Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Morgan Stanley για Eurobank: Σήμα bullish η τιμολόγηση της τιτλοποίησης

Διατηρεί ο οίκος τη σύσταση overweight για τη Eurobank, με τιμή-στόχο το 1 ευρώ ανά μετοχή. Η Eurobank διαπραγματεύεται με 0,6 φορές την ενσώματη λογιστική αξία του 2020 και με 11% δείκτη αποδοτικότητας για το 2021.

Morgan Stanley για Eurobank: Σήμα bullish η τιμολόγηση της τιτλοποίησης

Η Pimco συμφώνησε να αγοράσει το 95% των ομολογιών ενδιάμεσης (mezzanine) κατώτερης (junior) σειράς κατάταξης από το χαρτοφυλακίου «κόκκινων» στεγαστικών δανείων συνολικής λογιστικής αξίας περίπου 2 δισ. ευρώ (Project Pillar).

Η Eurobank και η Pimco βρίσκονται σε αποκλειστικές διαπραγματεύσεις για την πώληση του 20% ομολογιών ενδιάμεσης (mezzanine) κατώτερης (junior) σειράς κατάταξης από το χαρτοφυλάκιο αξίας 7,4 δισ. ευρώ Cairo και την πώληση μονάδας διαχείρισης FPS.

Σύμφωνα με τη Morgan Stanley, η τεκμαρτή αποτίμηση του χαρτοφυλακίου είναι στο 58% της ακαθάριστης λογιστικής αξίας και πρόκειται για ουδέτερη συναλλαγή σε όρους P&L για τη Eurobank, καθώς το χαρτοφυλάκιο είναι αποτιμημένο στο 42%. Η MS υπολογίζει ότι η τιμή που κατέβαλε η Pimco για το 95% του mezzanine είναι €110 εκατ. ή το 39% της αξίας του Junior.

Στο τελευταίο report της MS για το θέμα των ABS, υπέθετε μια τιμή 21% για το mezzanine ως το μέγιστο που θα μπορούσε να επιτευχθεί από τις ελληνικές τράπεζες που θα χρησιμοποιήσουν την τιτλοποίηση ως εργαλείο.

Χρησιμοποιώντας την τιμή του 39% που πέτυχε η Eurobank, δείχνει ότι οι τράπεζες θα μπορούσαν να μειώσουν πιο επιθετικά τα NPEs με τη χρήση της τιτλοποίησης βραχυπρόθεσμα. Είναι επίσης πιθανό η τιμολόγηση να ευνοήθηκε από το προνόμιο για αποκλειστικές διαπραγματεύσεις για το Project Cairo και την FPS.

Το κλείσιμο της συναλλαγής υπόκειται σε έγκριση από τον SSM και προβλέπεται να πραγματοποιηθεί τον Ιούλιο του 2019. Οι διαπραγματεύσεις μεταξύ της Eurobank και της Pimco για το Project Cairo και την FPS αναμένεται να λήξουν στις 30 Σεπτεμβρίου 2019.

Η Eurobank σχεδιάζει να ολοκληρώσει όλες αυτές τις συναλλαγές μέχρι τα τέλη του 2019, πράγμα που συνεπάγεται δείκτη NPEs 16% για φέτος έναντι 37% για το 2018. Για το 2020, η Eurobank στοχεύει σε αποδοτικότητα ενσώματων ιδίων κεφαλαίων (RoTE) άνω του 10% και και 12,6% δείκτη NPEs.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v