Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Αυτές είναι οι «φθηνές» μετοχές του ΧΑ

Πόσο ελκυστική είναι η αγορά των εισηγμένων εταιρειών του ΧΑ, με βάση τον επενδυτικό δείκτη EV/EBITDA. Πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα. Αναλυτικός πίνακας κατάταξης των μετοχών και συνεξέτασης των P/E και P/BV.

Αυτές είναι οι «φθηνές» μετοχές του ΧΑ

Μεταξύ των δεικτών που χρησιμοποιούνται από τους χρηματιστηριακούς αναλυτές συγκαταλέγεται και ο δείκτης EV/EBITDA, όπου όσο μικρότερη είναι η τιμή του, τόσο ελκυστικότερη θεωρείται η αγορά μιας συγκεκριμένης μετοχής, όταν οι άλλοι παράγοντες διατηρούνται σταθεροί.

Ο αριθμητής του δείκτη (EV, Enterprise Value) αντανακλά την τρέχουσα αξία της εταιρείας, χωρίς αυτή να έχει καθόλου τραπεζικό δανεισμό. Αν, δηλαδή, μια εταιρεία έχει τρέχουσα χρηματιστηριακή αξία στο ΧΑ 100 εκατ. ευρώ και καθαρό δανεισμό (μακροπρόθεσμες και βραχυπρόθεσμες τραπεζικές υποχρεώσεις μείον ταμείο) 50 εκατ. ευρώ, τότε έχει EV 150 εκατ. ευρώ. Αντίθετα, αν η παραπάνω εταιρεία έχει αρνητικό καθαρό δανεισμό (ταμείο υψηλότερο των συνολικών τραπεζικών υποχρεώσεων) ύψους 20 εκατ. ευρώ, τότε το EV διαμορφώνεται στα 80 εκατ. ευρώ.

Ο παρονομαστής του δείκτη είναι τα λειτουργικά αποτελέσματα της εταιρείας, δηλαδή τα κέρδη προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων (EBITDA).

Η χρησιμότητα του συγκεκριμένου δείκτη έγκειται στο ότι εξετάζει την αποτίμηση μιας εταιρείας ανεξάρτητα από το ύψος του καθαρού της δανεισμού και αντίστοιχα ανεξάρτητα από το κόστος χρηματοδότησης με το οποίο επιβαρύνεται.

Αυτό βέβαια δεν σημαίνει πως (και) ο δείκτης EV/EBITDA δεν στερείται μειονεκτημάτων, όπως:

• Οδηγεί πιθανόν σε εσφαλμένα συμπεράσματα, όταν το EBITDA είτε έχει επηρεαστεί από έκτακτα αποτελέσματα, είτε διαφοροποιείται έντονα από έτος σε έτος (κυκλικοί κλάδοι).

• Δεν συνεξετάζει παράγοντες όπως οι προοπτικές κάθε εταιρείας, ή το κόστος δανεισμού της επιχείρησης, ή τις υποχρεώσεις της επιχείρησης προς τρίτους (προμηθευτές, δημόσιο, λοιπούς πιστωτές).

• Σε ορισμένους κλάδους (π.χ. ασφαλιστικές, χρηματοοικονομικές εταιρείες) η έννοια του EBITDA δεν υφίσταται, άρα ο δείκτης δεν εφαρμόζεται.

Στον παρατιθέμενο πίνακα, κατατάσσονται οι εισηγμένες του ΧΑ με βάση τον δείκτη EV/EBITDA, τα κλεισίματα τιμών της 20ής Μαΐου 2019 και τις οικονομικές επιδόσεις των εταιρειών για το έτος 2018 (δεν περιλαμβάνονται εταιρείες με αρνητικό EBITDA ή εισηγμένες που κλείνουν χρήση κάθε 30ή Ιουνίου).
Παράλληλα, ο πίνακας περιλαμβάνει για καθεμία εταιρεία και τους αντίστοιχους δείκτες P/E (τιμή προς κέρδη ανά μετοχή) και P/BV (τιμή προς λογιστική αξία ανά μετοχή), προκειμένου οι αναγνώστες του Euro2day.gr να συνεκτιμήσουν τις επιδόσεις των εταιρειών και στους τρεις συγκεκριμένους δείκτες.

Με βάση τα στοιχεία του πίνακα:

• Με δείκτη EV/EBITDA χαμηλότερο του 5, διαπραγματεύονταν στις 20 Μαΐου 17 εταιρείες, εκ των οποίων 13 ήταν κερδοφόρες και 6 εξ αυτών είχαν αποτίμηση χαμηλότερη της λογιστικής τους αξίας.

• Άλλες 25 εταιρείες είχαν δείκτη EV/EBITDA μεταξύ του 5 και του 7, εκ των οποίων οι 21 ήταν κερδοφόρες και οι 8 εξ αυτών είχαν αποτίμηση χαμηλότερη της λογιστικής τους αξίας.

• Οι εταιρείες που είχαν τους ελκυστικότερους δείκτες EV/EBITDA ήταν κατά σειρά οι ΕΥΔΑΠ, Αεροπορία Αιγαίου, ΕΥΑΘ, Καρέλιας, Ideal, Ίλυδα, AS Cοmpany, ΕΚΤΕΡ, Alpha Αστικά Ακίνητα και Χαϊδεμένος.

• Μεταξύ των εταιρειών του ΧΑ που έχουν αρκετά ελκυστικό δείκτη συγκαταλέγονται μεταξύ άλλων οι Μυτιληναίος, Motor Oil, Ελληνικά Πετρέλαια, ΟΤΕ, Quest Holdings, Autohellas, Πλαστικά Κρήτης, Πλαστικά Θράκης, ΟΛΘ, ElvalHalcor, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, Καράτζης, PROFILE, Πλαίσιο, Entersoft, Epsilon Net, Performance, REVOIL, Fieratex και Περσεύς.

Είναι προφανές ότι επιβάλλεται η συνεκτίμηση δεικτών, αλλά και η εξέταση των προοπτικών ανάπτυξης των εταιρειών, προκειμένου να δημιουργηθούν χαρτοφυλάκια τα οποία να υπεραποδίδουν έναντι των δεικτών αναφοράς τους.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v