Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Πώς μπορούν να αποφύγουν την αναγκαστική εκποίηση τίτλων οι επενδυτές

H ανακοίνωση του Κεντρικού Αποθετηρίου Τίτλων προς τους δικαιούχους Μερίδων Επενδυτή στο Σύστημα Άυλων Τίτλων (Σ.Α.Τ.) με υπόλοιπα διαθεσίμων τίτλων στον Ειδικό Λογαριασμό.

ΧΑ: Πώς μπορούν να αποφύγουν την αναγκαστική εκποίηση τίτλων οι επενδυτές

Σε εφαρμογή της παρ. 9 του Άρθρου 29 του ν.4569/2018, το Διοικητικό Συμβούλιο της εταιρίας «Ελληνικό Κεντρικό Αποθετήριο Τίτλων Α.Ε.» (ATHEXCSD), κατά τη συνεδρίαση της 7/11/2018, εξέδωσε την υπ’ αριθμ. 7 σχετική απόφαση («Τεχνικά και διαδικαστικά θέματα για την εφαρμογή των διατάξεων του άρθρου 29 παρ. 7, 8 και 9 του ν. 4569/2018»), η οποία έχει δημοσιευτεί στην ιστοσελίδα της εταιρίας (www.athexgroup.gr) , καθώς και στις εφημερίδες «ΤΑ ΝΕΑ» & «ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ» στο φύλλο της Δευτέρας 12/11/2018. Επιπλέον, έχει εκδοθεί το από 8/11/2018 δελτίο τύπου («Αποφάσεις Διοικητικού Συμβουλίου ATHEXCSD») που επίσης δημοσιεύεται στην ιστοσελίδα της εταιρείας .

Με την ανωτέρω απόφαση, μεταξύ άλλων, ρυθμίζονται τεχνικά και διαδικαστικά θέματα που αφορούν την αναγκαστική εκποίηση των υπολοίπων κινητών αξιών (κατασχεμένων, διαθεσίμων και βεβαρημένων) στον ειδικό λογαριασμό των δικαιούχων, στις περιπτώσεις που δεν καταστεί δυνατή η εμπρόθεσμη μεταφορά τους σε λογαριασμό χειριστή στο Σύστημα Άυλων Τίτλων (Σ.Α.Τ.).

Στο παραπάνω πλαίσιο, οι δικαιούχοι Μερίδων Επενδυτή στο Σύστημα Άυλων Τίτλων (Σ.Α.Τ.) με υπόλοιπα διαθεσίμων τίτλων στο Ειδικό Λογαριασμό, προκειμένου να αποφευχθεί η εκποίησή τους, απαιτείται να προβούν κατά περίπτωση στις ακόλουθες ενέργειες:

A. Οι δικαιούχοι που δεν διαθέτουν ενεργό Λογαριασμό Χειριστή, ως προκαταρκτικό βήμα για τη συνέχιση των εργασιών μεταφοράς των αξιών τους από τον Ειδικό Λογαριασμό, απαιτείται να συνάψουν σύμβασης συνεργασίας με Χειριστή (Χρηματιστηριακή εταιρία ή Τράπεζα) της επιλογής τους. Για διευκόλυνση, στο Παράρτημα της παρούσης περιλαμβάνονται τα στοιχεία των εν ενεργεία Χειριστών Σ.Α.Τ.

B. Οι δικαιούχοι που ήδη διαθέτουν ενεργό λογαριασμό Χειριστή (ή θα προβούν στις ενέργειες για τη δημιουργία του μέσω των οδηγιών υπό το 1 ανωτέρω), απαιτείται να προβούν στη μεταφορά τους σε λογαριασμό χειριστή της επιλογής τους, καταθέτοντας σχετικό αίτημα στην Υπηρεσία Εξυπηρέτησης Επενδυτών της εταιρείας μας, έως και την Τετάρτη 13/03/2019 (16:00).

