Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Η στρατηγική των ξένων μέχρι τις κάλπες

Η παροχολογία της κυβέρνησης, το εύλογο ερώτημα για το αποτέλεσμα της κάλπης στις 26 Μαΐου και τι θα μπορούσε αυτό να...πυροδοτήσει, οδηγούν τους traders σε περιορισμένες κινήσεις. Τα σενάρια στον δρόμο προς τις ευρωεκλογές.

ΧΑ: Η στρατηγική των ξένων μέχρι τις κάλπες

Οσο η Wall Street δεν δίνει σήμα σοβαρής διόρθωσης τόσο οι long, όπου γης, θα διατηρούν το συγκριτικό πλεονέκτημα που έχουν ενισχύσει στο πρώτο 4μηνο του 2019.

Το αυτό ισχύει και για το ΧΑ, που παρά τις ενδείξεις...κόπωσης, που γίνονται εμφανείς τις τελευταίες συνεδριάσεις συντηρεί την τάση που φέρνει το ελληνικό χρηματιστήριο πρώτο από την πλευρά της απόδοσης με τον ΓΔ να "μετρά" απόδοση 26,26% (από την αρχή του έτους), περίπου όσο και ο FTSE25 με κλάδο-αιχμής τον τραπεζικό, καθώς ο ΔΤΡ "μετρά" 45,18% στο ίδιο διάστημα.

Τι μέλλει γενέσθαι για τη συνέχεια εκτός και εντός, θα φανεί (περισσότερο όσον αφορά στα...εντός) τις επόμενες ημέρες και στην διαδρομή προς τις κάλπες της 26ης Μαΐου.

Εκτός, στη Νέα Υόρκη είναι οι οικονομικές επιδόσεις των κολοσσών και ομίλων τεχνολογίας, που ωθούν τον Nasdaq σε νέα ιστορικά υψηλά (κέρδη 3,3% για τη μετοχή της Amazon την Παρασκευή), με θετικό αντίκτυπο και από τα στοιχεία για την απασχόληση.

Για την συνέχεια στην Wall Street, κυρίως δύο είναι οι ρυθμιστές της τάσης: Η αποσαφήνιση της πολιτικής που θα ακολουθήσει η Fed (με επιτόκια, χρέος/ομόλογα) με τον Πρόεδρο των ΗΠΑ να παρεμβαίνει ευθέως στους χειρισμούς του επικεφαλής της Κεντρικής Τράπεζας και η επισημοποίηση της συμφωνίας Ουάσιγκτον- Πεκίνου σχετικά με τις μεταξύ τους εμπορικές (αλλά όχι μόνο) σχέσεις. Εκτίμηση μου, εδώ και καιρό, πως το τελευταίο θα σηματοδοτήσει την κορύφωση της σε εξέλιξη ανοδικής κίνησης αλλά θα δούμε...

Σε σχέση με την Wall Street οι ευρωπαϊκές αγορές ναι μεν διατηρούν το ανοδικό momentum αλλά σε απόκλιση/discount με την "αγορά των αγορών" , σε μία συγκυρία που στην Γερμανία... ναυαγούν οι προσπάθειες διάσωσης (γιατί περί αυτού πρόκειται) της Deutsche Bank και τα μηνύματα για το εκλογικό αποτέλεσμα της 26 Μαϊου δεν είναι και τα καλύτερα για το...Βυζάντιο των Βρυξελλών.

Στα καθ΄ ημάς η αναβάθμιση από την DBRS εν μέρει εξισορροπεί τη... μη αναβάθμιση από την Standard & Poor's και τις αιτιάσεις του οίκου αξιολόγησης για το πρόβλημα των τραπεζικών NPLs/NPEs και της... βραδυπορίας όσον αφορά στις εξελίξεις για την έγκριση των σχεδίων της Αθήνας με σκοπό την δραστική μείωση τους. Ωστόσο το τελευταίο διάστημα είναι εμφανές το... χαμήλωμα της ταχύτητας από την πλευρά των διαχειριστών κεφαλαίων και κάθε λογής funds. Από τη μία οι διψήφιες αποδόσεις και το φυσιολογικό "κλείδωμα" ενός μικρού μέρους τους από την άλλη η "πολιτική παράμετρος" έχουν οδηγήσει σε "κράτει" την πλειονότητα των ξένων (και..ξένων ) παικτών.

Η παροχολογία της κυβέρνησης, το εύλογο ερώτημα για το αποτέλεσμα της κάλπης και τι αυτό θα μπορούσε να... πυροδοτήσει οδηγεί σε περιορισμό των κινήσεων των traders. Εάν στις συνεδριάσεις που θα ακολουθήσουν δεν αυξηθεί και πάλι ο τζίρος (σε πάνω από 50-55 εκατ.) θα πρόκειται όντως για επιβεβαίωση της εκτίμησης για την στάση που έχουν υιοθετήσει οι διαχειριστές.

