Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

«Ζεσταίνεται» στο ΧΑ ο μεταλλουργικός κλάδος

Ποιοι παράγοντες έχουν επηρεάσει θετικά τις τιμές των μετοχών του μεταλλουργικού κλάδου μέσα στο 2019. Οι μετεκλογικές ελπίδες για προσέλκυση επενδύσεων στην ελληνική οικονομία και η επιτυχής δραστηριοποίηση αρκετών Ομίλων στις αγορές του εξωτερικού.

«Ζεσταίνεται» στο ΧΑ ο μεταλλουργικός κλάδος

Την ελπίδα τους ότι οι προσπάθειες της νέας κυβέρνησης για προσέλκυση υψηλών επενδύσεων και για ξεμπλοκάρισμα μεγάλων projects θα στεφθούν με επιτυχία, εκφράζουν παράγοντες του εγχώριου μεταλλουργικού κλάδου, καθώς κατά το πρώτο φετινό εξάμηνο εξακολούθησαν να επικρατούν στην αγορά συνθήκες στασιμότητας, αντίστοιχες με εκείνες του 2018.

Η ελπίδα αυτή σε συνδυασμό με σειρά κινήσεων αρκετών εταιρειών στις αγορές του εξωτερικού ενδεχομένως να έχουν ως αποτέλεσμα μια αξιοσημείωτη αύξηση των τιμών των μετοχών του κλάδου μέσα στο 2019, όπως προκύπτει και από τα στοιχεία του παρατιθέμενου πίνακα.

Μεγάλος αριθμός εταιρειών του κλάδου είδε κατά τη διάρκεια της κρίσης την εγχώρια ζήτηση να υποχωρεί κατά 60%-80%, καθώς η οικοδομική δραστηριότητα πάγωσε, οι επενδύσεις περιορίστηκαν δραστικά και οι πελάτες τους δεν μπορούσαν να εξασφαλίσουν χρηματοδότηση από τις τράπεζες. Άλλες επιχειρήσεις κατάφεραν να υποκαταστήσουν μέρος των απωλειών τους μέσα από αυξημένες εξαγωγές, ωστόσο σε πολλές περιπτώσεις (βλέπε υψηλό μεταφορικό κόστος) η δυνατότητα για πωλήσεις εκτός Ελλάδας ήταν ιδιαίτερα περιορισμένες.

«Εμείς παραδοσιακά είχαμε ως πελάτες συγκεκριμένες βιομηχανίες της χώρας, οι οποίες κατά τη διάρκεια της κρίσης είτε σταμάτησαν τη δραστηριότητά τους, είτε περιόρισαν δραστικά τις παραγγελίες τους. Αυτό μας ανάγκασε να αναζητήσουμε εκτός Ελλάδας την πελατεία μας» υποστηρίζει πρόεδρος εισηγμένης εταιρείας του ευρύτερου μεταλλουργικού χώρου.

«Προχωρήσαμε στην παραγωγή εξειδικευμένων προϊόντων τα οποία κατευθύνουμε στο εξωτερικό, με τις εξαγωγές να αποτελούν φέτος γύρω στο 40% των πωλήσεών μας. Οι εγχώριες πωλήσεις στον κλάδο μας συνοδεύονται από χαμηλά περιθώρια μικτού κέρδους, μεγάλες περιόδους είσπραξης απαιτήσεων και από σημαντικό κίνδυνο επισφαλειών» υποστηρίζει ο κ. Αθανάσιος Καλπίνης, διευθύνων σύμβουλος της ΕΛΑΣΤΡΟΝ.

Χαρακτηριστική επίσης είναι η πρόσφατη (τέλη Ιουνίου) αναφορά του κ. Παναγιώτη Μπήτρου (προέδρου της γνωστής εισηγμένης εταιρείας) ότι «αν δεν μπουν οι μπουλντόζες στο Ελληνικό, στο Καστέλι, στο Βόρειο Οδικό Άξονα Κρήτης, στον Πάτρα-Πύργος, στο Θριάσιο, αν δεν αρχίσει ο μετροπόντικας να σκάβει τη γραμμή 4 του Μετρό, αν δεν ξεκινήσουν οι μεγάλες τουριστικές αναπτύξεις και οι μεγάλες επενδύσεις στα logistics και στα λιμάνια, αξιόλογη ανάκαμψη της ζήτησης χάλυβα στην Ελλάδα δεν πρόκειται να υπάρξει».

Παρόμοια θέση εξέφρασε και ο διευθύνων σύμβουλος της ΣΙΔΜΑ κ. Δανιήλ Μπεναρδούτ: «Στην ελληνική οικονομία μπορούν να γίνουν πολλά θετικά πράγματα και αν τα μεγάλα αυτά έργα υλοποιηθούν, τότε θα βελτιωθεί σημαντικά και η κατάσταση στην αγορά που δραστηριοποιούμαστε».

