Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Η μοιρασιά των 70 δισ. με ΑΜΚ και εταιρικά ομόλογα

Ξεπέρασαν τα 70 δισ. ευρώ τα κεφάλαια που αντλήθηκαν σε 11 χρόνια, με τη μερίδα του λέοντος να κατευθύνεται στις τράπεζες. Πίνακες για νέες εισαγωγές, ΑΜΚ και εταιρικά ομόλογα. Οι εκτιμήσεις για το 2019.

ΧΑ: Η μοιρασιά των 70 δισ. με ΑΜΚ και εταιρικά ομόλογα

Στις αρχές του 2018, σειρά χρηματιστηριακών παραγόντων είχε εκφράσει την αισιοδοξία πως μέσα στη χρονιά θα είχαμε σημαντική κινητικότητα τόσο σε ό,τι αφορά την είσοδο νέων εταιρειών στο ΧΑ, όσο και ως προς την έκδοση αρκετών εταιρικών ομολόγων.

Η πηγή της συγκεκριμένης αισιοδοξίας βασιζόταν όχι μόνο στις εκδηλώσεις αρχικού ενδιαφέροντος που είχαν εκδηλωθεί από αρκετές εταιρείες, αλλά και στο σενάριο που ήθελε ένα θετικό χρηματιστηριακό κλίμα βασισμένο στην «έξοδο από τα μνημόνια» και την πορεία της ελληνικής οικονομίας σε ένα μεσομακροπρόθεσμο κανάλι ανοδικού ΑΕΠ.

Εκ των υστέρων -και όπως προκύπτει από τα στοιχεία των δύο παρατιθέμενων πινάκων-, οι σχετικές επιδόσεις του ΧΑ ήταν ιδιαίτερα πενιχρές καθώς έλαβε χώρα μία μόνο εισαγωγή νέας εταιρείας (της CNL Capital, μια έκδοση 4,16 εκατ. ευρώ) και τρεις εκδόσεις εταιρικών ομολόγων (Coral, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, B&F) μέσω των οποίων αντλήθηκαν 235 εκατ. ευρώ.

Συνολικά, μπορεί το ποσό των 69,2 δισ. ευρώ (άνω των 70 δισ. ευρώ, αν προστεθούν και τα ποσά των εταιρικών ομολόγων) που αντλήθηκε μέσω του ΧΑ κατά την ενδεκαετή περίοδο 2008-2018 να φαντάζει ιδιαίτερα μεγάλο για μια «περιφερειακή» χρηματιστηριακή αγορά όπως η Ελλάδα, ωστόσο το ποσό αυτό προήλθε κατά κύριο λόγο:

α) Από τις (υποχρεωτικές) επανακεφαλαιοποιήσεις των συστημικών τραπεζών κατά την τριετία 2013-2015.

β) Από τους βασικούς μετόχους, στρατηγικούς επενδυτές και πιστωτές που κάλυψαν σχεδόν αποκλειστικά ΑΜΚ αρκετών εισηγμένων εταιρειών, καθώς οι μέτοχοι μειοψηφίας δεν εκδήλωσαν σχετικό ενδιαφέρον.

Ειδικότερα, κατά την περίοδο 2011-2018 είχαμε μόνο πέντε εισαγωγές νέων εταιρειών: της ΕΛΤΕΧ Άνεμος (η οποία μάλιστα πρόκειται να απορροφηθεί από την ΕΛΛΑΚΤΩΡ), των Intercontinental-International ΑΕΕΑΠ, BriQ Properties ΑΕΕΑΠ και ΑΔΜΗΕ (που δεν «σήκωσαν» νέα κεφάλαια από το ΧΑ) και της CNL Capital, η οποία άντλησε κάτι παραπάνω από τέσσερα εκατ. ευρώ.

Αντίθετα, πολύ περισσότερες ήταν οι -με τον έναν ή τον άλλον τρόπο- αποχωρήσεις εισηγμένων εταιρειών από το ΧΑ, μεταξύ των οποίων ολοκληρώθηκαν ή δρομολογούνται αυτές των Κορρές, Kleeman, Μάρμαρα Κυριακίδη, Envitec, Μινωικές Γραμμές, Υγεία, Druckfarben, Grivalia, ΕΛΤΕΧ Άνεμος, Nexans Hellas, Κρητών Άρτος, Νηρέας και Σελόντα.

Μεγαλύτερη κινητικότητα υπήρξε στο μέτωπο της έκδοσης εταιρικών ομολόγων κατά την τριετία 2016-2018, όπου έλαβαν χώρα (βλέπε στοιχεία δεύτερου παρατιθέμενου πίνακα) έντεκα εκδόσεις δέκα εταιρειών, οι οποίες δανείστηκαν αθροιστικά κάτι παραπάνω από 900 εκατ. ευρώ.

Οι φετινές εκτιμήσεις

Κύκλοι της αγοράς εμφανίζονται φέτος σαφώς επιφυλακτικοί για το αν και πόσες εταιρείες θα «χτυπήσουν την πόρτα» της ΕΧΑΕ, είτε για να εισαχθούν στο ΧΑ, είτε για να εκδώσουν εταιρικό ομόλογο. Το μόνο βέβαιο είναι ότι επίκειται η παράλληλη διαπραγμάτευση της βορειοελλαδίτικης ασφαλιστικής εταιρείας INTERLIFE (δεν θα συνοδευθεί από άντληση νέων κεφαλαίων), η οποία είναι ήδη εισηγμένη στη Νέα Αγορά του Χρηματιστηρίου Αξιών Κύπρου.

Σύμφωνα επίσης με παράγοντες της αγοράς, «είναι αρκετές οι εταιρείες που έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον για το ΧΑ και κυρίως για την έκδοση εταιρικού ομολόγου (μεταξύ και αυτών εταιρεία του ομίλου Βασιλάκη). Πιστεύουμε ότι θα υπάρξουν εξελίξεις μέσα στο 2019, αρκεί να αμβλυνθεί ένα κλίμα γενικότερης αβεβαιότητας, που έχουν δημιουργήσει διεθνείς εξελίξεις αλλά και οι φετινές επικείμενες εκλογικές αναμετρήσεις».

Χαρακτηριστική άλλωστε είναι η πρόσφατη σύναψη μνημονίου συνεργασίας μεταξύ της ΕΧΑΕ και της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (EBRD), στόχος του οποίου είναι η έναρξη προγράμματος που θα προετοιμάζει μικρομεσαίες ελληνικές επιχειρήσεις να ενταχθούν στο Χρηματιστήριο της Αθήνας (ΑΜΚ, εταιρικά ομόλογα, ενίσχυση από ΑΚΕΣ-ΕΚΕΣ).

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v