Στην ευρύτερη περιοχή των 780 μονάδων (για τον ΓΔ) μία σημαντική αντίσταση, για την πειστική υπέρβαση της οποίας απαιτούνται νέα... καύσιμα, αύξηση συναλλαγών και επανεργοποίηση των funds. Προς τις 750 μονάδες διαμορφώνεται μία κοινά αποδεκτή-από long και short παίκτες- βάση στήριξης, σημείο αναφοράς που δεν ακυρώνει την όλη κίνηση που εξελίσσεται από τα μέσα Ιανουαρίου. Αλλά και χαμηλότερα, διαδοχικά, έως τις 720 μονάδες μία ενδεχόμενη διόρθωση δεν θα άλλαζε το momentum της αγοράς.

Προσώρας πιθανότερο σενάριο είναι αυτό της πλαγιοκαθοδικής κίνησης, με ελεγχόμενες κινήσεις από τις δύο πλευρές και εντατικοποίηση του stock picking, καθώς τις τελευταίες συνεδριάσεις φάνηκε πως άσχετα με την διακύμανση του δείκτη αρκετές μετοχές (απ' όλες τις κατηγορίες ) μπορούν να διαφοροποιηθούν ανοδικά. Ενδεικτικό το γεγονός, πως τα νέα υψηλά, στα 33 ευρώ, για τη μετοχή της Coca Cola σημειώθηκαν σε αυτή την φάση της αγοράς (στις 2 Μαίου) και ενόσω ήταν σε διόρθωση ο τίτλος του ΟΤΕ (από τα 12,68 της 11/4 προς τα 11,98 της Παρασκευής).

Στο ίδιο διάστημα σημειώθηκαν υψηλές αποδόσεις για μετοχές και του δείκτη (ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, Grivalia, ΕΧΑΕ, Μυτιληναίος, ΟΛΠ, ΟΠΑΠ, Sarantis, Fourlis ) αλλά και χαμηλότερων κατηγοριών (ΑΒΑΞ, ΚΛΜ, Κρι Κρι - με νέο ιστορικό υψηλό στα 5,28 ευρώ- , Νηρέα, Πλαστικά Θράκης ) όπως επίσης για Περσεύς, Κτήμα Λαζαρίδη, Quest, ΟΛΘ, Profile κ.λ.π.

Σε κινήσεις stock picking, που συνδυάζει επίσης με τα "γεμάτα ταμεία" της αγοράς αναφερόταν χθες Σάββατο ο Στέφανος Κοτζαμάνης εστιάζοντας στις 32 εισηγμένες που μπορούν να μηδενίσουν τα δάνεια τους... αύριο και να τους περισσέψουν και 2 δισ. ευρώ.

Οι θιασώτες της συνέχισης της ανοδικής κίνησης, δηλαδή της υπέρβασης των 780 και πορείας προς τις 800-820 μονάδες προσβλέπουν στην δρομολόγηση (μετά την αναβάθμιση της DBRS) για την έκδοση ενός νέου κρατικού ομολόγου (θα είναι 7ετούς διάρκειας για 2-2,5 δισ., με ένα 2,90%;) ωστόσο υπάρχει μία ουσιαστική ένσταση, όπως αυτή προκύπτει από τα...ψιλά γράμματα του S&P για το πρόβλημα των "κόκκινων" δανείων/ανοιγμάτων αλλά και της μη έγκρισης-εισέτι- του σχεδιασμού για το SPV και της "πολιτικής παραμέτρου".

Η τελευταία έχει τη σημασία της, καθώς είναι αρκετοί οι διαχειριστές και τα funds που έχουν τις επιφυλάξεις τους για το που και πως θα μπορούσε να οδηγήσει μία παρατεταμένη προεκλογική περίοδος προς το φθινόπωρο (για τις εθνικές εκλογές). Για αυτό και οι συγκεκριμένοι έχουν ως πρόκριμα τους για το πως θα κινηθούν το αποτέλεσμα των εκλογών της 26 Μαϊου. Ειδικότερα για τα αμερικανικά σπίτια το εύρος της διαφοράς μεταξύ των δύο πολιτικών αντιπάλων θα είναι αυτό, που θα καθορίσει το αν θα παραμείνουν long ή θα γυρίσουν short ένα σημαντικό μέρος των θέσεων τους.

Οποιαδήποτε επιβάρυνση της πολιτικής αβεβαιότητας- μετά τα τέλη Μαίου- το πιθανότερο θα πυροδοτούσε εσπευσμένες ρευστοποιήσεις σε τραπεζικές και blue chips.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v