Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Αμοιβαία Κεφάλαια: Οι «πρωταθλητές» του πρώτου εξαμήνου

«Χρυσές» αποδόσεις προς όφελος των μεριδιούχων σε όλες τις επενδυτικές κατηγορίες. Ποιοι παράγοντες οδήγησαν στα «τρελά» κέρδη, κόντρα στις αρχικές δυσοίωνες προβλέψεις των αναλυτών. Τα Α/Κ που ξεχώρισαν ανά κατηγορία στο πρώτο μισό του έτους.

Αμοιβαία Κεφάλαια: Οι «πρωταθλητές» του πρώτου εξαμήνου

Κόντρα στις δυσοίωνες προβλέψεις που εκφράζονταν στην αρχή της φετινής χρονιάς από Έλληνες και ξένους αναλυτές, το 2019 εξελίσσεται σε ένα χρυσοφόρο έτος για το σύνολο των επενδυτών, γεγονός που αντανακλάται με ανάγλυφο τρόπο στις αποδόσεις των αμοιβαίων κεφαλαίων.

Οι κυριότεροι παράγοντες που έχουν συντελέσει στο «πάρτι» των φετινών αποδόσεων προς όφελος των μεριδιούχων είναι:

• Το θετικό κλίμα σε όλες τις διεθνείς χρηματιστηριακές αγορές, συμπεριλαμβανομένων των δύο πλευρών του Ατλαντικού και των αναδυόμενων κεφαλαιαγορών.

• Το γεγονός ότι το ΧΑ συγκαταλέγεται φέτος στα διεθνή χρηματιστήρια με τις υψηλότερες αποδόσεις. Αξιοσημείωτο είναι πως στη μεγάλη αυτή άνοδο συμμετείχαν αυτή τη φορά -λαμβάνοντας πρωταγωνιστικό ρόλο- και οι τίτλοι των τραπεζών.

• Η διαφαινόμενη απροθυμία της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας να υψώσει τα επιτόκια και το ανοιχτό ενδεχόμενο της εκκίνησης ενός νέου προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης από το προσεχές φθινόπωρο.

• Η υποχώρηση σε επίπεδα-ρεκόρ των αποδόσεων των ελληνικών κρατικών ομολόγων.

• Η αδιαφορία που έχουν επιδείξει μέχρι σήμερα οι αγορές σε μια σειρά οικονομικών και γεωπολιτικών κινδύνων, μεταξύ των οποίων συγκαταλέγονται η «κουρασμένη» οικονομία της Ευρωζώνης, οι εξελίξεις σχετικά με το Brexit και τον εμπορικό πόλεμο ΗΠΑ-Κίνας, καθώς και οι εντάσεις σε πολλές γεωγραφικές περιοχές ανά τον κόσμο.

Σε κάθε περίπτωση, το κλίμα που διαμορφώθηκε οδήγησε σε σημαντική άνοδο όλες τις κατηγορίες των επενδύσεων, εντός και εκτός Ελλάδας, με αποτέλεσμα τις θετικές αποδόσεις που καταγράφουν οι μεριδιούχοι των Αμοιβαίων Κεφαλαίων. Ειδικότερα:

Μετοχικά Ελλάδας: Κέρδη που φτάνουν μέχρι το 43,93% σημείωσαν στο πρώτο φετινό εξάμηνο και τα 42 Α/Κ της κατηγορίας. Η ενεργός συμμετοχή -αυτή τη φορά- και των τραπεζών στο εξαμηνιαίο ράλι είχε ως αποτέλεσμα να καταγράψουν υψηλές αποδόσεις τόσο τα Α/Κ με έμφαση στο Γενικό Δείκτη και στα blue chips, όσο και εκείνα που εστιάζουν στις μικρότερες κεφαλαιοποιήσεις. Τις μεγαλύτερες αποδόσεις σημείωσαν τα Α/Κ: Allianz Επιθετικής Στρατηγικής 43,83%, Δήλος Blue Chips 42,52%, Athos High Peaks 41,8%, Τρίτων Αναπτυξιακό 41,24% και Πειραιώς Μετοχικό 40,11%.

Ομολογιακά Ελλάδας: Πανύψηλες αποδόσεις για επενδύσεις «σταθερού εισοδήματος» κατέγραψαν για μια ακόμη χρονιά τα Ομολογιακά Α/Κ Εσωτερικού, τοποθέτηση που αποδείχτηκε «χρυσοφόρα» για όσους αγόρασαν από το δεύτερο εξάμηνο του 2015 και μετά.

