Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τα ντεσού του τραπεζικού ράλι στο Χρηματιστήριο

Συνεχίζει ανοδικά ο ΓΔ. Γιατί οι επενδυτές ξαναβάζουν τις εγχώριες τράπεζες στο επενδυτικό... ραντάρ. Θετικά προεξοφλείται η επικείμενη έκδοση του νέου ομολόγου. Οι στηρίξεις και αντιστάσεις για τις τράπεζες. Εν αναμονή της Moody's οι επενδυτές.

Τα ντεσού του τραπεζικού ράλι στο Χρηματιστήριο

Μεγάλη θετική έκπληξη ήταν η τελευταία εβδομάδα του Φεβρουαρίου, η οποία ολοκλήρωσε τον μήνα με σημαντικά κέρδη.

Η αγορά είναι πλέον πολύ κοντά στο να δώσει σινιάλο και σε πιο συντηρητικά χαρτοφυλάκια ότι «κάτι πάει να αλλάξει», αφού μπόρεσε να κινηθεί και να διατηρηθεί πάνω από τον απλό κινητό μέσο όρο των 200 ημερών. Εξακολουθεί δε να προεξοφλεί θετικά την επικείμενη έκδοση του νέου ομολόγου και, με την απουσία πωλητών, κινείται υψηλότερα. Περιμένει δε την ετυμηγορία της Moody's αργά σήμερα το βράδυ για την ελληνική οικονομία.

Η πορεία του τραπεζικού δείκτη σε όλη τη διάρκεια του μήνα αποτελεί πρώτη ένδειξη ότι σημαντικοί παίκτες από το εξωτερικό αρχίζουν να βλέπουν το ποτήρι «μισογεμάτο» στο θέμα των εκλογών, της οικονομίας και της επίλυσης του ζητήματος των κόκκινων δανείων.

Η «αγελαία» τους συμπεριφορά αποτελεί ένα δεύτερο δείγμα ότι «κάτι κινείται» μετά από καιρό στην εγχώρια αγορά μετοχών. Αυτό που μένει να φανεί στις πρώτες συνεδριάσεις του Μαρτίου είναι σε τι ποσοστό η προηγούμενη εβδομάδα επηρεάστηκε από το short squeeze (το οποίο μάλλον ήταν χαμηλό), τα πιθανά flows του MSCI Greece (οι εκτιμήσεις αναφέρουν μικρές αναδιαρθρώσεις) και την έκδοση του νέου ομολόγου.

Η σημαντικότερη πηγή προεξόφλησης θετικών ειδήσεων μάλλον φαίνεται να είναι τα δύο σχήματα συστημικής αντιμετώπισης του προβλήματος των NPEs. Αν εκεί εδράζει η αναζωπύρωση του ενδιαφέροντος, τότε οποιαδήποτε αρνητική είδηση μπορεί να προκαλέσει και πάλι «ρήγμα» στον τραπεζικό κλάδο.

H διάσπαση της ζώνης των 690 μονάδων, όπως ήταν αναμενόμενο, προκάλεσε ευφορία στην αγορά και κίνηση σε υψηλότερα επίπεδα άμεσα. Μετά από αρκετό καιρό, στην αγορά εξελίσσεται ομαλά ένα θετικό σενάριο, σε συγχρονισμό με τη βελτίωση στην αγορά των ομολόγων. Η εκ νέου προσέγγιση των δύο αγορών είναι υγιές σημάδι για την πορεία των μετοχών. Πιο τεχνικά, το θετικό στοιχείο μέχρι στιγμής είναι ότι η αγορά παραμένει, παρά τα intraday profit taking, πάνω από τις 666 μονάδες αλλά και πάνω από τις 689 μονάδες, στις «νευρικές» συνεδριάσεις της εβδομάδας.

Σε αυτό το επίπεδο, είναι τα profit taking των επενδυτών που κινούνται με γνώμονα τα μικρότερα time frames. Οι 690 μονάδες του απλού μέσου όρου των 200 ημερών είναι πλέον η περιοχή αναφοράς για την αγορά, όσο θα προσπαθεί να κάμψει την επόμενη αντίσταση στις 705-715 μονάδες. Υψηλότερα οι 730 μ. και οι 760 μ.

Το διάγραμμα του Γενικού Δείκτη

 

O τραπεζικός δείκτης από το χαμηλό επίπεδο των 363 μονάδων στα μέσα Ιανουαρίου σημειώνει κέρδη 50% και έφτασε στην πρώτη ισχυρή ζώνη αντίστασης στις 545-550 μονάδες, που είναι και τα υψηλά του Νοεμβρίου πέρυσι. Οι στηρίξεις πλέον είναι στις 487-500 μονάδες, αλλά και στη ζώνη των 450-465 μονάδων. Δεν επιτρέπεται κίνηση χαμηλότερα, για να συνεχιστεί το θετικό ανοδικό κλίμα.

Για την Εθνική Τράπεζα, η απαλλαγή από το Titlos και η θετική «φημολογία» για τα σχέδια ΤΧΣ και ΤτΕ έχουν δώσει φτερά στη μετοχή και την έφεραν στα 1,50-1,60 ευρώ ανά μετοχή, που ήταν ο στόχος. Όσο παραμένει πάνω από το 1,40 ευρώ, στοχεύει στα 1,77-1,82 ευρώ.

Η Αlpha Βank, μετά τη διάσπαση της σημαντικής ζώνης αντίστασης του 1,01 ευρώ, προχώρησε στην επόμενη περιοχή του 1,20 ευρώ. Ανοδική διάσπασή της ανοίγει τον δρόμο για τα 1,30-1,35 ευρώ και έπειτα στα 1,45-1,50 ευρώ. Ενδιάμεση στήριξη, η περιοχή στο 1,15 ευρώ.

Η Eurobank, μετά από μακρά περίοδο συσσώρευσης στο διάστημα 0,44-0,60 ευρώ, το διέσπασε ανοδικά και έφτασε έως το 0,67 ευρώ. Υψηλότερα το 0,70 ευρώ και έπειτα τα 0,76-0,78 ευρώ.

Για την Τράπεζα Πειραιώς, η διάσπαση του 0,85 ευρώ δικαίωσε την εκτίμηση ότι η τιμή θα κινούνταν έντονα ανοδικά προς 1,00-1,10 ευρώ, ωστόσο το σχεδόν limit up οδήγησε τη μετοχή κοντά στην επόμενη ζώνη ενδιαφέροντος, που είναι το 1,35 ευρώ. Στήριξη πλέον τα 1,05-1,10 ευρώ.

Το διάγραμμα του Τραπεζικού Δείκτη

 

Τέλος, για τον δείκτη της υψηλής κεφαλαιοποίησης, η ανοδική διαφυγή πάνω από τις 1.800 μονάδες γρήγορα δείχνει κάτι να αλλάζει προς το καλύτερο στην εγχώρια αγορά μετοχών. Το ζητούμενο είναι να διατηρηθεί ως στήριξη αυτό το επίπεδο και να προχωρήσει πάνω από την αντίσταση των 1.850 μονάδων.

Το διάγραμμα του Δείκτη Υψηλής Κεφαλαιοποίησης

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v