Ειδικότερα, για την έγκαιρη πραγματοποίηση της ανωτέρω μεταφοράς αξιών από τον Ειδικό Λογαριασμό σε ενεργό Λογαριασμό Χειριστή της Μερίδας Επενδυτή των δικαιούχων που αφορά, απαιτούνται τα ακόλουθα βήματα:

1. Επικαιροποίηση των στοιχείων της Μερίδας των δικαιούχων, η οποία μπορεί να πραγματοποιηθεί μέσω του αρμόδιου Χειριστή τους ή μέσω της Υπηρεσίας Εξυπηρέτησης Επενδυτών της εταιρείας μας. Στην περίπτωση που η επικαιροποίηση στοιχείων πραγματοποιηθεί μέσω της εταιρείας μας, επισημαίνεται ότι η εν λόγω υπηρεσία παρέχεται χωρίς χρέωση και απαιτείται η υποβολή σχετικής Αίτησης Μεταβολής Στοιχείων, είτε με αυτοπρόσωπη παρουσία του δικαιούχου, είτε ταχυδρομικά με βεβαίωση του γνησίου της υπογραφής του.

2. Μεταφορά των διαθέσιμων κινητών αξιών σε ενεργό Λογαριασμό Χειριστή από τον Ειδικό Λογαριασμό της Μερίδας των δικαιούχων στο Σ.Α.Τ.:

i. Πραγματοποιείται κατόπιν υποβολής στην Υπηρεσία Εξυπηρέτησης Επενδυτών της εταιρείας μας, της Αίτησης Μεταφοράς Αξιών από τον Ειδικό Λογαριασμό σε ενεργό Λογαριασμό Χειριστή του δικαιούχου, είτε με αυτοπρόσωπη παρουσία του, είτε ταχυδρομικά με βεβαίωση του γνησίου της υπογραφής του.

ii. Η υπηρεσία παρέχεται με χρέωση (Απόφαση 1 Δ.Σ. ATHEXCSD / άρθρα 13 & 14) ανά επιμέρους κίνηση μεταφοράς, με ποσό ίσο με το μικρότερο μεταξύ των 20 € και του 20% επί της αξίας της μεταφοράς. Ως αξία της μεταφοράς λαμβάνεται η τιμή κλεισίματος της προηγούμενης ημέρας επί του αριθμού των αξιών.
Κατόπιν αυτών, επισημαίνεται ότι στην περίπτωση μη εμπρόθεσμης (έως την Τετάρτη 13/3/2019) μεταφοράς των διαθεσίμων αξιών από τον Ειδικό Λογαριασμό σε ενεργό Λογαριασμό της Μερίδας Επενδυτή των δικαιούχων στο Σ.ΑΤ., οι εν λόγω αξίες θα εκποιηθούν εντός της περιόδου εκποίησης, από 27/03/2019 έως 14/06/2019, όπως προσδιορίζεται στην ανωτέρω απόφαση αρ. 7 του Διοικητικού Συμβουλίου της ATHEXCSD. Το προϊόν της εκποίησης, για όσες αξίες τελικά εκποιηθούν, μετά από αφαίρεση των πάσης φύσεως τελών ή εξόδων της εκποίησης, καθώς και οι αξίες που δεν θα εκποιηθούν, θα κατατεθούν στο Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων επ’ ονόματι του δικαιούχου, την Παρασκευή 21/06/2019.

Πληροφορίες για τη διαδικασία και τους ειδικότερους όρους διενέργειας των εκποιήσεων των σχετικών διατάξεων του ν.4569/2018 (Άρθρο 29, παρ. 7, 8 και 9) δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα www.athexgroup.gr/Law4569, ενώ οι Πίνακες ανάθεσης εκποιούμενων αξιών δικαιούχων σε Μέλη και ο Πίνακας υπολοίπων εκποιούμενων αξιών ανά ημέρα εκποίησης δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα www.athexgroup.gr/Law4569-ForcedSales.

Για περισσότερες πληροφορίες, μπορείτε να απευθύνεστε στην Υπηρεσία Εξυπηρέτησης Επενδυτών:
Διεύθυνση: Λεωφόρος Αθηνών 110, 104 42 Αθήνα

Τηλ. (+30) 210 336 6776 (09:00 - 17:00, Δευτέρα έως Παρασκευή)
E-mail: [email protected]
Web: https://athexgroup.gr/investors-area

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v