Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Οι μετοχές-φαβορί για το πρώτο τρίμηνο

Γιατί η ανάγνωση των επιδόσεων του Ιανουαρίου μπορεί να δείξει πώς θα εξελιχθεί σε μεγάλο βαθμό η φετινή χρονιά. Η έκδοση του πενταετούς ομολόγου και η αντίδραση του ΧΑ. Οι θετικοί πρωταγωνιστές.

Οι μετοχές-φαβορί για το πρώτο τρίμηνο

Παρότι η συναλλακτική δραστηριότητα στο Χρηματιστήριο της Αθήνας συνεχίζει να είναι υποτονική τον πρώτο μήνα του 2019, έχει ήδη διαφανεί σε ποια σημεία θα υπάρξει πιο έντονη κινητικότητα, είτε θετική, είτε αρνητική. Είναι άκρως χαρακτηριστικό ότι η αγορά συνεχίζει να εστιάζει σε μετοχές με ισχυρά θεμελιώδη και «να τιμωρεί» εταιρείες με σημαντικά ανοικτά μέτωπα (με πιο χαρακτηριστικές περιπτώσεις τις τραπεζικές μετοχές).

Σε κάθε περίπτωση, η ανάγνωση των επιδόσεων και των… αποδόσεων του Ιανουαρίου μπορεί να δείξει πώς θα εξελιχθεί σε μεγάλο βαθμό η φετινή χρονιά, στην περίπτωση που δεν καταγραφεί κάποιο γεγονός που θα επηρεάσει καταλυτικά την τάση.

Η αγορά μετοχών και ο Γενικός Δείκτης ολοκλήρωσαν τον πρώτο μήνα του έτους με άνοδο 3,6%, όμως οι απώλειες του τραπεζικού κλάδου κατά 13% κάνουν την εικόνα αρκετά πιο βαριά. Από την άλλη πλευρά, ο μήνας που ξεκίνησε προμηνύει υψηλή μεταβλητότητα για τις τραπεζικές μετοχές αφού, πλην των ανοιχτών θεμάτων, είναι παραδοσιακά μήνας μεγάλων διακυμάνσεων τόσο στο Χ.Α. όσο και στο εξωτερικό.

Ο βασικός χρηματιστηριακός δείκτης ξεκίνησε τη χρονιά πάνω από τις 600 μονάδες, με τις τελευταίες συνεδριάσεις να είναι ανοδικές και με βοήθειες και από την έκδοση του πενταετούς ομολόγου. Σε επιμέρους μετοχές, ωστόσο, υπάρχει σημαντικό περιθώριο διαφοροποίησης το επόμενο χρονικό διάστημα και αυτό έχει διαφανεί ήδη από το τέλος του πρώτου μήνα του έτους.

Παρά τη μικρή άνοδο στον Γενικό Δείκτη, σημαντικές μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης έχουν οδηγηθεί σε «πιο δύσκολες» τεχνικές περιοχές. Στο διάστημα μηνός, οι πιο δεικτοβαρείς μετοχές κινούνται με υψηλά κέρδη: η Coca Cola HBC κινείται στις παρυφές των 30 ευρώ με κέρδη 7%, ο ΟΤΕ διαμορφώνεται στα 11 ευρώ με άνοδο 15%, ο ΟΠΑΠ στα 8,8 ευρώ με άνοδο 15% και ο Μυτιληναίος στα 8,5 ευρώ με άνοδο 14%.

Η επόμενη σημαντική ζώνη για τον εγχώριο Γενικό Δείκτη εντοπίζεται στην περιοχή των 650 μονάδων. Η περιοχή είναι αξιόλογη αντίσταση για την αγορά και πιθανό σημείο ενδιαφέροντος για τους επενδυτές, αλλά αν οι συνθήκες στις διεθνείς αγορές επιδεινωθούν, όπως έγινε και πέρσι τον Φεβρουάριο, τότε το αμέσως επόμενο σημείο είναι οι 550 μονάδες. Το καλό σενάριο για την αγορά ενεργοποιείται μόνο με επαναφορά άνω των 660 μονάδων και εξαντλείται για την ώρα στη ζώνη των 730-740 μονάδων.

Οι πρωταγωνιστές

Με την έκδοση του νέου πενταετούς ομολόγου και την εξομάλυνση των εγχώριων αποδόσεων, οι εγχώριες δεικτοβαρείς μετοχές αναβαθμίστηκαν άμεσα, παίρνοντας πίσω τις απώλειες που σημείωσαν στη διάρκεια του προηγούμενου έτους. Αντίθετα, στις τραπεζικές μετοχές οι επενδυτές και οι αναλυτές δεν έχουν ακόμα πιο καθαρή εικόνα για το τι να περιμένουν για φέτος, αφού τα σχέδια για συστημική επίλυση του προβλήματος των NPEs δεν έχουν ξεκαθαρίσει.