Την ίδια άποψη εκφράζουν και οι άλλοι παράγοντες του μεταλλουργικού κλάδου, ανεξάρτητα από το αν δραστηριοποιούνται στο χώρο του σιδήρου, του αλουμινίου, των μεταλλικών κατασκευών, των σωλήνων, ή των μεταλλικών εξοπλισμών, ενώ παράλληλα επισημαίνουν ως θετικούς καταλύτες:

α) Τη ζήτηση που θα προκύψει από το πρόγραμμα «Εξοικονομώ».

β) Τις αυξανόμενες επενδύσεις στο μέτωπο των τουριστικών καταλυμάτων.

γ) Την ανάκαμψη των τιμών των ακινήτων, η οποία θα μπορούσε μεσοπρόθεσμα να τονώσει και την εγχώρια οικοδομική δραστηριότητα.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Γενικής Εμπορίου & Βιομηχανίας κ. Γιώργο Κρεμμύδα, «η ανάπτυξη επί του παρόντος στην εγχώρια αγορά παραμένει υποτονική με επενδύσεις να γίνονται κυρίως στο εκσυγχρονισμό κάποιων ξενοδοχειακών ομάδων. Αντίθετα, τα μεγάλα επενδυτικά έργα τα οποία αναμένεται να υλοποιηθούν στην Ελλάδα και θα προσδώσουν δυναμική στον κλάδο του υδραυλικού εξοπλισμού στον οποίο δραστηριοποιείται η Γενική Εμπορίου δεν έχουν ακόμα ξεκινήσει, ούτε και είναι ξεκάθαρο πότε θα γίνει αυτό».

«Όπλο» η εξωστρέφεια

Την ώρα ωστόσο που η εγχώρια ζήτηση εξακολουθεί να κινείται σε σαφώς χαμηλά επίπεδα, αρκετές εισηγμένες εταιρείες του κλάδου καταφέρνουν να ανεβάζουν τις οικονομικές τους επιδόσεις, κυρίως μέσα από την αύξηση των πωλήσεών τους στο εξωτερικό, απ’ όπου μάλιστα σημειώνουν και το μεγαλύτερο τμήμα των εργασιών τους.

Για παράδειγμα η Μυτιληναίος βλέπει για φέτος αύξηση εσόδων κατά 10,5% (στο 1,687 δις ευρώ) και καθαρά κέρδη 174 εκατ. ευρώ (+20,8%).

Ο Όμιλος Viohalco έχει μπει κατά τα τελευταία χρόνια σε ανοδική τροχιά εκμεταλλευόμενος την ανοδική πορεία του ευρωπαϊκού ΑΕΠ και κυρίως τις μεγάλες επενδύσεις που υλοποίησε κατά τη διάρκεια της κρίσης.

Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι η Cenergy έχει εξασφαλίσει πλήρη απασχόληση της παραγωγικής της δυναμικότητα τουλάχιστον για δύο χρόνια στον τομέα των καλωδίων και τουλάχιστον για ένα έτος στους σωλήνες. Από την πλευρά της, η Εlval-Halcor δουλεύει στο 100% στο αλουμίνιο (αύξηση capacity από του χρόνου, λόγω υλοποίησης επενδύσεων) και σε υψηλότερο ποσοστό σε σχέση με πέρυσι στον χαλκό.

Ο Όμιλος ΒΙΟΚΑΡΠΕΤ αναμένεται ότι θα σημειώσει φέτος υψηλό μονοψήφιο ποσοστό αύξησης εσόδων, με μοχλούς τις εξαγωγές προφίλ αλουμινίου και τη λειτουργία πρόσθετου φωτοβολταϊκού πάρκου στην Ελλάδα.

O Όμιλος ΑΛΟΥΜΥΛ που πέρυσι ανέβασε τις πωλήσεις του και επέστρεψε στην κερδοφορία (+149 χιλ. ευρώ) βασίζεται σε μεγάλο βαθμό στις εκτός Ελλάδας δραστηριότητές του: «Η ισχυρή εξωστρέφεια που επιδεικνύει η μητρική εταιρεία και ο Όμιλος αποτελεί ικανότατο παράγοντα ανάπτυξης για την επόμενη πενταετία. Στην εσωτερική αγορά ο κύριος όγκος της ανάπτυξης του κλάδου θα έρθει από την κατασκευή ξενοδοχειακών συγκροτημάτων και ανακαινίσεων στα πλαίσια του επιδοτούμενου προγράμματος Εξοικονομώ» ανέφερε η διοίκηση στις αρχές της φετινής χρονιάς.

Η εταιρεία μεταλλικών κατασκευών MEVACO «τρέχει» με αύξηση πωλήσεων 30% στο πεντάμηνο και αναμένει για φέτος βελτίωση στην «κάτω γραμμή» των αποτελεσμάτων της (πιθανόν και επιστροφή στην κερδοφορία). Το 65%-70% των εσόδων της MEVACO προέρχεται από προϊόντα που κατευθύνονται στο εξωτερικό.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v