Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Εταιρικά ομόλογα: Στο επίκεντρο η έκδοση της Attica Συμμετοχών

Με κουπόνι σαφώς υψηλότερο από τον μέσο όρο της αγοράς ξεκινά η διάθεση των εταιρικών ομολόγων της Attica Συμμετοχών. Ποια σημεία της έκδοσης θα πρέπει να εστιάσουν οι επενδυτές. Αναλυτικός πίνακας με τις αποδόσεις των εταιρικών ομολόγων.

Εταιρικά ομόλογα: Στο επίκεντρο η έκδοση της Attica Συμμετοχών

Σημαντική κινητικότητα επικρατεί στην αγορά των εγχώριων τίτλων σταθερού εισοδήματος, λόγω του ότι η έκδοση εταιρικού ομολόγου της Attica Συμμετοχών έρχεται να προσφέρει κουπόνι μεταξύ του 3,4% και του 3,8%, όταν στις πλείστες των περιπτώσεων, οι αποδόσεις άλλων εναλλακτικών τοποθετήσεων κυμαίνεται σε σαφώς χαμηλότερα επίπεδα.

Ειδικότερα, η έκδοση αυτή έρχεται σε μια περίοδο όπου:

• Γενικότερη εκτίμηση είναι πως η περίοδος των ιδιαίτερα χαμηλών επιτοκίων θα συνεχιστεί σε επίπεδο Ευρωζώνης, προκειμένου η ΕΚΤ να τονώσει την οικονομία της Γηραιάς Ηπείρου.

• Η ευρωπαϊκή αυτή τάση συνοδεύεται από αποκλιμάκωση του «κινδύνου της χώρας» στην Ελλάδα, με την απόδοση του δεκαετούς κρατικού ομολόγου να έχει υποχωρήσει στο 2,15% (πρόσφατος επταετής δανεισμός με 1,9%).

• Τα επιτόκια των προθεσμιακών τραπεζικών καταθέσεων δεν υπερβαίνουν το 0,6%.

• Οι αποδόσεις των ελληνικών εταιρικών ομολόγων (είτε αυτά διαπραγματεύονται στο ΧΑ, είτε στο εξωτερικό) έχουν υποχωρήσει σε σαφώς χαμηλά επίπεδα. Άλλωστε, ενδεικτική είναι η πρόσφατη κίνηση της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακής να κάνει χρήση του δικαιώματος πρόωρης αποπληρωμής του εταιρικού της ομολόγου (επιστροφή χρημάτων «στο 101» τη Δευτέρα 22/7/2019) καθώς είναι πλέον σε θέση να αντλήσει περισσότερο μακροπρόθεσμα κεφάλαια με σαφώς χαμηλότερο κόστος χρήματος.

• H Attica Συμμετοχών έλαβε στις 3/12/2018 πιστοληπτική διαβάθμιση, σαφώς ικανοποιητική για τα ελληνικά δεδομένα, «BB» από τον οίκο ICAP, επίδοση που είναι ίδια με εκείνη της 13ης/2/2018.

Όπως προκύπτει από τα στοιχεία του παρατιθέμενου πίνακα (πηγή Κύκλος Χρηματιστηριακή), η συντριπτική πλειονότητα των εταιρικών ομολόγων προσφέρει πλέον χαμηλές αποδόσεις, ιδίως στις περιπτώσεις εκείνες στις οποίες δεν υπάρχει το δικαίωμα πρόωρης αποπληρωμής από την πλευρά των εταιρειών. Ενδεικτικά αναφέρονται οι αποδόσεις (YTM, Yield To Maturity): ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ 3,23%, Αεροπορία Αιγαίου 2,84%, CORAL 2,12%, Housemarket 2,71%, OTE 0,28%, ΤΙΤΑΝ 1,82%, Ελληνικά Πετρέλαια 1,25%.

Στην περίπτωση της έκδοσης της Attica Συμμετοχών, θα πρέπει να συνεκτιμηθούν, μεταξύ άλλων, τα εξής:

• Το ύψος της έκδοσης θα ανέλθει έως και τα 175 εκατ. ευρώ (175.000 ομολογίες προς 1.000 ευρώ). Σε περίπτωση που αντληθεί ποσό χαμηλότερο των 125 εκατ. ευρώ, τότε η έκδοση θα ματαιωθεί και τα ποσά θα επιστραφούν στους επενδυτές.

• Η διάρκεια του ομολογιακού δανείου θα είναι πενταετής και οι τόκοι θα καταβάλλονται κάθε έξι μήνες.

• Δεν προβλέπεται στη σύμβαση δυνατότητα στην εταιρεία να αποπληρώσει μέρος ή το σύνολο του ποσού πριν τη λήξη της πενταετίας.

• Για το ύψος του δανείου υπάρχει εγγύηση (πρώτη ναυτική υποθήκη) τεσσάρων πλοίων της εισηγμένης εταιρείας, η εύλογη αξία των οποίων έχει εκτιμηθεί από ανεξάρτητο οίκο στα 221 εκατ. ευρώ.

• Από το ποσό που θα αντληθεί, τουλάχιστον τα 99 εκατ. ευρώ θα διατεθούν για την αποπληρωμή ήδη υπάρχοντος δανεισμού, σαφώς υψηλότερου κόστους εξυπηρέτησης.

Σε ό,τι αφορά τώρα τα οικονομικά στοιχεία του ομίλου, με βάση τις επιδόσεις του 2018, το EBITDA διαμορφώθηκε στα 26,5 εκατ. ευρώ και τα κέρδη προ φόρων στα 17,7 εκατ. ευρώ, επηρεασμένα και από έκτακτο θετικό αποτέλεσμα, ύψους 15,8 εκατ. ευρώ (πωλήσεις δύο πλοίων).

Ο καθαρός δανεισμός στις 31/12/2018 ανερχόταν σε 286,6 εκατ. ευρώ και οι ελεύθερες ταμειακές ροές (λειτουργικές ταμειακές ροές μείον επενδύσεις) σε +61 εκατ. ευρώ. Το σύνολο του καθαρού δανεισμού αντιστοιχούσε στο 70% των ιδίων κεφαλαίων (409,1 εκατ. ευρώ).

Ο κλάδος της ακτοπλοΐας χαρακτηρίζεται από διακυμάνσεις, επηρεαζόμενος κάθε φορά από παράγοντες όπως η πορεία της ελληνικής οικονομίας, ο αριθμός των μετακινούμενων τουριστών στα νησιά και το κόστος των καυσίμων (διεθνής τιμή πετρελαίου). 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v