Η γενική εικόνα ωστόσο δείχνει ότι το 2018 ήταν ένα «καλό έτος» για τις εταιρείες του Χ.Α. και το 2019 έχει όλες τις προδιαγραφές να είναι ακόμη καλύτερο. Θετικό είναι επίσης ότι το ταμπλό μέχρι τώρα έχει πριμοδοτήσει μετοχές με θετικές εξελίξεις στα θεμελιώδη τους και έχει αδιαφορήσει για εταιρείες με αρνητικά cashflow και υψηλό δανεισμό.

Στους θετικούς πρωταγωνιστές για τον πρώτο μήνα του έτους, από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης είναι οι τίτλοι των ΟΤΕ, ΟΠΑΠ, Μυτιληναίος, ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή, Jumbo και ΕΛΛΑΚΤΩΡ, με κέρδη άνω του 10%. Επίσης, η Coca Cola HBC, τα Ελληνικά Πετρέλαια, η Lamda και ο Fourlis ξεπερνούν σημαντικά τον Δείκτη.

Από την ευρύτερη αγορά και τις μικρότερες κεφαλαιοποιήσεις, οι υπεραποδόσεις είναι πολύ υψηλότερες. Δεν είναι τυχαίο ότι ο δείκτης της μεσαίας κεφαλαιοποίησης κινείται από τις αρχές του έτους με +8%, όταν η υψηλή κεφαλαιοποίηση είναι στο +5% και οι τράπεζες στο -13%. Οι Τεχνική Ολυμπιακή, Intrakat, Profile, AS Company, ΕΛΤΕΧ Άνεμος και Παπουτσάνης κινούνται με κέρδη άνω του 15% από τις αρχές του έτους.

Στον αντίποδα, ο πρώτος μήνας έχει ως αρνητικούς πρωταγωνιστές τις τράπεζες. Φέτος, πλην της Eurobank και της Τράπεζας Αττικής που σημειώνουν μικρές απώλειες 1,5% και 2,5% αντίστοιχα, οι τίτλοι των Alpha Bank, ETE και Πειραιώς υποχωρούν 17%, 12% και 32% αντίστοιχα.

Εντονα αρνητικό πρόσημο σημειώνει και η ΓΕΚ-ΤΕΡΝΑ με -9%, ενώ η αποτυχία της δημόσιας πρότασης της Τιτάν εξέπληξε αρνητικά την αγορά, με τον τίτλο να παραμένει ωστόσο σε θετικός έδαφος για φέτος. Η αδυναμία των τίτλων των ΕΧΑΕ και ΑΔΜΗΕ να ακολουθήσουν την αγορά, ενώ σημειώνουν υψηλές απώλειες στο προηγούμενο δωδεκάμηνο, επίσης είναι ένα αρνητικό χαρακτηριστικό του πρώτου μήνα του έτους.

Από τη μεσαία κεφαλαιοποίηση, η αγορά «έχει τιμωρήσει» με το ξεκίνημα της χρονιάς τις Space, Νηρέα και Cenergy.

Το στοίχημα του Φεβρουαρίου

Ο Φεβρουάριος είθισται να εμφανίζει αρνητική εποχικότητα τόσο σε επίπεδο τραπεζικών μετοχών, όσο και σε επίπεδο Γενικού Δείκτη. Πέρυσι ήταν πολύ δύσκολος για τις διεθνείς μετοχικές αγορές, υποχρεώνοντας σε απώλειες 5% τον Γενικό Δείκτη του Χ.Α. Για την περίοδο 2007-2018, ο Γενικός Δείκτης τις οκτώ φορές σημείωσε πτώση από -1% έως -13,7% και τέσσερις φορές άνοδο από 2,2% έως 22%, με τον μέσο όρο της τελευταίας δεκαετίας να είναι στο -0,7%.

Αντίστοιχα, οι αποδόσεις για τον τραπεζικό δείκτη είναι ακόμα χαμηλότερες για τον επόμενο μήνα, με το voaltitlity να είναι πολύ υψηλό. Την τελευταία 10ετία, ο Φεβρουάριος είθισται να εμφανίζει πτώση της τάξεως του 5% (μέση τιμή) με τις θετικές αποδόσεις να εμφανίζονται μόνο τρεις φορές έναντι επτά ετών πτώσης. Τα θετικά πρόσημα διαμορφώνονται από 6,5% έως 24,6% και, στον αντίποδα, τα αρνητικά από -1% έως -26%.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v