσεων στα ελληνικά ομόλογα δεν ακολουθείται από αντίδραση στο χρηματιστήριο. Το φλερτ των τραπεζικών μετοχών με τα ιστορικά χαμηλά και τα επίπεδα που θα σηματοδοτήσουν την αλλαγή πορείας.

Γιατί χάραξαν διαφορετική πορεία μετοχές και ομόλογα

Πέραν από το decoupling μεταξύ των τραπεζικών μετοχών και των λοιπών δυνάμεων της αγοράς, στις τελευταίες συνεδριάσεις αρχίζει και ενισχύεται ακόμα ένα άτυπο decoupling, αυτό μεταξύ των ομολόγων και της μετοχικής αγοράς συνολικά.

Η νέα έκδοση του πενταετούς αλλά κυρίως η πτώση της απόδοσης του δεκαετούς ομολόγου στο 3,85% θα έπρεπε να βοηθήσει περισσότερο τις τραπεζικές μετοχές. Αν θεωρήσουμε ότι οι εξαιρετικές αποδόσεις στα «βαριά» χαρτιά τον Ιανουάριο οφείλονται εν μέρει και στο re-rating της αγοράς από την πτώση των αποδόσεων των ομολόγων, θεωρητικά οι τραπεζικές μετοχές θα έπρεπε κάποια στιγμή να ακολουθήσουν.

Αντίθετα, όμως, η Alpha Bank και η Τράπεζα Πειραιώς σημείωσαν νέα ιστορικά χαμηλά ενώ οι Eurobank και Εθνική Τράπεζα έβαλαν πλάτη για να κρατήσει ο δείκτης της 375 μονάδες. Η εικόνα συνεπώς παραμείνει ιδιαίτερα περίπλοκη. Οι θετικότερες σκέψεις θα επανέλθουν μόνο με πειστική ανοδική κίνηση πάνω από το πρόσφατο υψηλό των 664 μονάδων και το πρώτο θετικό σημάδι θα είναι η ανοδική διάσπαση των 640 μονάδων. Για να συμβεί αυτό, ωστόσο, θα πρέπει ο τραπεζικός δείκτης να αποφασίσει να ξεφύγει από το φλερτ των ιστορικών χαμηλών.

Το διάγραμμα του Γενικού Δείκτη

 

Ο δείκτης των τραπεζών παραμένει χαμηλότερα από τα επίπεδα των 400 μονάδων, διατηρώντας ωστόσο τις 375 μονάδες. Το ιστορικό (ενδοσυνεδριακά) χαμηλό επίπεδο των 358 μονάδων είναι το σημείο με σημασία, το οποίο, αν διασπαστεί, τότε ο δείκτης θα κινηθεί άμεσα χαμηλότερα προς τις 300 μονάδες. Οι αντιστάσεις είναι πολλές, με άμεση τις 400 μονάδες και τις 450 υψηλότερα.

Για την Εθνική Τράπεζα, η σημαντική περιοχή στήριξης βρίσκεται στα 0,90-0,92 ευρώ, που αποτελούν και τα ιστορικά χαμηλά. Η επιστροφή πάνω από το επίπεδο τvn 1,00-1,10 ευρώ θα αλλάξει την εικόνα σε θετική. Τοπικά, η περιοχή των 1,20-1,25 ευρώ έχει σημαντικό τεχνικό ενδιαφέρον και θα χρειαστεί δύναμη για να διασπαστεί.

Η Αlpha Βank βρίσκεται σε νέα ιστορικά χαμηλά, με την τεχνική της εικόνα να μην έχει βελτιωθεί παρότι εμφανίζει ανοδικές αποκλίσεις στους ταλαντωτές της, σε πολλές διαφορετικές χρονικές περιόδους. Η σημαντική ζώνη αντίστασης για τη μετοχή είναι στην περιοχή του 1,20 ευρώ, αφού η ανοδική διάσπασή της ανοίγει τον δρόμο για τα 1,30-1,35 ευρώ.

Η Eurobank παραμένει στο μέσο του διαστήματος 0,47-0,60 ευρώ και τεχνικά διατηρεί το θετικότερο διάγραμμα. Ανοδικά, η κίνηση πάνω από το 0,55 είναι το πρώτο σκαλοπάτι για τους αγοραστές. Στο κάτω όριο, τα 0,44-0,47 ευρώ φαίνεται να απορροφούν την όποια προσφορά. H Eurobank βρίσκεται σε διαφορετικό τέμπο πλέον από τις άλλες τρεις μετοχές, ολοκληρώνοντας τον Ιανουάριο με κέρδη, έναντι ζημιών των άλλων τριών τραπεζικών μετοχών.

Για την Τράπεζα Πειραιώς, όσο βρίσκεται κάτω από το όριο του 0,75 ευρώ, η τάση είναι άκρως πτωτική και μόνο η επιστροφή πάνω από αυτή την τιμή θα σηματοδοτήσει αλλαγή στο διάγραμμά της. Η στήριξη του 0,75 ευρώ ήταν το κάτω όριο, το οποίο διασπάστηκε και πλέον η στήριξη βρίσκεται στο 0,50 ευρώ.

Το διάγραμμα του Τραπεζικού Δείκτη

 

Τέλος, για τον δείκτη της υψηλής κεφαλαιοποίησης, η παραμονή πάνω από τις 1.670 μονάδες έχει δώσει το προβάδισμα στους αγοραστές. Η βραχυπρόθεσμη άνοδος στην αγορά θα ενισχυθεί περισσότερο, αν το pivot point των 1.700 μονάδων, που είναι η αντίσταση, παραβιαστεί στις επόμενες συνεδριάσεις. Η στήριξη χαμηλότερα είναι στις 1.640 και τις 1.560 μονάδες.

Μόνο, ωστόσο, η ανοδική διαφυγή πάνω από τις 1.750 μονάδες θα είναι σήμα ότι κάτι αλλάζει προς το καλύτερο στην εγχώρια αγορά μετοχών.

Το διάγραμμα του Δείκτη Υψηλής Κεφαλαιοποίησης

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v