Ειδικότερα, κατά το πρώτο μισό του 2019 κατέγραψαν κέρδη όλα τα Α/Κ της συγκεκριμένης κατηγορίας, με περισσότερο αποδοτικά να είναι τα: Alpha Ελληνικό +22,16%, Athos Recovery +21,65%, Alpha Trust 21,61%, Eurobank I LF Greek Government Bond +20,74%, Interamerican Σταθερό +20,71%, Δήλος Εισοδήματος +20,22% και NN Hellas +20,05%.

Μετοχικά Αναπτυγμένων Αγορών: Σημαντικότατα κέρδη σημείωσαν και τα 15 Α/Κ της κατηγορίας, με πρώτα τα NBG International Funds Sicav +17,27%, MetLife Διεθνών Αναπτυγμένων Αγορών +16,4%, Alpha Global Blue Chips +15,35% και Eurobank I LF Global Equities +15,17%.

Μετοχικά Ευρωζώνης: Θετικές αποδόσεις είχαμε και για τα επτά Α/Κ της κατηγορίας, με πρώτα τα Πειραιώς Eurozone U (+16,53%) και Piraeusinvest European Equity Retail +15,22%.

Μετοχικά Αμερικής: Με σημαντική άνοδο έκλεισαν κατά το πρώτο εξάμηνο οι καθαρές τιμές και των τριών Α/Κ της κατηγορίας: Triton American +17,11%, Πειραιώς US (I) +14,64% και Πειραιώς US (R) +13,92%.

Μετοχικά Αναπτυσσόμενων Αγορών: Κέρδη για τους μεριδιούχους απέφεραν κατά το πρώτο μισό του 2019 και τα οκτώ Α/Κ της κατηγορίας με πρώτα τα Eurobank I LF Emerging Europe +20,4% και Interamerican LF Emerging Europe +19,79%.

Μεικτά: Στο «συν» έκλεισαν το πρώτο εξάμηνο και τα 45 Α/Κ της κατηγορίας. Ξεχώρισαν για τις αποδόσεις τους τα: Allianz Μικτό Εσωτερικού +33,99%, Alpha Ελληνικό Institutional +29,26%, Πειραιώς Μικτό Εσωτερικού +28,54% και Euroxx Hellenic Recovery Balanced Fund +27,82%.

Ομολογιακά Διεθνή: Κέρδη σημείωσαν τα 26 από τα 30 Α/Κ της κατηγορίας, με πρώτα τα Allianz Ευρώ Περιφέρειας (+19,78%), Thetis Ευρωπαϊκών Ομολόγων (+8%), Δήλος Fixed Income Plus +5,73% και Πειραιώς Διεθνές Κρατικών Ομολογιών +4,95%.

Ομολογιακά Κρατικά Αναπτυγμένων Χωρών: Με άνοδο έκλεισαν και τα έντεκα Α/Κ της κατηγορίας, ενώ ξεχώρισαν τα Ασφαλιστικών Οργανισμών Ευρωπαϊκών Ομολόγων +12,76%, Triton Εισοδήματος Αναπτυγμένων Χωρών +9,45%, Interamerican Δολαρίου Ομολογιακό +4,39% και Attica Εξωτερικού +4,38%.

Funds of Funds: Ανοδικά έκλεισαν το πρώτο μισό του έτους τα 25 μετοχικά, τα 40 μικρά και τα 4 ομολογιακά Α/Κ της μορφής Funds of Funds. Στα μετοχικά ξεχώρισαν τα Alpha Cosmos Stars USA +18,23%, Alpha Cosmos Stars Europe +15,84%, Πειραιώς Μετοχικό +15,68%, Alpha LUX Global Equity +15,66% και CPB Premium Selection +15,27%.

Στα μεικτά και τα ομολογιακά ξεχώρισαν αντίστοιχα τα Eurobank LF Global High με 13,06% και Πειραιώς Ομολογιακό +4,99%.

ΥΓ1: Θα πρέπει να τονιστεί ότι η απόδοση κάθε αμοιβαίου κεφαλαίου κρίνεται με βάση τον Δείκτη Αναφοράς (Benchmark) που επισήμως υιοθετούν οι διαχειριστές του και συνήθως σε χρονικό διάστημα μεγαλύτερο των δώδεκα μηνών.

ΥΓ2: Οι αποδόσεις όλων των περιουσιακών στοιχείων των Α/Κ γίνονται σε ευρώ, άρα τα κέρδη ή οι ζημίες που καταγράφουν τα Α/Κ που επενδύουν εκτός Ευρωζώνης επηρεάζονται και από την εξέλιξη των συναλλαγματικών ισοτιμιών.

ΥΓ3: Οι επενδυτές θα πρέπει να ενημερώνονται και να συνεκτιμούν οποιεσδήποτε προμήθειες και οποιαδήποτε ενδεχόμενα έξοδα επιβαρύνουν κάθε Α/Κ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v